tvbnews1

長腿﹑可愛﹑氣質型都有!TVB四大不容忽視新晉新聞小花 陳嘉倩後再現靚女主播

大台除了一班小生花旦曝光率高,受到大家關注,其實一班tvb的新聞主播,都一直成為大家茶餘飯口的話題,成為人們的視線焦點。要成為一名成功的人氣主播可並不容易,除了樣貌端莊,咬字發音、流暢度等更是關鍵的要素。講起主播,大家可能又會想起前無綫電視新聞台主播及天氣報告主持陳嘉倩。雖然大家現在不能在tvb螢幕上再見到她,但最近就又有一班後起之秀,這些女主播也分分鐘拍得住一班靚女前輩主播,潛質氣質才華十足!

撰文:東方新地 |圖片:Instagram、Facebook、電視片段﹑Youtube截圖


前無綫電視新聞台主播及天氣報告主持陳嘉倩,由於樣貌甜美,在網民心中佔了一席位,極受歡迎,並稱她為「嘉倩BB」。放下主播身分的她,又多了一份隨性美!


1.賴凱靖

今年才23歲的賴凱靖,去年九月加入TVB。一入大台就負責主持,早前播出的專題節目《探古尋源》,樣貌乖乖女外表清秀可人,笑得夠甜!

《探古尋源》是大台新聞部製作的專題環節,由主播帶路介紹本港歷史及民俗文化,在節目中介紹沙田的歷史。


於城市大學修讀語言、文學相關科目,去年正式學士畢業的賴凱靖很快得到了高層的賞識,被調派到無綫新聞台主播。看來大家以後會常常見到她了!


雖然賴凱靖又未算話靚到驚為天人嗰種,但勝在乖乖女外表清秀可人,笑得夠甜,小編都好buy!

賴凱靖
同其他女主播唔同,賴凱靖好似較少露齒笑?

私下係個文青女神?

相對其他主播,賴凱靖在網上的活躍程不算高,關於她的資料也不多。只知道佢之前喺城市大學修讀語言、文學相關科目,去年正式學士畢業,其後加入TVB擔任主播。雖


然為人低調,但IG都有9千幾人follow,當中都有唔少私照靚相,仲係依家網民至愛的文青風?


賴凱靖去年喺城市大學畢業,IG中亦有畢業照睇~


雖然只係事隔一年,又可能係化妝的關係,賴凱靖著畢業袍個樣好似青澀好多!

生活中的賴凱靖應該是文青一名!




愛玩文青菲林機

私底下的賴凱靖最愛玩文青菲林機,好多時啲相隔住個Mon都感覺到有構圖有味道,雖然小編唔係專家,總之都覺得幾靚啦!



長腿同樣吸睛

文青look吸引,一雙白滑長腿同樣吸引!



2.李慧怡

同樣只有23歲的李慧怡(Frida),畢業於香港樹仁大學新聞與傳播學系,和賴凱靖算是同期入行,現在是無綫新聞台的主播,樣子嬌小俏麗。網上有不少人注意到她清純可愛的形象,仲話全集節目,淨係掛住睇(Frida)!


 


3.鞠頴怡

鞠頴怡(Venus)2015年開始在now TV主持now新聞台,經驗比較豐富。去年7月加入tvb新聞部。樣子甜美的她帶有baby face,不知道大家在之前有見過她嗎?



網民都有讚佢身材均勻,樣子可愛幾sweet。






4.周可茵

之前報打風新聞獲網民留意…

之前仲有人慨嘆無綫最索女主播陳嘉倩離開新聞部後,連新聞都冇心機睇!但其實新聞台依然有唔少靚女留守,好似梁凱寧、麥詩敏等等!之前「山竹」襲港,唔少市民留在家中都有留意新聞報道,同時都留意到一位靚女主播周可茵,有著出眾外表及淡定表現,引來唔少網民討論,佢又會唔會成為你心目中的新一代新聞小花?

N

N

靚女主播周可茵今年24歲,畢業於樹仁傳理系,畢業後踏上其主播之路,先係加入now新聞,但好快跳糟到復台的ATV,擔任經濟節目《贏家online》主播。至今年年中周可茵加入TVB新聞台,喺互動新聞台經常亮相,好快就被觀眾留意!

主播
周可茵喺IG表示佢呢日其實係帶病上陣,但似乎都冇影響表現!

碰巧日前颱風「山竹」襲港,大部分市民都係留在家中,而且一直睇住新聞留意最新消息,所以好自然留意到周可茵!

主播
呢日原來係周可茵第一次報Live!



主播
當日離開ATV時,周可茵表示非常唔捨得,直言「ATV是我家」。


更多靚女主播!

梁凱寧 羅鈺文 麥詩敏 越南鬥晒腿

早前主播麥詩敏、梁凱寧、同已離開無綫新聞部嘅羅鈺文約埋去越南,三位靚女此行目的,除咗旅行,參加當地烹飪課程係此行重點,佢哋全程一路學整地道越南菜,一路影相,三個靚主播著起圍裙、戴埋廚師帽,好似好Pro咁!


麥詩敏學包春卷,唔知邊個咁有口福呢?


連日來佢哋做自由行,四圍遊覽,三個靚女仲著上露肩、裝短褲、短裙仔坐喺路軌上自拍,相當養眼!


去到Cafe,佢哋仲扮文青拎住本書擺chok樣影相!



之後仲去埋世界遺產下龍灣,行程好豐富!



佢哋好識食,去咗當地一間米芝蓮餐廳歎法國菜,仲專登著得靚靚!



有指新聞小花麥詩敏家住西貢獨立屋,家境不俗。講到最為人熟悉嘅,一定係佢報道中東呼吸綜合症(新沙士)最新情況時,竟然食晒螺絲:「泰國確診中東呼吸中級綜合呼吸中東呼中級綜合呼吸綜合症」,令唔少網民笑爆嘴!


佢早前拎起日牌化妝品廣告合照放上IG,仲留言話model同佢似樣:「同事話似,連老豆老母都話似,好似真係幾似!」


羅鈺文 前年成為人妻

羅鈺文在2012年加入無綫新聞,現擔任無綫首席主播。但原來她已經年過30,並且在2016成為人妻,看來一眾巴打「冇機」了。不知大家是否有被擁有童顏的羅鈺文騙到而失望?


看到羅鈺文甜美的笑容,令人有一種初戀的感覺。


站在港姐旁邊,都絕不遜色!


梁凱寧 36E上圍成熱話

梁凱寧2013年開始擔任互動新聞台兼職主播,2016年2月1日正式擔任翡翠台《香港早晨》主播。盛傳擁有36E的她,曾因為出眾的身材被雜誌多番報道,也吸引很多留意其身材的觀眾。