T1

封視后惹負評 唐詩詠:好難令每個人都鍾意

入行18年嘅唐詩詠,在較早前的《萬千星輝頒獎典禮2017》中,憑《不懂撒嬌的女人》中飾演Cherry一角,成功擊敗宣萱、李佳芯等勁敵,首封視后!對於外界質疑勁敵宣萱因缺席頒獎禮,機會才落在唐詩穎身上;也有報道指詩詠續約換獎,亦有好多網民評論《不懂撒嬌》她未算是女主角……對於種種負評,這位出爐視后接受本刊專訪娓娓道來!
撰文:東方新地

唐詩詠 封視后惹負評

成為視后的唐詩詠,得獎感受原來未見十分興奮,全因病魔作怪:「其實頒獎禮嗰日已經唔舒服,攞完獎基本上嗰幾日我都係處於一個昏迷嘅狀態,因為食藥、好攰,隻藥又令到我好眼瞓、好暈。我好多謝身邊嘅朋友,尤其係屋企人,佢哋好開心,好似完成咗佢哋一個心願,佢哋睇咗我咁多年,我拍咗咁多年好似依家個女畢業嘞,有一個咁樣嘅感覺囉!(你點慶祝?) 嗰晚好攰,但阿田(田蕊妮)同(黃)翠如佢哋好好,出咗尖沙嘴買咗個我好鍾意食嘅河粉畀我,去咗我屋企食,已經好足夠。其實有好多朋友約我嘅,但係我一路都病緊,所以可能 等之後先再約食飯。」

好多網友指佢在頒獎禮蔡思貝得獎一刻「黑面」,但其實詩詠指咁啱去年10月21日《星和無綫電視大獎2017》、11月25日《馬來西亞星光薈萃頒獎典禮2017》和今年1月21日《萬千星輝頒獎典禮》都同樣遇上女士唔方便嘅日子。又係喎!幾個頒奬禮都係相隔一個月!

唐詩詠
網民指蔡思貝獲獎時,唐詩詠全程「黑面」。
唐詩詠
其他人都有鼓掌,係得唐詩詠雙手攬住個肚,佢解釋係因為M痛。

《不懂撒嬌的女人》在播放期間引來很大迴響,當中擔任女主角的宣萱及唐詩詠就雙雙入圍最佳女主角,不過外界質疑唐詩詠得視后,全因勁敵宣萱缺席頒獎禮, 詩穎話:「冇得點睇,我都係去到嗰刻先知道佢冇嚟到。」有報道指詩詠續約換獎,亦有好多網民評論《不懂撒嬌的女人 》她不算是女主角,對此她又點睇呢? 唐:「頒獎禮前都有人問過我,嗰時我都講咗我份約仲有好耐,耐到都唔需要做呢一樣嘢。我當然好明白,每個人心目中都會有一個最佳嘅人選,你問我,我能夠同到佢哋咁多位一齊(競逐),我都已經好開心,因為好多都已經係視后、影后,好多好叻嘅人喺度,對我嚟講,我已經好開心,佢哋永 遠喺我心目中都係最佳女主角。我嘅睇法係,我好多謝一啲支持我嘅人,我亦都會好尊重一啲唔支持我嘅人,我唯一可以做嘅就係繼續做好我自己。」

對於宣萱話:「只要大部分人都支持,已經好開心,唔一定要攞住個獎先叫最開心。」詩詠又是不是抱這種心態呢?她說:「其實作為一個演員從來都會係咁嘅心態,因為對於我嚟 講,最開心嘅過程就係拍攝時嘅過程,我拍《不懂撒嬌》嘅時候,我已經經歷咗嗰五個月好開心嘅時間,去到最後,所有獎項對我嚟講都係bonus,係公司畀我嘅一個鼓勵,鼓勵我繼續行落去,我堅持咗嘅嘢,公司睇到,多謝公司,嚟緊就繼續堅持落去。」

慳家之達人

談到會不會買啲嘢獎勵吓自己? 詩詠擰擰頭表示:「冇呀,我希望今年可以身體健康,嗰一刻好感受到呢樣嘢。 (得獎酬勞有冇加價?)冇呀,我冇諗過呢個問題,我會交畀公司,都好似冇人同我講會加人工,冇所謂啦!最緊要就係繼續有嘢做、有戲拍。如果之後可以加就加,冇得加都冇所謂。」節儉是一種美德,好多紅星名人賺賺埋埋咁多,花多啲錢享受生活,其實也好係好合理。但向來慳家的詩詠就唔同,她的座駕Volkswagen白色甲蟲車已經揸咗五年以上,就算年前意外撞車,佢都四出揾車房格價先落實維修,可謂慳得幾多得幾多。同圈中一車接一車的藝人相比,詩詠可算是一道清泉!

{"IPTC-DATA":"NMG","data":{"photoID":1984151}}{"IPTC-DATA":"NMG","data":{"photoID":1913161}}

另外,唔少藝人出街勁大陣仗,幾個助手跟在後拎住多袋戰利品的情景屢見不鮮。不過慳家又貼地的詩詠通常都係自己去超市、自己迫藥房,半點明星架子都無!

{"IPTC-DATA":"NMG","data":{"photoID":2194199}}

{"IPTC-DATA":"NMG","data":{"photoID":1908049}}

多謝田蕊妮

過去一年,經歷分手,又同馬明傳緋聞,有冇唔開心?看得開的唐詩詠對此不以為然:「今年發生咁多事,過程總會唔開心,但人生就係有呢啲風風雨雨,係必須經歷嘅,我好感恩身邊朋友畀咗好多鼓勵再加智慧畀我,佢哋會教我點去面對呢啲風雨,其中一個就係阿田(田蕊妮),佢畀咗好多智慧我去處理呢啲事,亦都好感恩我懂得去面對,喺呢行都做咗十幾年,一定要識得去面對好多唔同嘅嘢,最後我覺得最重要係點樣做好自己,好難去令到每個人都鍾意自己,我覺得亦都唔需要,最重要我做嘅每一個工作,我都有盡 力過,我覺得已經足夠!」

洪永城 撐前度做視后

雖然唐詩詠同洪永城已經分手,不過二人再見亦是朋友,繼今個月兩人被拍到秘密約會後,洪永城日前在網上公開自己投詩詠做視后,並留言大讚詩詠人緣好、每次演出都非常投入認真:「你係我心目中嘅最佳女主角」

情路崎嶇不平

講到詩詠的戀情,又點可以唔提崔建邦 (Amigo)!詩詠同Amigo在2005年一同主持《K-100》時撻着,可惜男方不時背着女友夜蒲偷食, 以致兩人多次離離合合,分手復合又分手,拖拖拉拉近十年。其實Amigo偷食都唔係咩新鮮事,佢曾經多次食女被斷正,不過詩詠一樣係默默承受。

200605101721319653464845_resize

直至2009年,o靚模鄺敏慧(中巴)報警聲稱被Amigo虐打,惹來全城關注,男方形象跌至谷底。不過最終獲法庭撤銷控罪,只是守行為一年,不留案底。 Amigo負面新聞纏身,詩詠依然多次公開表示信任男友,再寫埋紙力撐!需知女孩子的青春係幾有限,但詩詠都不離不棄,對男方專一的程度已經近乎係麻木, 實在係聞者傷心……

崔同中巴

{"IPTC-DATA":"NMG","data":{"photoID":1913168}}

當年崔被中巴大爆打人 唐詩詠寫紙力撐 患難見真情02

下頁開始將詩詠優點逐個數,話俾大家知拋棄佢的男人都係走寶!

體貼之達人

詩詠曾被拍到同馬國明、林子善等人一齊食飯,期間詩詠更加剝埋蝦俾馬明,詩詠剝幾多馬明就食幾多,之後仲遞上紙巾,真係好窩心!但原來剝蝦都未夠,詩詠為人為到底,飯後仲載埋馬明返去太古城的住所。難怪事後馬明都大讚︰「佢不嬲都賢淑!」

{"IPTC-DATA":"NMG","data":{"photoID":2325647}}

大家都知道現今「港女」盛行,好似詩詠呢啲咁識照顧人的女友真係好難得,對身邊人一視同仁,又樂於照顧朋友,絕對唔會有異性無人性!詩詠為人咁好, 所以佢在圈中人緣甚佳,唔少同佢合作過的藝人都會成為其好友,好友包括鄭嘉穎、黎耀祥、胡定欣、鍾嘉欣、田蕊妮……下刪N個人。

{"IPTC-DATA":"NMG","data":{"photoID":2325651}}