LAM FI

林作被轟誤人子弟 舊愛麥明詩:冇留意佢啲嘢!

林作有大律師唔做,去年簽范振鋒做經理人走搞笑無厘頭路線,同時又躋身補習天王之列專教英文,不過鍾意撩女愛講有味笑話口沒遮攔的他,經常行為不檢點,似乎與老師的專業形象相違背。最近有網民插爆林作並質疑他誤人子弟,甚至有家長拒絕讓子女再上他教的英文堂。風趣同猥瑣只差一線,林作過火行為,難怪會令家長反感。對於林作被插,舊愛麥明詩表示:「我冇留意佢啲嘢!」一於劃清界線!

撰文:東方新地

林作被轟誤人子弟舊愛麥明詩:冇留意佢啲嘢!

有個富媽媽的林作,在英國牛津大學畢業住六千萬麥當奴豪宅,舊愛是10A港姐麥明詩,本來是人生勝利組,偏偏放棄大律師牌要入娛樂圈,可惜天生一副「摟打」樣,不修邊幅的他次次出鏡髮型都打晒風,但仍無減其自大愛撩女個性。去年林作加入補習學 校做補習天王,至今吸納了不少慕名而來的學生,在英國讀書十年的他,教英文絕對有料稱職,不過其猥瑣作風卻被抨擊。

林作近年做補習天王,又殺入娛樂圈,人氣急升,但早前驚爆林媽媽財困要賣 樓,他說:「我去算命,佢話我今年唔上唔落,當你喺人生低谷,出面啲人覺得 你好掂,其實係唔掂,即係啲人以為我搵好多錢,其實我就財困,工作機會唔 多,錢唔多,所以吃力不討好,我係未試過過得咁苦。

父母怕仔女學壞

據知情者透露:「林作教英文係唔差,佢上堂好風趣成日講笑話所以一啲都唔會悶,不過亦因為佢好識氹女仔,搞到唔少父母都擔心佢哋嗰啲情竇初開嘅囡囡,你諗吓麥明詩都畀佢氹到拍過三年拖,靠佢把口同家底,要識女仔有幾難?唔好以為男同學就冇事,好多家長都驚自己個仔上完佢堂學晒佢嗰啲厚面皮嘢,所以都唔想畀個仔跟佢學英文。再加上林作同啲學生有過多私下互動,不時會WhatsApp傾偈,做父母唔驚就假。」 林作為了穩定及增加學生人數,除了揼本賣廣告做宣傳外,亦自掏銀包設立獎學金。

業於牛津大學的林作,搖身一變成為補習天王,專門教英文及擔任海外升學顧問。不過網民對其為人師表表示質疑,認為他為人冇品兼誤人子弟。

麥明詩 劃清界線

對於林作被轟誤人子弟,麥明詩劃清界線:「我冇留意佢啲嘢!唔知佢做過啲咩。時代變遷老師形象都可能會顛覆,成功嘅手法未必係大家所認同。」

早前林作大爆做生意的母親急需現金周轉有意出售豪宅,就連其經濟都一樣唔掂,因為林作大使導致碌爆卡,要在網上賣名牌物品套現,曾被影到去當舖賣名錶,更直認有時要黐飲黐食,向朋友借錢開飯。簽了經理 人亦唔代表有錢落袋,林作其貌不揚唔唱得又唔演得﹐一 直乏人問津,到最近孖住李思欣合演舞台劇《蓉姨做的湯丸》,都是老闆娘李思欣帶挈向導演推薦他。為人師表與藝人形象南轅北轍,林作再做落去恐怕會兩頭唔到岸。

媽媽早年花六千萬買豪宅畀林作與麥明詩作愛巢,錫仔錫到燶,早前母子一齊做live,原來林媽媽亦是玩得之人,笑住話阿仔再搵唔到女就賣樓!

調戲同門女藝人

日前經理人范振鋒請全公司藝人遊泰國,林作在上載一條在車內調戲同門女藝人陳嘉茵的片段,片中林作色迷迷不停望實女方,女方直指佢個樣好淫賤好猥瑣,尾段林作仲疑似大講:「我啅硬!」

氹盡女學生

林作為了吸客,承諾修讀其課程的學生考試 達到某個分數便會發放獎學金。此外,他又在 IG 上載與不少女學生的 WhatsApp 對話,叫班女學生 讚佢,教書不忘氹女仔。

狗似主人形

平時個頭打晒風的林作,去年養了隻髮型似足他的黑色貴婦狗Aldo,近月他不時在IG發放小狗發情做出不雅行為的短片,被網民指狗似主人形!