深宮計

【深宮計】四司美魔女上過《美女廚房》!邊個搞到鄭中基望到眼都唔眨⋯

新一輯《美女廚房》主持嘉賓都大換血,節目中嘅美女嘉賓全屬TVB藝人,原來在熱播劇《宮心計2深宮計》中飾演「南宮司設」嘅康華同張慧儀飾演的「陸司製」,當年都上過《美女廚房》做嘉賓,而且仲係同一組玩遊戲!當年佢跟住獎門人曾志偉同三位主持人鄭中基、方力申、梁漢文去到泰國比拼廚藝,喺沙灘上著住三點式比堅尼煮飯,雖然有點「雞手鴨腳」,但都比依家嘅嘉賓有「睇頭」得多!

撰文:東方新地|圖片:新傳媒圖片庫、康華微博tvb美女廚房截圖

深宮計 演「南宮司設」

康華在TVB期間長期演出反派女配角,雖然未曾擔任女主角,但多次演出青樓女子、奸妃的她反而更深入民心。最近她正於熱播中《宮心計2深宮計》飾演「南宮司設」,是四個司設中最冇機心、和善的一個!

深宮計

深宮計

深宮計

深宮計

康華沙灘煮飯

TVB近日再拍《美女廚房》,有不少片段在網上再受討論。當年康華同張慧儀跟住獎門人曾志偉同三位主持人鄭中基、方力申、梁漢文去到泰國比拼廚藝,喺沙灘上著住三點式比堅尼煮飯,雖然有點「雞手鴨腳」,但都比依家嘅嘉賓有「睇頭」得多!

當年的康華已踏入三十歲
康華
而有一集是康華同張慧儀在沙灘煮飯,雖然有點「雞手鴨腳」,但她罕有地以三點式比堅尼出場,當年的她已踏入三十歲,身材仍保養得很好。

06年《美女廚房》泰國篇,在「獎門人」曾志偉帶領下,鄭中基、方力申和梁漢文三位主持比起現時的TVB主持更加不會憐香惜玉,批判時更放肆狠毒。

眾衆女要拎住有限金錢自己去街市買餸,結果康華買咗兩碌蓮藕炒雜菜,出奇地美味,成功奪冠。

著住三點式泳衣煮飯,真係難得一見,唔知依家啲TVB花旦有冇咁搏?

嘉賓中仲有張達明同張慧儀!

畀咁多美女包圍,睇獎門人笑得幾開心!

張慧儀 華姐入八強

92年張慧儀參加馬來西亞怡保區華裔小姐獲得冠軍,之後在93年代表馬來西亞怡保參選國際華裔小姐,打入最後八強,雖然未能奪冠,但獲得無綫賞識簽佢成為旗下藝員。同年拍第一部處境劇《開心華之里》戲份好重,之後演出不斷,演過的劇集包括:《廉政行動1994》、《新重案傳真》、《阿Sir早晨》、《刑事偵緝檔案》、《壹號皇庭V》、《陀槍師姐IV》等,但最經典都係真情入面,一人分演兩個角色「李彩瑤」同「吳芳貴」啦!

張慧儀都拍過好多電影,不過最為人記得就是接拍了王晶的電影《強姦3OL誘惑》及《原始武器》,她因而獲得「性感女神」的稱號!

康華性感的那些年⋯⋯

至於康華,不知不覺她已46歲,當年她出身於香港演藝學院舞蹈系,因為參選1994年香港小姐而加入TVB,多年來她拍過不少劇集,但未嘗過做女主角滋味。儘管如此,每次演出她也恰如其份演好自己的角色!

此外近期最令人印象深刻的角色,是2015年《刀下留人》的萬貴妃。

康華

康華
《刀下留人》

那些年,康華真係好鬼搏,出席公開活動一定背心Deep V!

 

又試過出席活動記招,一見到攝記即刻拉低件衫,變成露肩裝,戰鬥格十足!

os227p28-2
os227p28-3

其實康華早在她出初出道時期行小性感,工作都博盡唔錫身,她多次應本刊邀請做專訪及影性感靚相。

康華

康華

康華雖未有非常標緻的樣子,但擁34C上圍的她身形勻稱,而且康華樣子清秀,更獨有種性感又風情萬種的女性氣質!

康華

康華

康華

康華曾透露身邊有唔少追求者,大部份年紀都細過佢,不過佢一直專注事業同家庭,所以選擇咗放棄愛情。

康華

康華

康華

康華

康華出名係孝順女,為咗照顧患病嘅雙親,要身兼幾份副業,包括教跳舞,仲試過拍劇偷偷地攞多份飯盒,留做下一餐,慳得就慳,加上她密密接JOB登台拍劇,山大斬埋有柴,買吓樓投資絕對不足為奇,難怪會成為娛圈小富婆!

46歲康華 凍齡秘訣

康華與《深宮計》「一局四司」美魔女結成好朋友,而她們也會交換美容及養生心得,她的保養的秘密全靠多運動,難怪康華一直保持靚絕身形,所以話,女士們要靚冇得偷懶㗎!