李龍基

【深宮計】御用皇帝唔憂做 李龍基手揸6層樓收租

李龍基唱而優則演多年,早已是無綫御用皇帝,不過始終未演過與自己名字同音的唐玄宗李隆基,最近磅算是正熱播的《宮心計2深宮計》中飾演李隆基父親唐睿宗李旦。劇情已發展到李龍基讓位給馬浚偉,腳印印做太上皇,而現實生活中,67歲的李龍基亦唔憂做可退休歎世界。

二十年前李龍基已洞悉先機,在深圳買優質樓投資,並與第二任太太定居當地,現持有6層樓收租,做包租公的收入本已夠生活有凸,不過近月《深宮計》效應令李龍基人氣急升,登台爆騷有錢繼續搵。

李龍基坦言01年被無綫炒魷魚後也曾跌落谷底,但天無絕人之路,他勸勉年輕人要積穀防飢,遇上人生低潮都要積極向前,十七年後他再返無綫重拾皇位,不為名利,只求開心。

撰文:東方新地|圖片:新傳媒圖片庫

李龍基:被炒魷意興闌珊

01年無綫因人事變動進行過一次大裁員,當年做過無數皇帝角色的李龍基也成犧牲品,要默然離開感到非常徬徨,此後他繼續四圍走埠登台,保持一定的曝光率,彷彿從未離開過電視圈,去年回歸無綫拍重頭劇《宮心計2深宮計》,再做唐睿宗李旦可謂駕輕就熟。

深宮計

李龍基坦言當年是被迫離開電視圈,他說:「我當年係畀人炒魷㗎!呢段就係我嘅低潮期,當時我真係好down,不過公司話係商業決定我都冇辦法,離開後有好多圈內朋友都好關心我去向,王維基開台都搵咗我三次,不過我真係意興闌珊唔想再簽任何電視台,我有手有腳有技能,一定餓我唔死,咁我又繼續走埠登台,閒時又上吓啲綜藝節目。我份人唔記仇,做人應該學識放低,到小青姐再搵我返去拍《深宮計》,我就一口應承喇!咁多年嚟啲皇帝畀人做晒,我依家返嚟做番,拍攝過程真係好艱辛,不過套劇好成功有好大回響,依家行出街有好多人搵我影相又叫我皇上。」