陳奕迅

盧凱彤有份參與新碟 陳奕迅:我係好掛住佢!

陳奕迅(Eason)與合作兩年多的巡迴演唱會Duo band班底,合作出專輯,上星期(24日)推出新歌《可一可再》,而全新廣東大碟《L.O.V.E.》即將於2018年11、12月面世,Eason昨日在喺銅鑼灣開facebook live同樂迷分享呢張碟嘅製作經過,期間仲自爆患上強迫症!

撰文:東方新地 |圖片:新傳媒圖片、盧凱彤IG

陳奕迅 構思開免費個唱

陳奕迅(Eason)為新歌《可一可再》舉行網上直播活動,吸引10萬人次觀看,現場超過30家媒體到場採訪,他表示這張Duo Band唱碟籌備了6年,由Duo Band創作這張唱片,而碟內最後一首歌《可一可再》是Eason自己創作,在5月時進行錄音及拍MV,唱片封套亦已完成拍攝,預計唱片會在2019年前推出,MV亦陸續推出緊。

Eason透露亦會舉行Duo Band一個免費演唱會,由他一手包辦,只會在香港演一場,暫時構思是招待弱勢社群欣賞,不設售票。

陳奕迅
陳奕迅話有意開免費騷:「其實呢個Project好多嘢,唔係出碟就算,我有Idea,唔賣飛,自己整個騷,係咪好勁?」他表示希望為弱勢社群做,但一切籌備當中,他揚言這個騷不會公開發售門票。

自爆患上強迫症

在facebook直播中,主持問到他有否怪癖時,Eason說自己不是有怪癖,而是強迫症:「依家愈嚟愈普遍係強迫症,我去酒店住,酒店有咁多毛巾,我只用一條,用完對角褶,想畀毛巾多啲時間抖氣。沖完涼之後,我會用腳掃番啲水,又鍾意用花灑淋牆,平時冇人會用花灑掃牆,牆上面咪好乾,所以我會去掃。就算去公廁,我都會抹到好乾淨先至走,公廁沖水條繩,我會拉最頂白色部分。」