黃心穎

發歌星夢靠黐 黃心穎挾馬明陪應酬

44歲的馬國明與29歲的黃心穎拍拖兩年,早前在無綫重頭劇《宮心計2深宮計》攞正牌談情,愈戀愈升溫。天然呆宅男馬明近朱者赤,拍拖行徑變高調,最近二人放大假去蘇梅島享受五日四夜陽光與海灘,黃心穎狂晒由馬明操刀的水著相,春心盪漾有樣睇。

黃心穎入行六年,被指機心重做事有計謀,經一番努力成功箝實無綫筍盤馬明後,仲發夢都想做歌星。自以為歌喉唔錯的黃心穎,近年花時間學唱歌,但一直未被唱片公司垂青,惟有周圍黐搵機會,除了是演唱會之星外,仲會向歌手埋手,早前與車婉婉拍劇結緣,處心積慮打入對方朋友圈。日前黃心穎約車婉婉與趙學而飯局,馬明充當司機陪同出席,只見全晚黃心穎非常積極娛賓融入環境,難為不擅交際的馬明全晚陪笑陪坐。女友係自己揀嘅,心穎發歌星夢,馬明硬食都要啦!

撰文:東方新地|圖片:新傳媒圖片、黃心穎IG

黃心穎 演唱會常客

由選港姐開始出道至今,黃心穎只花了六年時間便捱出頭來,比起同期藝人算是幸運的一個,去年開拍的《丫鬟大聯盟》及今年拍的《牛下女高音》都擔正女一,再加上冧到筍盤馬國明做男友,黃心穎是愛情事業兩得意,不過她並未滿足,識時務的她甚為懂得把握時機、用盡一切方法爭取機會上位,為圓歌星夢,這幾年來其實花了不少心機與時間鋪路。

黃心穎
9月5日晚上7時左右,黃心穎上完唱歌堂返回油塘屋企,馬國明揸車接她出外,去到天后隨街泊車,二人落車都周圍望,好有默契。

黃心穎

拍拖去飯局

知情者透露:「成個無綫都知心穎好想做歌星,一有機會佢就想表演唱歌,又曾經向高層示意想唱劇集主題曲,不過有演出機會公司都畀晒『星夢』啲歌手啦!幾時輪到心穎?所以佢咪喺出面搵機會囉!呢幾年佢都係演唱會常客,乜騷都去睇,次次都搵人帶入後台,除咗滿足佢黐星集郵鋪癮之外,仲可以識多啲人。心穎主動又唔怕醜,為咗入樂壇佢真係𢱑爛塊面,第一步梗係要向歌星入手啦!早前佢同車婉婉一齊拍劇,混熟咗又識埋趙學而,之前學而開騷佢都走入後台黐黐貢,最近仲成日約飲酒食飯,心穎目標好明確,想睇吓有冇機會黐到其他更加紅嘅歌手,係人都知婉婉學而同Eason嗰班都熟。」靠歌星朋友越級黐上黐,黃心穎真是機關算盡。