陳煒

陪家姐港島遊 宅女陳煒 慳家坐摩天輪

邊個話做娛樂圈就要語出驚人搞事求上位?邊個話人在電視台 就身不由己勾心鬥角至得監製高層垂青?其實都有個與世無爭默默 耕耘的陳煒!12年失婚回流簽約無綫,憑住超班演技隨和性情六年 來連拍十九套劇,在無綫企穩陣腳,今年更加成為《萬千星輝頒獎 禮》視后大熱。由年頭拍到年尾自給自足做唔停,放假多數宅在家 中湊貓玩煮飯仔。難得出一轉門,都唔係有新歡,原來拖住家姐平遊港島!

撰文:東方新地 |圖片 :新傳媒圖片

宅女陳煒 慳家坐摩天輪

2012年陳煒與台灣商人顏志行結束四年婚姻,回歸電視台簽約無綫。明明當年已經離 婚,不過煒哥就夠硬頸,拒收贍養費、拒絕前夫送樓、收收埋埋離婚消息免被指失婚博同 情,一於靠自己在無綫由閒角做起從頭經營演藝事業。六年過去,超班演技吸納唔少忠粉同監 製厚愛,不過劇接劇亦都犧牲不少私人時間,加上煒哥性格宅女唔熟唔見,遲遲未見覓得第二春、感情生活仲未有著落。

陳煒
話晒係星級遊客,「太平公主」陳煒出巡唔戴黑超 又淡妝,簡單裝束配對紅白波鞋,親民形象 拍得住發哥。

享受單身

連三線小花都周遊列國、晒袋炫富時,捱得又慳家的陳煒就為每月慳番六萬差價由港島改 租油塘單位自住,年中無休,今年已經連拍六套劇、難得唔使入廠都係見佢去行山、入離島親 親大自然,日前放假就拖住感情要好、年長十多年的胞姊閒遊中環。亞姐冠軍出身、昔日亞 視當家花旦,今時今日在無綫套套都係女主角,但陳煒出外平實完全不以花旦明星自居,冇 口罩、冇黑超,淡妝牛仔褲波鞋上陣,醫肚都係同 家姐簡簡單單飲杯咖啡、食個三文治搞掂。食飽同 家姐拖住手行去海旁排隊搭摩天輪。留意番,去年 尾摩天輪重開、由100蚊人頭費大減至20蚊一位,玩完一轉剛剛好天黑,夠晒實惠!

關鍵詞
陳煒