卡拉屋企

家明表哥原來係佢?袁文傑現身《卡拉屋企》做大茄

最近無綫每日凌晨在翡翠台重播九十年代經典處境喜劇《卡拉屋企》,播出至今兩星期有唔少網民大讚翻看依然好笑對白冇過時,好吸引咁話!全劇主要故事圍繞楚原、李婉華、黎海珊、盧宛茵、吳鎮宇、秦煌、鄭敬基呢一家人,但原來都有唔少依家嘅紅星當年曾參演過呢齣劇,而日前播出的其中兩集,就見到古巨基同佢嘅藝訓班同學袁文傑,夠晒驚喜!

 

撰文:東方新地| 圖片:新傳媒圖片

古巨基 袁文傑現身《卡拉屋企》

《卡拉屋企》全劇共227集,故事圍繞黃氏一家發生,但細心睇大家會發現不少紅星都有份參演,早前播出第13集有古巨基現身,第20集大家仲見到基仔嘅藝訓班同學袁文傑﹗

主題曲一開頭「喂!夠鐘喇!睇電視!睇吓今集講乜先,講乜先?」大人細路都識唱!

古巨基 演茶客

當時雖然古巨基正在修讀藝員訓練班,但有機會作幕前演出,他在第13集《卡拉屋企》飾演茶客!這一集講到黃菲(黎海珊飾)被「白頭佬」(楚原飾)等人嘲笑冇男友,佢情急下訛稱有男友,眾人信以為真,消息傳遍警局,黃菲說謊說到底。