陳慧琳

陳慧琳「隱形舖后」持廿物業 睇中半億豪宅

明年便入行25年的潮媽陳慧琳(Kelly),一直吸金力強,早 前被揭愛掃中環、尖沙咀一帶舖 位,令她身家暴漲成為「隱形舖后」,加埋富貴老公劉建浩(Alex),手上持有的15個商廈寫字樓單位,兩公婆加埋持貨超過20個物業,生活早就唔使憂。不過,有投資軍師背後教路,Kelly又長做長有,近日見樓市再暢旺,蠢蠢欲動有意再掃貨,日前約同經理人鍾珍在跑馬地路過地產,對一個5,600萬豪宅似乎情有獨鍾,駐足良久研究,似乎有意再入市!

撰文:東方新地|圖片:新傳媒圖片

陳慧琳 從不揸現金

萬千寵愛的陳慧琳,除咗有個開珠寶店的富貴父親陳崇偉背後撐腰,事業更 從未失手,吸金力強的她,早年已交由父親幫手投資買磚頭保值,近期更主攻商 舖,不過Kelly不愛出名,會以親友名義或海外公司入市,低調做「隱形舖 后」。據知情者透露:「入行冇耐, Kelly好快已經搵到錢,有阿爸教路,一路都 有投資買物業、基金同股票,從來都唔會揸現金,咁多年買落唔少貨,近年佢仲 睇中商舖升值潛力高,一賺到錢就會買,不過佢唔會自己出面,通常都係交畀阿 爸同阿叔或者經理人去睇樓,佢好低調,所以一路都冇畀人發現!」