OG2

減雙下巴妙法 快看哪種瘦臉整形法最適合你

每個女生都想瘦臉、小臉,現今坊間瘦臉方法五花八門:按摩、冷敷、通淋巴等層出不窮,當然唔少得整形瘦臉。不過,想整形瘦臉之前,都要先了解自身情況再作選擇,始終每個人都唔一樣,適合嘅方法都唔同,千萬唔要人云亦云。以下3種瘦臉方法為不同面部問題嘅人而設,先了解清楚,再咨詢醫生建議,才可以更有效選對最適合自己嘅方案!

撰文:CM Team|圖片:網上圖片

1/ 打瘦面針

打瘦面針的確是比較方便同常見嘅方法,但並非人人都適合。一般咀嚼肌比較發達嘅朋友,其實都可以通過注射肉毒桿菌方式來瘦臉。注射肉毒桿菌可以阻斷肌肉同神經接頭,令肌肉慢慢萎縮,從而達至瘦面效果,呢種方法見效時間快,一般一星期左右就可以見到成效,兩個月後嘅瘦面效果最明顯,不過只可以維持8個月左右。

其實面型同日常生活都息息相關,日常多注意飲食,少吃堅硬食物,不要只用一邊面來咀嚼,也可有助保持瘦面、面型平𧗽。