劉一飛

【愛回家】劉一飛演大陸土豪曹總 唔咸唔淡廣東話超搶鏡 網民:每次出場都勁搞笑!

TVB處境劇《愛回家之開心速遞》,不知不覺已經做到600幾集,深受觀眾與網民的歡迎,劇中每一位角色,都演得入型入格的!大陸土豪曹總(劉一飛飾演)用唔咸唔淡廣東話搶鏡,劇中笑料百出,每次出場都勁搞笑,「氹」得觀眾勁開心!

撰文:娜仔|圖片來源:劉一飛ig、劇集截圖

劉一飛由綠葉變配角

劉一飛出生於北京,1989年加入TVB做普通話配音員,不時都會參演TVB一些小角色,這塊綠葉通常是演大陸富商的角色,一集起兩集止!自從2012年加入《愛回家》飾演大陸土豪曹總後,唔咸唔淡嘅廣東話,帶來不少笑料,讓觀眾開始留意到曹總這個角色,而在第四輯《愛回家之開心速遞》,劉一飛更升level做男配角,劉一飛嘅戲份多咗又演得入型入格,更加設定全名曹達華予曹總,劇中曹總出場時,都笑料百出,而且劇中角色個性親民又有義憤,每次出場加上帶有口音嘅唔咸唔淡廣東話都好搶鏡,都「氹」得觀眾勁開心!