舒淇

舒淇愛心女神冇有怕 患嚴重濕疹拒棄養

舒淇 患嚴重濕疹多年,試盡方法仍未能徹底根治,每次復發都飽受煎熬,身心備受困擾,近期濕疹病情又再加劇,更要抽血驗致敏原,已經無計可施的她,坦言再找不出原因,只能祈求上天,讓敏感可以突然消失,脫離她的身體,表現無奈!據悉遍尋名醫及偏方治療多時,雖然醫生建議要避免養寵物避開致敏原,不過,愛心爆棚的她,對家中兩隻長毛貓當正仔女咁錫到燶,見少一 陣都唔得,為愛貓寧願自己吃苦都唔介意,人美心更美果然係愛心女神

 

撰文:東方新地 圖片:新傳媒圖片、微博、IG

舒淇患嚴重濕疹拒棄養

女神舒淇早已名利雙收又嫁到好老公馮德倫,受盡萬千寵愛其實一樣有煩 惱,多年來患上嚴重濕疹的她,雖然中西醫夾擊治療,用盡方法都未能控制病 情,近期濕疹又復發,要入院抽血驗致敏原,飽受困擾心情差透的她,在社交 網吐苦水:「#針好恐怖#嚇到血都流不出來#血管太細的人抽血很折磨。」

舒淇
除咗幕前工作,舒淇早年已投資搞餐廳及 麵館,婚後更將生意由台 灣移返香港,日前她就去 太古廣場的自家麵店巡視 業務,受濕疹困擾的 她,當日戴上口罩 包到冚。

 

 

舒淇
日前,舒淇在社交網上載抽血照片, 留言表示要驗血搵致敏原,更揚言再 找不到致敏原因,就只能祈求上天令敏感可突然消失,可見治療濕疹已經冇晒辦法的她好無奈。

 

用類固醇控制病情

多年來受濕疹折磨的舒淇,一直勇於面對病情,亦不介意公開病況,不時 上載面上布滿紅疹的照片,單睇都感受到女神有幾唔舒服。據知情者透 露:「呢幾年嚟,舒淇真係受盡濕疹折騰,一發作就好嚴重,唔單止出喺身度, 連面上都布滿紅疹,令佢好唔舒服,睇西醫都係用類固醇藥控制病情,搽藥太 多佢都擔心會令皮膚表層變薄,但唔搽藥又唔得,其實一路都有唔少朋友介紹 名醫同偏方畀佢,真係乜都試過晒,但都唔可以徹底醫好,最近又有朋友介紹 個皮膚醫生畀佢,第一步又係先抽血驗,希望今次真係可以有幫助啦!」