OG2

女人要補鈣 5種高鈣食物你要知

隨著年齡嘅增長,人體對鈣質吸收能力會逐漸下降,特別係女性體內雌激素水平下降,比男性更快加速骨質流失。一旦身體缺鈣,就會出現腸道不適、色斑痤瘡、四肢無力、牙齒鬆動等症狀。所以女人補鈣比男人更重要!除咗飲牛奶可以預防骨質疏鬆,仲有咩食物可以吸收鈣質呢?!

撰文:CM Team |圖片:網上圖片

補鈣唔一定要飲奶

坊間成日聽到想預防骨質疏鬆,就要飲多啲牛奶補補鈣,但係唔通日日飲奶?飲到悶可以食咩呢?其實好多外國研究指出,唔一定要飲奶先補到鈣㗎,坊間好多食物什至比牛奶含有更多豐富鈣質,而且食唔同嘅食物可以吸收其他微量營養素,比淨係似牛奶更健康!

高鈣食物推介

奇亞籽

Do姐曾經喺網上表示奇亞籽是她的最愛食物!好多人都視奇亞籽為減肥食物,原來補鈣都一樣得~奇亞籽含有豐富礦物質,而且含有的鈣質是牛奶的五倍,每100克已經含有631毫克,而且更含有完整蛋白質,素食者可以食吃奇亞籽來補充所需營養。同時奇亞籽亦能有助降低膽固醇、減低炎症。食用又方便,直接加入任何食物和飲品就得,難怪被稱為「超級食物」啦!