鄭家生

無綫「御用惡人」鄭家生憑奔雷手成名 曾任《鎗火》武指獲提名金像獎

沙田新城市廣場周日爆發警民大混戰,連日來有人到商場服務櫃台圍堵抗議,而日前有網民影到無綫綠葉鄭家生途經商場期間,同市民發生口角,一度爆粗鬧途人:「X你老母,個腦生喺籮柚度嘅!」,片段喺網上瘋傳及引起熱話。入行40年嘅鄭家生除了任職武師,仲被封為無綫「御用惡人」,事關佢喺大台專演惡人、反派、社團大佬等,形象深入民深,而早年佢曾任《鎗火》武指而獲提名金像獎㖭!

撰文:東方新地 | 圖片:新傳媒圖片、電視截圖、影片截圖

 

鄭家生 新城巿廣場同市民口角

片段所見,鄭家生途經過新城市商場服務櫃台,疑因不滿抗議的人士包圍保安,鄭大聲話:「圍呢度有咩用?圍解放軍啦!你哋又冇膽。」佢又用粗口辱罵在場一位女士及青年︰「人哋保安點會敢唔畀差人入嚟?啲人讀咁多書有冇腦。」、「X你老母,個腦生喺籮柚度嘅!」

影片截圖

 

影片截圖

 

鄭家生:保安只係打份工

結果雙方發生口角,鄭家生愈講愈激動,之後衝前向一男友話:「打我呀!打我呀!」有在場採訪記者把他與人群分開及勸退,他離開時,遭不少人市民喝倒采。鄭家生事後接受傳媒訪問,表示自己只係同大家講道理,認為眾人包圍保安,要求對方交代係唔合理,又話保安都只係打份工,鄭家生話香港太亂,再咁落去香港會散,又話大家都有言論自由,但佢一出聲就畀人鬧,和平示威嘅人都散晒呢班人係搞事咁話!