彭羚

林海峰放生兼放水 50歲彭羚開Studio圓夢

九十年代樂壇天后彭羚,在98年事業巔峰期下嫁才子名DJ林海峰,不久即封咪退隱,多年來低調絕跡幕前,全心做林太相夫教女,只在12年激罕出山為黃偉文作品展擔任嘉賓,再開聲大受歡迎,被大小娛樂公司高價搶邀出山開騷,但最終因為老公落閘復出無望。不過,轉眼兩個女林泳及林清,今年已經19歲和15歲,女兒唔再黐身, Cass(彭羚)終獲老公林海峰放生發展事業第二春,不過並唔係復出再上舞台,而係開Studio做健身教練。近年迷上新興的Gyrotonic運動(又稱禪柔運動或脊椎螺旋運動)的她,原來一直有做教練心願,據悉阿Jan(林海峰)已放水百萬 Cass搞健身中心圓夢,支持索老婆將健美秘笈傳授他人,唔使齋留喺屋企做「家嫂」咁沉悶!

撰文:東方新地 圖片:新傳媒圖片、IG

林海峰放生兼放水 彭羚終圓夢

曾經橫掃大小樂壇頒獎禮,跟鄭秀文鬥得難分難解的樂壇天后彭羚,95年更同時奪無綫《最受歡迎女歌星》、《叱咤樂壇女歌手金獎》、《新城勁爆女歌手》及港台《優秀女歌手》四個大獎,事業攀上高峰,不過, Cass選擇在98年事業巔峰期嫁林海峰,更在02年約滿唱片公司後封咪退 隱,全心全意照顧家庭。

勤做運動的 彭羚,外貌身形都 keep得甚 fit,完全睇 唔出已經50歲,拍埋19歲大女林泳身邊, 更似足姊妹花。

被娛樂公司大灑金錢力邀復出,彭羚始終不為所動,寧願將全副精神照顧家庭,日前就見她一個人乘 坐七人車去金鐘太古廣場買戲飛,之後再坐車去跑馬地一間銀行處理財務,勞心勞力打理頭家!

反對老婆出山

成功將彭羚私有化,結婚時已開腔話「高位入市」的林海峰,長揸潛 力股老婆,即使再多利誘,多年來都封盤堅拒老婆出山再唱。12年Cass 激罕為黃偉文作品展復出,雖然只擔任兩場嘉賓,但風頭一時無兩,大 小娛樂公司爭相重金搶Cass出山開演唱會,不過,最終因為過唔到老公一關而作罷。據知情者透露:「Cass一路都有歌癮,但阿Jan好大男人,唔想老婆再拋頭露面,嗰次做完Wynan(黃偉文)個騷,出嚟反應超級熱烈,好多人搵Cass出山開演唱會,佢都有𦧲咗老公一排,話想當玩票性質咁玩吓,不過,阿Jan好快已經落閘唔畀,話啲女仲細,如果復出要兼顧 嘅嘢唔少,點都會分心,想Cass專心睇實頭家,賺錢啲嘢交畀老公做就得,Cass好尊重老公,知道阿Jan唔鍾意,佢完全唔會再諗!」