兔氣揚眉齊撈起丨蔡國威被指兔年旺到為所欲為 黃貫東爆被東媽催買樓...

兔氣揚眉齊撈起丨蔡國威被指兔年旺到為所欲為 黃貫東爆被東媽催買樓…

TVB娛樂新聞

廣告

無線娛樂新聞台報導:兔氣揚眉齊撈起丨蔡國威被指兔年旺到為所欲為 黃貫東爆被東媽催買樓

過年時有唔少樂意頭嘅餸菜,當中寓意撈到風生水起嘅「撈起」,更加係唔少生意人同藝人嘅最愛。呢日主播 潘盈慧 就約埋喺2022年事業上有突破嘅黃建東、蔡國威、陳懿德、李芷晴、孖八李俊華同林子超一齊去食撈起,希望大家喺兔年個個都可以撈到風生水起!

每人屋企都有啲過年必食食品,蔡國威就話自己屋企一定環食年糕,不過就要配以特殊食法服用,當大家都樂好奇威威嘅特殊食法係咩?佢就話:「人哋切完會煎,我哋屋企切完即咬。」而子超就話自己細個成日食糕,無論係咩糕佢都會食,因為子超話細個以為咁可以令自己高啲呀。個樣睇落好似廚藝了得嘅芷晴,就坦言自己係唔識整傳統糕點,反而係佢媽媽就每年都一定會自製馬豆糕,仲話有機會會請大家試下呀。

至於講到各人嘅傳統習俗,東東就爆東媽年初一沖涼時,由內到外都係全紅上陣,不過東東就笑言可能好難搵咁紅底褲,所以東媽先冇逼佢要跟呢個傳統呀,但係另一個傳統,年初一跪地斟茶畀父母,東東同細佬就一定會做。

孖八就指自己每年都要用碌柚葉沖涼,寓意將去年嘅衰運全部沖走,而子超就話自己會用七色花沖涼,寓意新一年新開始,全身都香噴噴呀。

問到佢哋會唔會好在意自己嘅生肖運程?芷晴就話因為自己今年係沖太歲嘅關係,所以喺虎年尾佢已經去攝太歲拜神求安心。而因為拍攝節目《新春開運王》而對各生肖運程相當了解嘅蔡國威,就表示一眾師傅都有贈佢幾句,其中一位師傅更指佢今年可以「為所欲為」,蔡國威笑言要將呢個運氣都分畀大家,等大家都可以為所欲為。

過去一年犯太歲嘅陳懿德,透露有師傅指點佢,叫佢除咗喺床頭擺一把大風扇外,仲要喺床側擺放紅地毯,所以陳懿德笑言自己過去一年每日都喺度行紅地毯。

網上唔少人討論嘅,就係過年見到啲親戚一定會被問幾時結婚?蔡國威就話呢個問題一定會被問,但問得多大家就會放棄,阿威又話覺得派利是係開心事,所以即使自己未結婚,但都一定係派雙封。而想東東就話以前唔覺得自己「夠班」派利是,但自從有一年被同事提醒後,佢就開始會派利是,至於問到有冇被家人催婚?東東就指自己呢幾年桃花運麻麻,又話東媽最擔心嘅係,佢會幾時買樓搬離老家呀。

講到新一年嘅目標,蔡國威就指希望可以多job、做多啲節目拍多啲劇,東東就指希望兔年可以有新挑戰,等佢有目標繼續keet fit節食,陳懿德就表示希望可以參加多啲綜藝節目,最想就係可以一嘗做大騷嘅司儀。芷晴就話自己貪心啲,想劇集綜藝雙線發展,同埋可以快啲有一套代表作; 想帶到歡樂畀觀眾孖八,就話希望來年可以拍多啲劇,畀更多觀眾認識自己,而子超就希望兔年多啲工作,將更赤裸嘅作帶畀觀眾。

訪問尾聲阿盈同幾位玩咗個小遊戲講急口令,齋睇字都覺得讀起來相當繞口,唔信嘅大家可以睇片跟住挑戰一下!

即刻Follow TVB 娛樂新聞台 Facebook專頁 https://www.facebook.com/TVBENews

登入myTV SUPER享受睇TVB自製節目7日包括娛樂新聞的免費點播 https://bit.ly/2TXLlM0

常見問題

將來還有什麼演唱會值得留意?

有不少歌手宣布舉辦演唱會,例如:黃妍五月天BLACKPINK澳門站林敏驄周杰倫COLLARTwins鄭秀文鄭欣宜許冠傑(2月14日公開發售);喜歡K-pop的你亦有福了,ITZYNCT DREAM亦在香港開演唱會!小編為你整合了2023香港演唱會+搶飛攻略一覽,包含各演唱會優先購票日期、公開售票日期、門票價錢、座位表等,想搶飛粉絲必定要留意!

情人節應如何選購禮物給伴侶?

情人節快來臨,揀好禮物未呢?小編為各位錫伴侶的讀者精選出18大實用情人節禮物2023女朋友篇男朋友篇推介,平價及名牌都有!另外,不少酒店及餅店都有推出情人節朱古力禮盒,例如半島酒店、GODIVA、Venchi等,而MUJI更推出自製朱古力DIY,手殘男女也能做到!即看:情人節朱古力禮盒2023。想自己動動手的朋友們有福了,大家可以在家跟著情人節甜品食譜,自我製造「多巴胺」。

撰文:東方新地圖片來源:[email protected]娛樂新聞台資料或影片來源:[email protected]娛樂新聞台

讀者留言