StarTalk|江美儀「車太」演出登頂封視后 悔當年傲氣:我要由零開始...

StarTalk|江美儀「車太」演出登頂封視后 悔當年傲氣:我要由零開始…

TVB娛樂新聞

廣告

無線娛樂新聞台報導:StarTalk|江美儀「車太」演出登頂封視后 悔當年傲氣:我要由零開始

一個計教刻薄嘅師奶角色,加上貼地家人求上車主題,令「車太」 江美儀 喺《萬千星輝頒獎典禮》一舉登上最佳女主角嘅視后寶座。《StarTalk》有視后大駕光臨,同 王鎮泉 分享成果仲有心態改變。

賽前一直呼聲甚高,但係呢一屆強敵環伺,美儀極其量只估計自己得到最受歡迎電視女角色,點知三太中途殺出得獎,令佢當下心情已經當一年工作正式完結。

美儀同煒哥兩位好戲之人當年都係自亞視出身,部份人會認為佢哋一直都被睇低一線,不過今年佢哋兩位就雙雙入圍競逐視后,美儀仲爆早喺入場前紅地氈相遇,已經同煒哥講好,今次佢哋邊得得獎都係吐氣揚眉嘅一日,更感動得齊齊落淚。

一齊成長、一齊演出大量唔同作品,一齊加盟TVB,相信大家都同意佢哋今時今日嘅地位都實力都不容忽視,亦非常值得外界稱許。

榮獲視后之後,祝賀如雪片般飛至,不過近年養尊處優嘅 梁洛詩 送上祝福,就令大家驚訝大纜似乎都扯唔埋嘅佢哋,點解會認識喇。美儀呢日就解釋一切緣於喺節目當中分享過學佛打坐,認識之下仲非常投契經常一齊運動。

入行多年,美儀相識遍天下,不過最令佢感恩嘅,就係認識到Ken哥 鄭則仕 ,當年一入行已經身為女主角嘅佢合作經典《肥貓正傳》,日日相處之下,美儀就好似一塊海棉咁,不斷吸收Ken哥所教,無論劇本、走位、演出,都令佢獲益良多。

另外一位不得不提嘅,係同樣經驗豐富嘅 劉松仁 ,另一種演出方法更令美儀茅塞頓開。仲有一位相識多年嘅,亦間接成就《下流上車族》嘅成功,美儀話「Emma婆婆」 鮑起靜 參與演出,唔多唔少係因為兩人再次合作,認識25年有多嘅佢哋,多場演出都爆發唔同默契,令外界更喜歡呢部劇集。

2013年美儀曾以《衝上雲霄II》Head姐嘅演出獲得當年嘅最佳女配角,但係之後就有唔同負面新聞傳出,令佢嘅形象大受批評之餘,亦被放入雪櫃冷靜。自言當年氣焰非一般又乞人憎,仲令自己一發不可收拾,連工作都如入寒冬。

呢個時間開始學佛反思,先理解自己過往嘅無知短視,美儀就話開決改變對待任何人嘅態度。更認為喺疫情之下,能夠有《下流》呢次嘅演出,就已經非常感恩,事後嘅所有掌聲獎項,就令佢覺得成果更為甜蜜豐盛喇。

同 林敏驄 呢位「失控」鬼才合作,令劇集笑聲加倍,亦再令美儀吸收到另一門功夫,仲因為台前幕後所有同事嘅齊心,令劇集有口碑之餘亦都錦上添花,亦令上到車嘅車家,劇內劇外相處都儼如一家人。

網民點睇?

我同我家人由衝上雲霄二已經好喜歡他的角色。❤加油,美儀

即刻Follow TVB 娛樂新聞台 Facebook專頁 https://www.facebook.com/TVBENews

登入myTV SUPER享受睇TVB自製節目7日包括娛樂新聞的免費點播 https://bit.ly/2TXLlM0

常見問題

將來還有什麼演唱會值得留意?

有不少歌手宣布舉辦演唱會,例如:黃妍五月天BLACKPINK澳門站林敏驄周杰倫COLLARTwins鄭秀文鄭欣宜許冠傑(2月14日公開發售);喜歡K-pop的你亦有福了,ITZYNCT DREAM亦在香港開演唱會!小編為你整合了2023香港演唱會+搶飛攻略一覽,包含各演唱會優先購票日期、公開售票日期、門票價錢、座位表等,想搶飛粉絲必定要留意!

情人節應如何選購禮物給伴侶?

情人節快來臨,揀好禮物未呢?小編為各位錫伴侶的讀者精選出18大實用情人節禮物2023女朋友篇男朋友篇推介,平價及名牌都有!另外,不少酒店及餅店都有推出情人節朱古力禮盒,例如半島酒店、GODIVA、Venchi等,而MUJI更推出自製朱古力DIY,手殘男女也能做到!即看:情人節朱古力禮盒2023。想自己動動手的朋友們有福了,大家可以在家跟著情人節甜品食譜,自我製造「多巴胺」。

撰文:東方新地圖片來源:[email protected]娛樂新聞台資料或影片來源:[email protected]娛樂新聞台

讀者留言