C君

C君「爛桃花」情史好勵志! 曾遭前女友悔婚、與「港台之花」 終成眷屬

麥玲玲早在2007年曾rap過:「C君好男人,過幾年就結婚」,事情來到2019年尾終於開花結果啦!C君(鄭詩君)與港台DJ女友黃天頤籌備一年有多的婚禮完滿舉行,回顧C君的情史其實好勵志,曾經遇上「爛桃花」遭女友結婚前夕突然悔婚,

撰文:東方新地|圖片:C君陸永黃天頤Instagram、西瓜facebook

單親家庭成長 自幼患重型地中海貧血

現時36歲嘅C君,因患有重型地中海貧血症,需要終生定期到醫院輸血和接受藥物治療,因此自小C君就有住與平常人不一樣嘅生活。
「一放學就要去輸血,人哋個個放學去打波,我要返嚟配血,幾煩……都唔係好辛苦嘅,唔返嚟配血會死㗎喎,咁我梗係返嚟輸血啦」。Hip Hop組合農夫(FAMA)帶給聽眾、觀眾不少快樂,但成員C君自少患上遺傳性的地中海貧血病,身體無法有效製造紅血球,要長期輸血維持生命。

C君原名鄭詩君,於2000年與陸永組成hip hop組合農夫,出道後雖無緣走偶像派路線,但憑住二人機智嘅反應同口齒伶俐,成功打響組合名號!

互聯網上流傳短片,C君在14歲時、即大約1997年左右,曾為相關組織拍攝宣傳片,講述地貧病人接受輸血的情況。儘管數天就要到醫院輸血一次,但病榻上的他仍保持樂觀,並展露出招牌笑容。(舊時香港)

據知,C君於單親家庭中成長,幾歲時,母親離棄家庭,父親因則需長期於內地工作而無暇照料C君,故C君自細就由祖母湊大,與祖母感情非常要好!

C君父母緣薄,自幼由祖母湊大。
初出道的C君一副hiphop樣,並唔似現在圓碌碌笑容滿面。

陸永爆好友經歷「爛桃花」

陸永曾向傳媒透露,指好兄弟C君過往經歷過「爛桃花」,難過嘅經歷更潛而默化影響C君嘅感情路。10年時,C君曾宣佈與拍拖6年嘅圈外女友Gloria於12年結婚,當時仲用咗十幾萬買戒指!

可惜,喺2011年時,有指其女友Gloria因擔心C君嘅地中海貧血症會遺傳俾下一代,故思前想後後最終決定與男方分手!

除了Gloria外,C君其後亦曾短暫與林珊珊女兒西瓜拍拖,但都係分手告終。

樂觀面對新感情 「我有我的優點——結婚誠意十足!」

同年11月,C君承認已經與未婚妻分開,仲透露分手初期有喊。
然而,經歷過「爛桃花」嘅C君依然樂觀看待,重新找到另一半時,C君就講過:

「是新的好開始,我有我advantage——她知道我一定有誠意結婚。」

5年前,C君開始與今年34歲有港台之花嘅DJ黃天頤拍拖。

拍拖以來,天頤更不時會上載與男友C君出席友人活動時嘅大合照,例如同男友慶生時嘅生日派對、聖誕派對等,都會見到二人蹤影,可見女方非常融入男友朋友圈中!

前年,農夫舉行《農夫等錢洗世界巡迴演唱會》,天頤當然亦有去捧男友場,仲喺 ig 打千字文大讚農夫及自己一直以嚟對農夫嘅感受。

據了解,C君對女友天頤寵愛有加,加上近年收入大增,故曾講過「希望給女友住好一些」,坦言目標是購入貝沙灣豪宅與女友居住。儘管現時目標尚未實現,但C君亦租咗荃灣千呎單位與女友同居,盡顯對天頤嘅愛!

2018年10月,曾有傳媒發現C君與女友黃天頤行婚紗展,而C君亦坦言為婚禮做功課睇資料!另外,由於C君經歷過悔婚嘅關係,故曾深思熟慮婚後生兒育女問題,不過C君指自己會尊重女友決定為先!

原來C君搞笑背後經歷咗咁多野…(詳細click >>> http://bit.ly/2CnqJyb )——————————–【搞笑背後】患地中海貧血 C君:唔返嚟輸血會死http://bit.ly/2CnqJyb【開始悶】蕭正楠無火花 靠C君都撐唔到幾耐http://bit.ly/2CKrS3K

Posted by 香港新浪娛樂 on Sunday, December 17, 2017