130

神秘紅花原來係寶!「藏紅寧」鎮痛效用超神奇

講到紅花,有時食西班牙菜都會見過。當你以為紅花只係一種煮食香料,咁就大錯特錯喇!其實紅花源自地中海國家,後來經印度傳入中國西藏,結果就俾呢個充滿神秘色彩嘅地方發揚光大!

text – 運動寶貝

紅花周身都係寶

紅花在西方本來就是名貴的食用香料,據知紅花種子含油量逾55%,長期食用這種油,可降低血液中的膽固醇,防止血管硬化。傳入中國西藏後, 就開始有人利用紅花來入藥,發現它味辛而性溫,有助於活血通經,散瘀止痛,如今已被中醫界公認為有活血通絡效用的紅色寶物!

不過要真正做到方便易用,先可以發揮到紅花的功能,因此假若將紅花同傳統藥油Crossover的話,那就是前所未有嘅完美結合喇!好似香港健康護理品牌公司健絡通,佢地就採用左紅花為主要成份之一,配合大黃、連翹、沒藥、乳香等,製作出「藏紅寧」外用鎮痛劑!

解開紅花的神秘面紗之後,到底「藏紅寧」外用鎮痛劑又有甚麼功用?呢支30ml裝既「藏紅寧」外用鎮痛劑除了可以幫助活血散瘀、舒筋活絡之外,還可祛風除濕、護理跌打扭傷、舒緩關節疼痛及頸項肩痛,舊患痠痛腰椎勞損都用得。小編試過朝早起身,條腰勁酸痛,一搽完到下午已經好返8成!真係好神奇!

使用方法:

先用手指按一按患處,找出最痛嘅地方。將「藏紅寧」藥油適量塗於痛點患處,並按壓2-3分鐘,每日使用2-3次,就可幫你舒緩痛症不適!

仲有其他健絡通止通藥油