136

5大高危勞損工種你有冇份?壹點寧返工整親唔駛怕!

打工仔日忙夜忙,容易搞到身體勞損而不察覺,小編最近走遍各行各業,發覺原來好多人都唔習慣帶健康護理品傍身,但好多時到返工真係整親就會非常㥬惶無助,所以小編今次就為您地私心推介黎自信譽品牌嘅健絡通「壹點寧 清涼」!一支樽仔細細,就可以解決各大工種既勞損問題!以下幾個工種類別,實有一樣講中你!
text – 職安達人 photo – 網上圖片

1. 服務及零售業

長期站立「腳」易疲勞

香港服務業打工仔數目龐大,尤其係零售業員工,工作上需要長期站立,腳部肌肉有時真係好繃緊,「美腿亦分分鐘變象腿」!所以每逢返工前、放飯、及收工時間都要搽一搽「壹點寧 清涼」,首先幫你舒緩腳部疼痛,接著能令雙腳肌肉放鬆,更有助避免出現靜脈曲張的情況!

2. 飲食業

一「手」多用 前臂、腕部要留意!

香港叫得做「美食天堂」,有過萬間食肆,飲食業員工亦多不勝數,「壹點寧 清涼」 絕對可以幫到呢個「熱廚房」,以廚師為例,烹調經常需要好多慣性動作,例如切菜切肉、拋鑊搖鑊等等,手腕及前臂肌肉其實是非常容易招至不同程度的關節勞損,「壹點寧 清涼」以其 「薄荷腦」及 「水楊酸甲酯」成分,幫助有問題部位消炎鎮痛。另外樓面侍應需要經常捧餐,手腕部位亦易有繃緊,「壹點寧 清涼」則可迅速舒緩工作帶來的關節不適。

 

3. 運輸、物流業

速遞搬運容易傷「腰」

做開運輸物流業的朋友,日日都要接觸唔同重量大細貨物,搬野搬得多又或者用力錯誤,都會好容易傷到條「腰」,要知道尤其係男人,有咩緊要得過條腰呢?所以其實每日最好喺休息時間搽一搽「壹點寧 清涼」,冰涼感覺有助舒緩腰部痛楚,放工後再補搽多一次,對腰部健康就更加有保障喇!

4. 文職工作

隱形慢性勞損 小心「肩頸」疼痛

好多人都會以為做辦公室就最舒服,坐喺椅上工作實冇操勞,但其實辦公室工作往往要長期對著螢幕屏,亦經常要用到鍵盤工作,所以肩頸位置是頭號疲勞痛楚部位,手指關節亦有可能因長期打字而變得繃緊。好彩壹點寧 清涼亦有針對這種酸痛感,輕輕搽上不適部位,能馬上鎮痛紓緩,阻礙痛楚蔓延。

 

5. 空姐

美麗背後有苦自知 搬行李「肩頸」易拉傷

另外一個容易出現勞損的工種就係空姐呢一行,工作上周不時要幫客人搬托行李,姿勢不良又或者錯誤用力,亦有機會拉傷又或引發肩膊疼痛,小編就有唔少空姐朋友為此而叫苦連天,幸好壹點寧 清涼可以幫到手,喺短時間內就發揮到鎮痛效用,即搽即work,令工作 不受影響。

其實各行各業都有唔同嘅工作需求,亦會衍生唔同程度的疼痛問題!壹點寧 清涼好用之餘更加因為樽身袖珍,可以令你即時解決煩惱,亦可讓你喺職場輕鬆傍身。按此即可以了解更多!

 

銷售點:健絡通