man fi

《溏心3》同唐文龍激戰 陳敏之:老公冇睇,好彩老爺奶奶開通!

正在熱播的《溏心風暴3》,一班老戲骨暫時未有大發揮,反而演小三的陳敏之,同人夫唐文龍連場肉搏激咀,做咗人母的敏之更除剩bra激戰人夫,加上自爆當時還在餵人奶的她,畀大隻唐文龍胸壓險些滲奶,人妻今次搏到盡兼出埋口術,全因入行19年,今次有份拍到台慶重頭劇兼大有發揮,一於瞄準爭女主角獎,敏之不惜拋開人妻人母身份,性母上身!問到老公有冇睇?敏之直言老公冇睇,又話老爺奶奶夠開通,明白只係演戲唔會嬲嘅!

撰文:東方新地

圖片:新傳媒圖片、《溏心3》截圖

《溏心3》 陳敏之 晚晚同唐文龍激戰

加入無綫17年,38歲陳敏之曾於11年憑《怒火街頭》演「索腿天后」奪「最佳女配角」,今年再下一城,憑《親親我好媽 》有份競逐視后,而產後復出的《溏心3 》,近日更引起網民熱話,成為全劇焦點!首被安排加入《溏心3》演出,敏之唔介意做被非議的小三角色,要勾引人夫唐文龍﹐做咗人妻人母,大膽程度更勝做女嗰陣。據知情者透露:「自從舊嗰班花旦走晒,眼見阿田定欣已經上晒位,自己喺TVB已經17年,敏之覺得呢個都係好時機要突圍而出,所以有機拍《溏心3》,佢真係好搏,知道有好多情慾戲,好似同唐文龍有床戲要除剩個bra,又要被摸胸,連場激咀場面,但因為知個角色好大發揮,佢都豁出去投入去做,最緊要做到出嚟有話題夠份量夠noise去爭獎!」

陳敏之
敏之在《溏心3》飾演夏雨女兒,小時候因為浸親,畀爸爸打而有童年陰影,性格內向,收埋自己,直至遇到唐文龍,不顧一切去愛對方,更多番主動引誘人夫,日前一場床戰,敏之自動獻身除衫,全程火辣辣。
陳敏之
敏之主動除去白色小背心,同唐文龍激戰更露出白色bra,挑戰電視尺度。敏之亦承認第一次演咁大膽角色!雖然係一個反面教材,但之後會帶出父母夏雨同司棋姐對佢嘅愛!其實故事係有鋪排的!
陳敏之
明知林文龍是有婦之夫,仲有個女,敏之仍不顧一切要得到男方,其中一場戲,更跑上對方office,主動拉對方手摸胸。
陳敏之
陳敏之產後上圍升級,拍《溏心3》同林文龍有唔少除衫激情戲,谷胸演出好有睇頭。
陳敏之
一連串的情慾戲,陳敏之都做主動!除咗床戰及浴室纏綿,二人在上海酒店泳池水戰,意識相當大膽!

冇同老公備案

不過話晒老公係圈外人,未必能接受老婆演出咁大膽,敏之事 前更冇同老公備案,就係唔想有太多顧慮。好友爆料:「最初佢都擔心老公會介意,所以事前佢都冇同老公講個角色有咁多情慾戲,依家拍完,佢先同老公講番,仲叫老公如果真係頂唔順就唔好睇!重產後兩個月,陳敏之即接拍《溏心3 》,最唔捨得當然係寶貝仔雷子樂。據知情者透露:「啱啱知道有咗就接到呢個劇本,雖然知道生完要即刻開工,但係敏之覺得難得拍到《溏心3 》呢個劇,而且個角色仲咁有發揮,佢好快就決定接拍,但話晒個仔啱啱出世冇耐,佢真係好唔捨得,加上嗰時仲餵緊人奶,開工仲已經冇覺好瞓仲要泵奶,然後搵工人送返屋企,好彩有媽咪幫佢照顧個仔,佢先至放心。」正因為產後不久就要同唐文龍埋身激戰﹐她更一度擔心會滲奶。敏之笑說:「唐文龍胸肌太勁啦!壓落嚟個心口抖唔到氣,嗰時我又谷緊奶﹐拍時幾驚會滲奶!」

陳敏之
同老公拍拖十年於14年拉埋天窗,陳敏之相當長情,不過老公雷偉信一直非常低調,唔太鍾意曝光,兩人少有一齊出席公開場合!
陳敏之
眨吓眼,兒子雷子樂已經一歲大,日前敏之就為兒子搞生日p慶祝!她坦言,拍劇幾辛苦,返到屋企見到個仔,已經倦意全消!睇嚟兒子冇為佢帶來拍劇包袱,反而係工作動力!

未試過演得咁盡

陳敏之喺《溏心3》晚晚同唐文龍肉搏,敏之老公同唔嬲咩?敏之接受本刊記者訪問時直言老公冇睇到激情戲,敏之都勸佢唔好睇,笑言怕睇到會爆血管而非呷醋!

:喺《溏心3》入面,你個角色好大回響,有冇信心攞奬?
:真係冇諗過獎嘅問題,自己亦都冇乜大信心,反而係個角色得到大家關注,自己好開心。
:最初接到劇本,係咪已經知道有咁多情慾戲?
:都知嘅!但當然冇咁細緻,家豪哥好細心同我分析個角色,呢個角色係好有發揮,我未試過演出可以演得咁盡,唔單止係講情慾戲,本身個角色係有好多內心戲!鋪排帶出好多訊息!個ending大家更加唔會估到!

:係咪一睇到劇本就決定接?
:我一路都好鍾意睇《溏心風暴》,冇諗過自己會有機會演出,今次係一個新加入嘅角色,好難得有一個咁多發揮嘅角色畀我,所以都好快決定接!嗰時唯一係擔心自己啱啱生完BB,狀態夠唔夠好。
:係咪個角色都好難演?
陳:一嚟係,加上自己啱啱生完BB ,都好擔心個狀態可唔可以適應到,好彩到開拍嘅時候,自己已經坐完月,身體狀態恢復得好好,咁知道要做呢個角色,自己亦有keep fit,好彩依家出嚟效果都唔錯,唔覺自己肥!

敏之:老公冇睇,好彩老爺奶奶開通!

:咁多情慾戲,老公有冇睇?
:佢有追《溏心3》嚟睇,不過嗰啲戲(情慾戲)佢都盡量避開唔睇,老公冇睇到激情戲,我都勸佢唔好睇,怕睇到會爆血管而唔係呷醋!咁啱呢兩集,佢都出咗街,咁我都怕尷尬嘅,都唔想一齊睇,都有叫佢不如出街啦!我媽咪有講笑話:『你因住畀你老爺奶奶鬧呀!』咁我就話老爺奶奶好開通㗎,好明白事理,知道我做緊戲,佢哋唔會鬧嘅!

:拍之前係咪冇同老公備案?
:我哋都一齊十幾年,佢好支持我嘅工作,其實大家好有默契,唔會專登講拍啲乜嘢,好似有時啲衫性感啲,亦唔會專登講,佢覺得有唔妥就會開聲!咁佢都知道係演戲,唔係真實嘅我!
:同唐文龍拍時有冇尷尬?
:一般觀眾以為床上戲好容易拍,又問會唔會尬呀!首先投入咗角色完全唔會尷尬,同埋你哋見到浴室嘅戲好凍,大家著好少衫,大家會諗點樣先拍得靚,我哋前面有好多攝影師、好多人圍住,其實唔係好似外間諗到得兩個人嘅事!其實每場戲我哋都會事先傾好先拍,因為要做到恰到好處唔可以過火,自己都好努力去揣摩角色,加上啲情慾戲都係擺到好後先拍,大家已經熟絡咗,咁我哋都好專業,唔會尷尬!

:嗰時BB啱啱出世,會不會覺得犧牲咗湊B嘅時間?
:始終做咗呢行咁耐,我都習慣咗,一拍劇就會好忙,不過因為嗰時自己餵緊人奶,係會辛苦啲,因為每幾個小時就要泵一次奶,好彩監製導演同啲演員都好體諒我,而且泵完奶個人係比較攰!雖然嗰時每日只係瞓得三個鐘,但大家一齊拍戲好開心,完全唔覺辛苦!

《性在有情》 同樣大膽

事實上,近期陳敏之接拍劇集,角色大都非常大膽,人妻婚後完全冇底線同顧慮。同張兆輝合作嘅《性在有情》,要做性治療師嘅角色,為此約見真正嘅性治療師攞資料,劇中亦有多場床戲。努力沒有白費,陳敏之憑《溏心3》提名無綫頒獎禮的「最佳女配角」,又憑《親親我好媽》角逐女主角,好友透露: 「《 溏心3 》係台慶重頭劇,隨時係頒獎禮大贏家,敏之個角色楚楚可憐又多發揮,敏之最想呢個角色攞獎。」