佘詩曼年幼喪父 佘媽媽 獨力湊大三子女

最索身家最豐厚嘅視后佘詩曼一向出名觀眾緣好,而且仲係孝順女一名, 佘詩曼 媽媽Lily在70年代曾擔任港台DJ,喺阿佘年僅5歲嘅時候,爸爸因交通意外而過身,這些年全靠媽媽母兼父職含辛茹苦搵錢養家,獨力湊大阿佘三兄妹,阿佘為咗報答媽咪養育之恩,現在即使工作再忙都會陪媽咪,又試過喺母親節送車送樓,目的是要令辛苦了半生的媽媽安享晚年,認真孝順!

原文:Sunday kiss │圖片:佘詩曼facebook佘詩曼微博、新傳媒資料庫、TVB節目截圖

佘詩曼5歲喪父 佘媽獨力湊大仔女

現年42歲的佘詩曼有一個哥哥和一個弟弟,喺阿佘年僅5歲時爸爸因交通意外而離佢而去, 佘詩曼 媽媽母兼父職,獨力湊大三個仔女,更加供阿佘到瑞士留學修讀酒店管理課程,實在唔容易。而自幼喪父的阿佘都好生性,當年在協恩讀書嘅阿佘自己做功課同溫習,不用母親操心,而為了媽媽不感孤單,阿佘從小就陪媽媽瞓覺直至她十幾歲到瑞士留學。試過有一次,阿佘和哥哥弟弟好想去戲院看電影,但因為當時家境欠佳而未有買票進場,佘媽更為此感到內疚,難得年紀小小的阿佘好懂事,提議去不用花錢的公園玩,真係好乖!

觀眾嫌棄雞仔聲 阿佘發奮學演技

佘詩曼 97年在瑞士畢業返港後選港姐,當年嘅港姐冠軍翁嘉穗同亞軍李明慧因為掛住爭仔,對娛樂圈無心戀戰,造就奪季軍的佘詩曼一卸任就被大台力捧,出道後即獲擔任女主角,先後擔正拍劇集《雪山飛狐》同《刑事偵緝檔案IV》等劇,雖然初期被觀眾踩佢唔識做戲兼雞仔聲,但阿佘努力進修演技,演技亦愈做愈好,2000年拍主張智霖主演《十月初五的月光》更一炮而紅,之後拍過多部劇集如《宮心計》、《公主嫁到》、《使徒行者》等都係當年收視冠軍,06年阿佘終憑《鳳凰四重奏》一人分飾四角,登上第一個視后寶座。

報答養育之恩 阿佘送車又送樓

因為知道媽媽獨力捱大三兄妹很不容易,所以 佘詩曼 也非常孝順,工作再忙都會抽空陪媽咪過生日及母親節,每年母親節及生日都和媽咪慶祝,她更留言說:「我相信一見鍾情!因為從我出生睜開眼的那一刻,我便愛上我的媽媽了!」

現年67歲嘅佘媽媽Lily正享受退休生活,在2015年她出席公開活動時曾透露,阿佘曾送上一幢三層高嘅村屋作為母親節禮物,又試過送上名車給她,至於兒子則畀咗一筆錢佢做自己喜歡的事。Lily直言:「以前養大一對仔女好辛苦,目前是收成期,人生去到呢個年紀,最重要係過得好!」看阿佘咁有孝心,相信佘媽媽都深感安慰。

阿佘封視后 佘媽現身送驚喜

2011年,佘詩曼登上福布斯中國名人榜第67名,是首位登上此榜的TVB女藝人。2014年阿佘更憑劇集《使徒行者》「釘姐」一角,連奪「最佳女主角」和「最受歡迎電視女角色」,成為首位「雙料視后」,而長居美國嘅佘媽媽突然現身無綫為女兒送上驚喜,阿佘冇諗過媽咪會現身,驚喜到又喊又笑,阿佘喺台上多謝媽媽一直喺身邊照顧佢,因為自己拍劇壓力好大,成日發媽咪脾氣,但媽媽都一一包容,場面相當感人!

母親生病 阿佘探不得好想哭

現在離巢無綫的佘詩曼自組工作室,長時間在內地工作賺人仔,之前佢接拍內地廚藝真人騷《星廚駕到3》,仲攞埋全季冠軍,令她在內地人氣急升成為搶手貨。不過去年佘在內地節目《說出我世界》中,說出了鮮為人知的經歷,原來2005年有一次她身在北京參加頒獎禮時,卻傳來母親在美國病重的消息,阿佘說:「當時在台上很想哭,但是我不停的告訴自已,忍住、不能哭,不可以把傷心的情緒帶給觀衆。那一刻我真的很討厭當明星,因為我永遠都要把自己真實的情緒藏在心裏。」而那次後她決定每月要抽時間探望媽媽,再忙也要這樣做!

 

佘詩曼:一直有拖拍

16年離巢無綫,轉往電影界發展又北上搵真銀,佘詩曼終於回歸香港同老拍檔黃子華合拍賀歲片《棟篤特工》。等到頸都長,農曆新年,《棟篤特工》正式公映,阿佘聯同子華及一眾演員密鑼緊鼓四出為新戲宣傳造勢。

離巢後人氣、片約繼續上揚,工作排到密密麻麻,平時唔使開工都係同七魔女聚會或者做孝順女陪媽媽,不少人擔心42歲單身女郎佘詩曼疑似感情多年空窗冇著落,阿佘今年初接受本刊專訪就自爆雖然目前單身,不過多年來斷斷續續都有拖拍:「呢幾年梗係有拍過吓拖啦,不過就梗係唔話畀你哋知啦,咩都話畀你哋知咩!如果有穩定戀情被影到或者公開咗,我覺得都好自然,若果真係成事嘅時候,一嚟係開心事,二嚟想避都避唔到,到時都會同人分享,等我好消息,OK?」

至於依家感情狀況,當然不乏追求者,但追求人士亦都貴精不貴多:「追求者唔使咁多,好嘅一個就夠,我又要做嘢,應付唔到咁多人。我諗呢啲嘢要睇緣份,有時人哋刻意討好,我會唔知佢想點,但好自然令我欣賞佢,我覺得最舒服,先至會長久,因為我欣賞嘅係真正嘅佢,遇著啱就唔等喇,呢個年紀仲邊有咁多時間醞釀呢?所以我覺得唔排除閃婚呢個可能性,遇到啱就會去做,但單身生活我都享受,唔會為結婚而結婚囉。」

過億身家五樓揸手

佘詩曼由97年選港姐紅到依家、肯做肯捱有價有市,最緊要亦都投資有道,正如范冰冰講過:「我不嫁豪門,我就是豪門!」阿佘毋須為結婚而結婚,皆因名下物業豪宅遍布港九新界,嫁妝粗粗哋都過億,搵另一半絕對要小心揀:「擇偶條件,我諗要好似全盒咁,乜都有啲,唔需要超級靚仔、唔需要超級有錢,或者超級叻,但係唔係好樣衰、唔好太廢咁囉,個個見到全盒都好開心,我都想搵一個我會欣賞嘅人,啱傾啦,同埋要read到大家嘅mind,起碼唔會講完嘢之後唔知講乜。其實我冇刻意去揀邊一類人,我諗圈唔圈中人各有各好處,同圈外人生活可能會正常啲,同圈中定圈外人拍拖始終都有啲分別嘅,我未試過,我又真係唔知得唔得。」

七年之癢再合作

七年前合拍電視劇《絕代商驕》,佘詩曼與黃子華首度合作已經擦出火花,創出40點全年最高收視紀錄。七年後移師大銀幕再發放連場笑彈:「我哋兩個冇七年之癢,一拍就即合番!子華今次唔止係演員亦都會參與劇本,佢好了解我,知道我底線同埋尺度去到邊,所以呢個角色真係佢度身訂造畀我做。話說因為佢個角色曾經嚴重欺騙過我肉體同心靈,所以我用盡畢身精力去追殺佢,由交通警做起捱到上保安局局長,就係為咗用最大權力所有方法去趕盡殺絕佢。呢個角色因為感情受創、內心嚴重扭曲,鬱到個面容都扭曲,所以我講句嘢都係戚起個嘴角,從未試過咁樣衰刻薄⋯⋯唔知係唔係因為子華見到我個樣咁樣衰啦,可能驚我搶咗佢啲戲,所以佢就整咗好多仲樣衰過我嘅造型出嚟,務求冚咗我啲戲囉。」

念舊再拍戚其義

子華神都驚畀人搶戲?佘詩曼澄清純粹講笑啫:「其實子華份人做嘢時好正經,拍戲時冇整蠱我仲去得好盡㖭!有時啲造型樣衰到我都笑佢:『嘩!乜你咁都制!』為套戲真係好大犠牲!」忙完《棟篤特工》宣傳就會收爐,過完農曆新年,阿佘就話除咗同梁家輝合作的《西伯利亞風雲》同宮廷劇《延禧攻略》會輪住推出,自己將會投入戚其義監製新網劇拍攝:「我成日上網睇粉絲留言,好多人都話我咩角色都做過,係未做過律師,想我做律師喎⋯⋯今次率先爆畀大家知,過完年拍戚其義監製、周旭明編審新劇我就真係做律師,大家滿意啦?對我嚟講就真係好大挑戰,要我做好多功課,考我記憶力。至於個班底呢,幕後幕前都係合作開班底,女主角你哋知啦,男主角就要賣個關子,遲吓至公布得!」

讀者留言