古巨基

古巨基返TVB找初心 亂入《愛.回家》 整蠱演員

古巨基嚟緊五月會喺紅館開演唱會,古巨基近來好多新搞作,除咗喺網上直播唱歌,仲上頻頻現身TVB,其實係因為佢當年喺TVB出身,今次希望重回電視城重溫當年藝訓班畢業後,曾經擔任過的工作,尋回初心。繼上次亂入各個節目後,他今次仲驚喜亂入收視極高的處境劇《愛.回家之開心速遞》,扮演一個小角色㖭!

撰文:東方新地|圖片:新傳媒圖片庫、TVB

古巨基亂入《愛.回家》

如果有留意開古巨基嘅大家,應該會知道佢嚟緊五月會喺紅館開個人演唱會。古巨基呢排馬不停提咁四圍出動之外,仲經常現身TVB,除咗喺《流行經典50年》成為客席嘉賓,當年喺TVB做娛樂主持出身嘅佢,最近亦上《東張西望》做埋主持。

古巨基
古巨基嚟緊五月會喺紅館開個人演唱會。

古巨基

古巨基
古巨基頻頻現身TVB!

古巨基 整蠱演員

不過,今次古巨基又有新搞作,就是俾個意外驚喜俾處境劇《愛.回家之開心速遞》中演員,點會咁簡單呀~基仔原來係要整蠱劇中演員,但演員不但唔介意被整蠱,仲表示開心有基仔呢個意外驚喜咁話,仲話隨時歡迎基仔再嚟劇集客串,嚇下佢地,睇嚟基仔都好受一眾演員們嘅歡迎同喜愛。

古巨基
拍戲後,一直蒙在鼓裏的演員開心與基仔見面,他們說隨時歡迎基仔再嚇他們,在劇集中客串。
古巨基
古巨基突擊處境劇《愛.回家之開心速遞》整蠱劇中演員,演員雖被整蠱,不過也開心有基仔這個意外驚喜。
古巨基
監製林建祥和古巨基一起對稿,預備整蠱劇中演員。
古巨基
古巨基成為歌手後,有不少上台跳舞機會,舞技進步不少。今次夥拍當年藝訓班同學袁文傑,重拾20多年前,不敢面對的跳舞堂。
古巨基
苦練幾小時後,文傑支撐不住跪低,基仔都忍不住要躺下休息。

古巨基再玩突擊

但古巨基搞作仲未完嫁~佢最近搵番曾任他MV女主角的唐詩詠及好朋友森美再拍MV之外,又去突擊藝訓班課室,咁啱就撞正今屆學生最後一日嘅上畢業課,成為咗同學們畢業前嘅一大驚喜!

古巨基
基仔邀請在04年,曾任他MV女主角的唐詩詠在音樂特輯出現,亦邀請了好朋友森美一起演出。
古巨基
森美與詩詠飾演情侶,比起詩詠的嗲功,森美笑說基仔深情眼神更令他震撼。
古巨基
《愛與誠〉MV中的三角戀不是兩男爭一女,而是詩詠與基仔爭森美。
古巨基
古巨基出現喺今年訓練班的畢業課~
古巨基
第四期藝訓班同學大合照,事隔多年,兩人及部分同學也有保持聯絡,他們希望藉着節目,尋找失去聯絡的同學。