台慶

TVB藝人罕有台慶公開放閃 「拍劇拍到搵到條佬!」

雖然今年的《萬千星輝賀台慶》被網民指1年比1年差,但是還是有一些位置有精彩看點。今年台慶最精彩的就是在短劇時間竟然幾對藝人一起放閃,而且還語出驚人,原來現在TVB也可以這麼高調示愛了!

編輯:東方新地|原文:more-C Lam|圖片來源:YouTube截圖

TVB藝人罕有台慶公開放閃

台慶短劇參照最近大熱的劇集《是咁的,法官閣下》,要輪流召喚不同劇集的主角出來「問話」,當叫到黃翠如、洪永城的時候,被問到在TVB工作有多好?黃翠如就非常自豪地說:「好簡單㗎姐,拍劇拍到搵到條佬」,全場聽到嘩然!

TVB台慶

蕭正楠也不禁露出害羞的樣子,十分有趣。

TVB台慶

之後輪到馬國明和黃心穎,因為馬明失聲說不了話,全程都是黃心穎代言。後來Do姐更要求馬國明咀心穎BB,馬明立刻臉都紅了,但還是淡定地點點頭,一副無壓力的樣子。

雖然最後兩人沒有接吻,但是全程都「糖黐豆」,隔著電視都能感覺兩人散發的戀愛氣息。

最後頒發視帝由袁偉豪奪得的時候,女友張寶兒被問到感受時,多次大讚男友:「你好叻呀!」,連Do姐也忍不住叫兩人快點結婚!

《萬千星輝賀台慶》4大奇怪位

1. 星馬視后名單突然踢走陳煒

陳煒以電視劇《宮心計2之深宮計》的太平公主一角有份競逐馬來西亞同新加坡視后,不過當播放候選名單時,陳煒突然被踢走,淨低李佳芯、黃智雯同胡定欣三個。

萬千星輝賀台慶
陳煒在《宮心計2深宮計》飾演太平公主
陳煒喺台慶當日著住紅色低胸長裙出席

不過播到馬來西亞同新加坡視后最後三強名單時,大家都好驚訝點解煒哥無份呢? 明明早一日仲喺喺四強入面。不過煒哥連星馬視后都未能躋身三強,睇嚟TVB想力棒嘅視后另有人選,下個月台慶頒獎典禮煒哥「叫胡」機會唔大。

最後三強得返李佳芯、胡定欣同黃智雯

2. TVB親生仔女離奇消失

TVB生日咁大件事,一定全台幕前幕後全部人出席,但係幾個親生仔女好似陳凱琳、陳展鵬、單文柔同袁文傑就「離奇失蹤」。單文柔有BB所以請產假都理所當然,老公陳展鵬即將「升呢」做人父,都可以話係放假照顧老婆,但係又有指佢喺內地開緊工。如果係咁,點解連台慶都唔抽空出席呢?袁文傑月頭有白事所以唔可以紅白二事相沖。而陳凱琳噚日就宣布自己布自己有孕,所以迷底亦已經解開!

3. 叻哥懷恨在心 農夫被叮走?

出名口材好嘅組合農夫(C君、陸永)一向以搞笑形式做主持,獲得一班觀眾支持,不過點解台慶大騷無佢哋份?唔知大家仲記唔記得,上年台慶陸永唔小心「寸親」叻哥,有網民就推斷係叻哥懷恨在心,要求TVB唔可以再用佢哋。

上年台慶有一個環節就係農夫同叻哥頒發「最佳非戲劇節目」獎,叻哥就話:「我份人好謙虛嘅。」之後陸永就話:「你喺謙虛呢方面都幾囂張!」搞到叻哥即刻黑面,廣告過後影到陸永心事重重,仲有網民話喺Big Big Channel見到陸永被訓話。

事後陸永心事重重,提唔起精神

4. 比賽有「造馬」成份?

有個環節係由丁子朗、何廣沛同張振朗鬥手臂粗度,不過全程都非常混亂,一開始6浩就話何廣沛係最多人投票,所以壓軸出場,然後主持之一阿Bob由頭到尾都好趕時間咁。第一位出場嘅丁子朗有13吋半,張振朗有13吋,而壓軸嘅何廣沛就有14吋。不過當公布何廣沛吋數時,阿Bob好似睇都唔使睇,更好快用手指遮住軟尺,真係連鏡頭都未影得切。

6浩叫何廣沛壓軸出場,何廣沛個樣表現出都唔知發生咩事
丁子朗手臂有13.5吋粗度
張振朗手臂有13吋粗,不過鏡頭由頭到尾都影唔到軟尺,個數都係一眾主持講出嚟

去到何廣沛,阿Bob極速用手指遮住軟尺
陸浩畀阿Bob搞到呆咗

相關文章:

【台慶】賴慰玲仔仔喊住贏BB爬行大賽冠軍

前晚無綫台慶有眾多表演環節,其中一個表演是由人父吳家樂、徐榮、黎諾懿和黃致豪扮演BB爬行、玩玩具和跳舞,動作搞鬼,引得一眾藝員哄堂大笑。

BB爬行大賽

幾位長出胡子的男藝人扮成BB,相當搞笑

表演過就後舉行「BB爬行大賽」。由孫慧雪、賴慰玲、李漫芬及兩位素人帶佢哋嘅小朋友出戰,其中賴慰玲囝囝Marat一路領先,中途向後一望,被扮BB的吳家樂嚇親,一邊大喊一邊加速向前爬,最終贏得比賽。

一眾靚媽抱著BB進場

無綫台慶其中一個環節是「BB爬行大賽」,藝人們要「落注」揀邊個BB爬第一| 圖片:無綫台慶截圖
賴慰玲囝囝Marat一路領先| 圖片:無綫台慶截圖
但扮BB嘅吳家樂跟住Marat後面,嚇親Marat| 圖片:無綫台慶截圖
Marat被吳家樂嚇得大哭,即時加速向前爬| 圖片:無綫台慶截圖
最後Marat贏取比賽| 圖片:無綫台慶截圖

除了賴慰玲囝囝喊住爬,其他BB都邊爬邊喊。其實現場非常嘈吵,又多陌生人,而且已經過晒BB要上床訓覺嘅時間,又難怪BB們全部都喊住比賽!希望咁多位媽媽返屋企好好氹返BB,唔會嚇親佢哋啦!

一開始已經非常混亂| 圖片:無綫台慶截圖
好多BB都喊住比賽| 圖片:無綫台慶截圖

吳若希大爆TVB講明要撐周柏豪

前晚(19/11)《萬千星輝賀台慶》為慶祝TVB生日,請來一眾藝員歌手表演。當中有一個環節就係搵嚟周柏豪、袁偉豪同胡鴻鈞表演射籃。

萬千星輝賀台慶
Do姐同叻哥逐個訪問參賽者感受
袁偉豪話自己喺屋企練習過
周柏豪又係話自己喺屋企練過下

問到陳山聰支持邊個時,佢就話識咗袁偉豪咁耐,都唔知佢識打籃球。

之後再問馬國明,佢就話自己支持《降魔的》嘅胡鴻鈞,不過唔知自己嗰隊支唔支持。

最後訪問埋歌星隊嘅吳若希,佢就話:「我個心就係支持胡鴻鈞,不過TVB份稿叫我支持周柏豪!」Do姐都不禁講句:「乜你咁㗎?」連叻哥等人都忍唔住話佢倒米。有網民就諗此言論一出,吳若希應該好快畀TVB高層「照肺」喇!

坐喺吳若希旁邊嘅鄭俊弘本身無咩表情
聽到吳若希驚人言論後即刻眼都凸埋
唯有用笑掩飾一下尷尬

同場加映:

Do姐叫錯名 場面非常尷尬

射籃之後有一個環節係《兄弟》一眾演員大騷身手,表演過後Do就介紹幾位男演員時就將伍允龍叫做馬允龍,不過Do未有察覺,場面搞到幾咁尷尬。

坐喺後面嘅黃嘉樂、龔嘉欣、陳庭欣、周志康即刻討論

朱晨麗睇落忍笑忍得好辛苦

麥明詩台慶跳舞被鬧爆兼狂恥笑

噚晚,麥明詩同馮盈盈有份參與台慶嘅表演環節「青春歌舞50+1」,位位女藝員著上校服短裙晒美腿相當養眼,可惜麥明詩就被多次影到甩Beat兼舞姿生硬,有唔少網民仲狂彈佢嘅表現,指「都唔知你做乜」、「冇時間綵排咩」等。

雖然麥明詩有啲甩Beat,但勝在個樣夠淡定!

馮盈盈一齊慢半拍

睇真啲,其實甩Beat嘅都唔止麥明詩一個,就連噚晚因真空出席紅地氈而成為熱話嘅馮盈盈一樣跳到有啲甩Beat!

馮盈盈一樣有跳到慢半拍嘅情況出現!

二人企前排跳,明顯各自都有跟唔上節奏嘅問題,睇嚟下次上台前要惡補一吓跳舞技能先得喎!

麥明詩即時耍冧

其後,被網民恥笑嘅麥明詩都留意到網友嘅「意見」,結果好快就喺個人社交網為自己嘅表演耍冧:「向大家眼球致歉!因為早幾日先返香港,已經盡咗力惡補(合十)其實本人都覺得應該企最後面,不過排位已被安排。」,原來情有可原!

之後,麥明詩再上載上台跳舞前喺後台等候嘅片,Tag住「準備上刑場嘅心情」及「#四小時速成班」,圖文並茂咁道歉兼解釋,希望網民唔好再鬧得咁勁,唔知大家又接唔接受呢?

片中亦見到馮盈盈都好緊張!

黃智雯Solo自信霸氣

另一方面,單拖率領一眾年青藝員演出嘅黃智雯就認真型到爆之餘,仲一人獨領風騷!皆因黃智雯戴上黑超喺煙火包圍下出場,Solo獻舞,霸氣十足!

黃智雯喺火花包圍下跳舞,Chok到爆!
自信度十足!

之後仲再與一眾年青藝員齊齊起舞,可見無論舞技定地位都超一班!