陳敏之

同阿Bob對親家被索xxxx萬禮金!陳敏之:我點會出手咁低呀

藝人林盛斌(Bob)同太太黃乙頤(Pearl)育有3女1子,一家六口十分幸福!呢日阿Bob就同陳敏之一齊打邊爐,期間陳敏之囝囝雷子樂對阿Bob三女林機兒(機機)展開頑強攻勢,阿Bob就同敏之見到咁就決定「對親家」,仲向敏之索超厚禮金添!

撰文:Kammy(原文刊於:Sunday kiss)|圖片:陳敏之Instagram林盛斌Instagram、新傳媒圖片

陳敏之同林盛斌對親家

呢日,阿Bob一家同陳敏之一家一齊打邊爐,期間敏之囝囝子樂被安排同阿Bob三女機機坐,點知敏之突然話:「子樂好似睇中咗機機咁」,阿Bob仲叫佢哋兩對望,子樂隨即大放電眼!

林盛斌
林盛斌三女機機同敏之囝囝子樂一齊坐
林盛斌
阿Bob仲叫佢哋兩對望
林盛斌
子樂隨即放電,將頭仔愈靠愈埋

子樂望完一次都唔夠,仲主動咁去望多機機一次,成班大人即時起哄,不斷「Wow!」呢個時候,呢兩位小朋友見到大人嘅目光,好似顯到有啲不知所措,怕醜嘅機機就偷笑,繼續低頭食嘢。

林盛斌
子樂望完一次都唔夠,仲主動咁去望多機機一次
林盛斌
兩位小朋友見到大人嘅目光,好似顯到有啲不知所措
林盛斌
點知怕醜嘅機機就喺度偷笑

林盛斌

機機繼續低頭食嘢

林盛斌:要三千萬禮金!

面對自己愛女畀人睇中,阿Bob搞笑地公開提出禮金要求:「三千萬禮金,兩層貝沙灣唔少過千五尺嘅」等,而敏之亦好玩得,即時回應:「我點會出手咁低呀!閒閒地我都要機機做千億新抱啦!」

 

林盛斌
阿Bob更公開提出禮金要求
林盛斌
敏之話要機機做千億新抱

阿Bob嫂Pearl就話鍾意子樂活潑主動,仲已經得做,千億外母,睇嚟玩得最開心都係班大人!

林盛斌
林盛斌同三女林機兒(機機)
林盛斌
陳敏之同囝囝雷子樂

同場加映:林盛斌自爆入行辛酸 曾被陳姓歌手無禮對待

 
Bob抽空支持慈善團體活動,希望透過分享為學生注入正能量,幫助他們減壓,讓他們擁有健康的校園生活。他特別分享了自己入行初時遇到的挫折,藉此鼓勵同學們面對逆境和困難時不要輕言放棄,以勇氣去克服難關。
林盛斌
Bob與學生分享他初入行做電台時的經歷。他提到自己不是一開始就可以成為DJ,他也是由一名sale做起。他曾經被看不起,更加被人稱為「阿豬阿狗」。Bob坦言當時雖然心情低落,但未有因此放棄。

曾被陳姓歌手無禮對待

其後,Bob再分享一個被歌手無禮對待的經歷。他憶述以前做電台時要找一些歌手錄節日的祝賀說話。有一次,他拿著寫上對白的紙和錄音筆找一位歌手錄音,怎料那位歌手看完那些對白後,竟然把紙掉在地上,然後調頭離開。Bob說:「有一位歌手,我一定記得!」,雖然當時他也覺得不開心,但他並沒有氣餒,振作起來繼續工作。

林盛斌

陳姓歌手 HipHop打扮

大家應該十分好奇這位歌手是誰,但Bob只說︰「他好靚仔,亦愛hip hop打扮。」,Bob亦指該名歌手姓陳,亦曾經說過要退出娛樂圈,不過現時仍活躍於圈內。Bob直言這是一個不愉快的經歷,但他鼓勵學生不要輕易被打擊。「每個人都有勇氣的,就用勇氣去克服困難吧,大家也要加油。」
林盛斌

教導女兒要遠離是非

事後,Bob坦言不擔心分享會引起網上熱烈討論。他坦言分享經歷的目的是要啟發學生,無論遇到甚麼挫折都要保持正面思想法,不要因為一時的挫折而放棄。
林盛斌
雖然囡囡年紀尙小,未必會遇到很大壓力或挫折,但Bob亦有教導女兒要遠離是非,他說︰「大女兒跟我說朋友A會在她面對講朋友B壞話,而朋友B亦會這樣做,所以我叫她跟這些朋友說不要在背後說別人的不是。」