周潤發

周潤發自揭捐身家背後原因 網民:真正亞洲大哥!

最新娛聞

廣告

早前,周潤發明言自己於去世後會捐出自己整副身家,令不少人大讚發哥行為!最近,韓國電視台MBC《真實故事探索隊》來港採訪發哥,更大爆發哥捐出身家背後原因!

撰文:東方新地|圖片:影片截圖

周潤發自揭捐身家背後原因

行善為樂,而周潤發更曾明言自己於去世後會捐出自己整副身家!最近,韓國採訪組問到現時63歲嘅發哥「捐出8,100億韓圜(約56億港元)財產是真的嗎?」,相信唔少人都相當有興趣知道!

節目組詢問發哥捐出全副身家的原因時,發哥表示:「財產不是你永遠擁有的,有一天走了以後,還是留下來給別人。」,發哥更認為人死後不如將錢留俾有需要嘅人,比一切更有意義。

韓國節目組更翻查1989年發哥到韓國擔任《星期六!愉快的星期六》嘉賓時,曾透露節目後會參與慈善表演,希望大家捐多啲錢,可見當時已經熱心公益!

發哥於訪問中,表示每日能食三餐,有張可瞓教嘅床已經係幸福嘅生活!

 

周潤發豪捐全副身家做善事

發哥不時被人影到貼地搭地鐵,或者行山做吓運動咁,多年嚟樸素嘅生活方式相信都為發哥儲落唔少錢。

儲落咁多錢到底點樣使先好呢?上個月發嫂陳薈蓮接受訪問時就表示,佢同發哥兩夫婦諗住將成筆身家14億全數捐出,亦已經設立好慈善基金會,以幫助有需要嘅人。真係為善不甘後人呀!

發哥又話每個月只係使到八百幾蚊港幣,而部舊手機一用就用咗成十七年,直到兩年前先至換電話,就連買衫都係喺啲折扣店揀!呢種咁節儉嘅生活方式,分分鐘慳過螢光幕前嘅你呀!

發哥發嫂設立慈善基金會捐身家

反遭網民質疑純粹為避稅

發哥發嫂做善事當然係好事,但成日都有人懷疑呢啲善舉會唔會別有用心,做善事之餘仲用黎避稅。唔怪得之有網民懷疑發哥有咁嘅打算啦。

讀者留言