IMG_7653

國泰空姐睇頒獎禮爆「張生」人品差 茅頭直指張振朗 再爆女星機艙惡行

前國泰空姐阿Sa網上開設頻道,大爆藝人真面目,剛看完《萬千星輝頒獎典禮2020》後,阿sa又有料爆,爆今屆有獎攞的「張生」、「龔小姐」鮮為人知的秘聞,疑似指張振朗及龔嘉欣。

文:東方新地、GOtrip | 圖:《萬千星輝頒獎典禮2020》截圖、新傳媒圖庫

張振朗在《萬千星輝頒奬典禮2020》憑《反黑路人甲》奪得「最受歡迎電視男角色」,而龔嘉欣則憑《殺手》奪大馬視后及「最愛歡迎電視女角色」。
張振朗在《萬千星輝頒奬典禮2020》憑《反黑路人甲》奪得「最受歡迎電視男角色」,而龔嘉欣則憑《殺手》奪大馬視后及「最愛歡迎電視女角色」。

「張生」見高拜見低踩

前國泰空姐阿Sa開咪分享對《萬千星輝頒獎典禮2020》觀後感,奪得「最受歡迎電視男角色」的張振朗,台上發表感言時一度眼濕濕仲話:「我家人教導我一定要識尊重別人,別人先識尊重你」得到不少掌聲,不過前國泰空姐阿Sa就坦言對「張生」冇乜好感,原因是有一臨記朋友,電視城接觸不少藝員,阿Sa問呢位朋友全行邊個最乞人憎,得到答案是「張生」,因為「張生」在片場愛扮大哥,而且見高拜見低踩,並不是電視機前所見的謙虛有禮,並指一早上位的前輩級黎耀祥人前人後一樣有禮,對上下一視同仁,當年得視帝連不同廠的清潔姐姐都過廠恭喜祥哥,阿Sa直指:「張生應該學吓嘢,要喺公司上下都對你尊重,你對人要一視同仁。」

張振朗上台發表感言時表現激動。
張振朗上台發表感言時表現激動。

爆龔嘉欣為事業放棄愛情

阿Sa又指有一位大馬空姐好友認識當地豪門auntie,爆料指龔嘉欣本來有位富二代男友,更已談婚論嫁,更收到她嫁入豪門的喜訊,但最後龔嘉欣為事業棄愛情,阿Sa話:「龔嘉欣原本可以嫁入豪門,不過對自己嘅職業好執著。」阿Sa又讚龔嘉欣上台的得獎感言夠真摯,比攞大獎的「哨牙妹」感人得多。

龔嘉欣雖失意無綫視后,但兩次上台發表感言時,依然激動,感言令人動容。
龔嘉欣雖失意無綫視后,但兩次上台發表感言時,依然激動,感言令人動容。

揞名爆藝人機艙惡行 「大笑姑婆」上榜

國泰去年尾大裁員,大批空姐頓失工作。有自稱莎姐(阿Sa)的空姐,被裁後索性轉行做youtuber,開live暢談空中服務員在機艙上遇到的奇人奇事,

最討厭明星乘客第10位:「大笑姑婆」

前國泰空姐阿Sa又揞名爆明星客的種種惡行,直指以「大笑姑婆」形象見稱的女星,其實人前人後兩個樣。空姐阿Sa爆料指一位以「大笑姑婆」形象見稱女星,有空姐是她的小粉絲,但每次上機個女星都瞓咗覺,直到落機終於可以影番張合照,點知個女星就好晦氣話:

「影喇影喇咁想影!」

空姐小粉絲當堂嚇一嚇,自此割席不再喜歡個女星。

三位疑似「大笑姑婆」名單 :

最討厭明星乘客第9位:「自私黑超大導演」

至於這位「自私導演」,在東京坐飛機香港時,「阿Sa」就見到「自私導演」攜帶超大型陶瓷藝術品上飛機,外面只拿薄身發泡膠包住。不過因為體積太大超出限制,被要求送去寄艙。最後到香港後缺乏保護的陶瓷藝術品破碎,倒轉頭反而要求航空公司賠償,更Call齊記者求關注。「阿Sa」就話:「既然你件物件咁貴重,係咪應該買保險呢?」

最討厭明星乘客第8位:「豪門千金」

豪門千金坐頭等,每5分鐘就按一次服務鈴,卻不是什麼緊要事情,通通都是雞毛蒜皮的小事;而且去廁所仲要求要空姐Block住廁所,空姐連休息時間都沒有!「阿Sa」就感嘆其實頭等艙仲有其他乘客,不可能全副心力招呼你一人,並笑言道:「平時冇乜人留意佢,想要attention seeking掛!」

最討厭明星乘客第7位:「暴躁學者」

雖然不算娛樂圈中人,不過這名學者以鬧人見稱,引經據典見人就鬧。「阿Sa」話有次香港飛台北班機,「暴躁學者」見延遲起飛就開始瘋狂鬧人,「阿Sa」唯有拖得就拖,希望對方可以冷靜下來。不過都算神翻轉,「暴躁學者」火爆完之後,「阿Sa」禮貌講句對不起,對方都相當熱誠地握握手,連「阿Sa」都話「粗聲粗氣唔代表心地唔好。」

最討厭明星乘客第5、6位:「踢波阿伯x2」

兩個踢波阿伯好朋友孖住上榜,因為有一次兩個阿伯同一班機,態度超惡頂,「阿Sa」在阿伯身邊經過,阿伯即刻好惡喝停:「喂,攞杯水畀我!」,打份工當然只能夠乖乖照做……
而另外一位阿伯都相當極品,「阿Sa」準備出發去馬爾代夫時見到阿伯與他老婆。「阿Sa」禮貌打招呼問是否乘搭國泰的航班,卻被對方惡言回應:「唔搭你哋仲有其他機咩?」不過他老婆就毫不給臉,直接一句「有啊」回應,認真落面!

最討厭明星乘客第4位:「心急人上」

「阿Sa」表示「心急人上」有幾單八卦是非曾經見報,本身在航空界中相當出名。有次「心急人上」心急上機,空姐上前查看登機證帶位,卻不料「心急人上」疑似嫌空姐手腳慢,從空姐手中搶過登機證自己找位置,空姐感覺自然不會舒服。雖然「阿Sa」都話感覺麻麻,不過見到「心急人上」近年家庭美滿,都祝願對方更加穩重,行為變得更加好。

有網民就估計「心急人上」的真正身分應該就是主唱《心急人上》的COOKIES團員。不過足足有9個人,範圍都相當龐大。(圖片來源:Facebook截圖)
有網民就估計「心急人上」的真正身分應該就是主唱《心急人上》的COOKIES團員。不過足足有9個人,範圍都相當龐大。(圖片來源:Facebook截圖)

最討厭明星乘客第3位:「數字先生」

有次這位數字先生同老婆由香港去倫敦,因有位空姐撞到他手臂,期後火爆的數字先生大罵:「我屋企工人都無你咁蠢!」該名空姐難過得匿埋一邊狂喊,機艙長在該程航機將她調往另一個機艙位置。

最討厭明星乘客第2位:「投胎餓鬼」

空姐阿Sa憶述幾年前,曾serve過一位藝人,取名「投胎餓鬼」,指當時該名藝人與家人一齊坐商務,本身已經食咗好多嘢,之後佢再嗌嘢食,但所點的飛機餐已派完,結果即場「發爛渣」,更將餐牌拋上枱面,再呼喝空姐:「無嘢啦,走啦!」阿Sa指「餓鬼投胎」早前在澳門也曾發生令人側目的事件。

最討厭明星乘客第1位:「Fashion西客」

空姐阿Sa指航空界最討厭嘅人第1位,非潮流西客莫屬!阿Sa說:「所有空姐見到呢個人都頭痛,講粗口惡言侮辱乜都齊,掉嘢都好閒,試過有次call保安,機長行埋去,你估佢點講?『You are just my driver!』不過唔知點解,佢又冇俾呢間航空公司blacklist,佢而家生咗個女,或者可以對人nice啲啦。」但以往惡行絕對喺空姐眼中出晒名!

網友Comment: 其實邊個明星唔擺款?!

有網友表示「見到明星都唔會特別畀attention佢⋯⋯」
有網友表示「見到明星都唔會特別畀attention佢⋯⋯」

國泰空姐揞名爆「大笑姑婆」女星機艙惡行

國泰空姐揞名爆「大笑姑婆」女星機艙惡行 國泰空姐揞名爆「大笑姑婆」女星機艙惡行