香港娛樂圈

盤點大王安德尊5大「仇家」 入行39年得罪人多 每次都同拍檔交惡

最新娛聞

廣告

大王安德尊以其犀利的主持風格聞名,但他的直言不諱也時常引發爭議。日前在龍舟賽事中公開串爆「御用惡人」的王俊棠後,惹來大批網民熱議。其實大王入行39年來惹來不少是非,讓我們盤點他5大「仇家」!

盤點大王安德尊5大「仇家」:

1. 王俊棠:公開寸爆對方遭反擊

日前端午節龍舟賽事中,負責主持節目的安德尊在節目中公開批評被稱為「御用惡人」的王俊棠,指責對方在賽事中「黑口黑面」:「佢一人贏全家,一人累身家,佢累晒人地架,佢叫喊令人好炆,佢又扮大佬喎,佢今年係鼓手啦。鼓手應該要係畀香港小姐坐喺度,等我哋睇住香港小姐划啊嘛,佢嗱口嗱面咁,咁你點同佢拍住啊。」。此外更聲稱王俊棠因忙於賺錢而缺席訓練:你棠哥練水又練得少,人哋練11堂,你得3堂。淨係掛住四圍去搵食,你咁樣累咗啲同事,日日去練水。」對此王俊棠接受傳媒訪問時終於開腔反擊,指大王經常「口水多過茶」,又「成日吹水唔抹咀」!

香港娛樂圈 安德尊在節目狂串王俊棠!(圖片來源:TVB)
安德尊在節目狂串王俊棠!(圖片來源:TVB
香港娛樂圈 王俊棠事後開腔反擊。(圖片來源:TVB)
王俊棠事後開腔反擊。(圖片來源:TVB

2. 李錦聯:傳曾發生肢體衝突堪稱「死敵」

大王安德尊與李錦聯的恩怨可謂人盡皆知。兩人在《都市閒情》節目中多次合作,但由於李錦聯過度注重外表,引起安德尊的不滿並公開嘲諷對方,大爆對方割雙眼皮。此外,有傳兩人在2011年甚至發生了肢體衝突,導致電視台高層介入調查。儘管後來在《區區開伙》節目中再度合作,但兩人的關係依然充滿火花。

香港娛樂圈 安德尊與李錦聯曾於《都市閒情》中合作過,2人更有「無敵鴛鴦鏟」的經典畫面。(圖片來源:TVB《都市閒情》截圖)
安德尊與李錦聯曾於《都市閒情》中合作過,2人更有「無敵鴛鴦鏟」的經典畫面。(圖片來源:TVB《都市閒情》截圖)
香港娛樂圈 安德尊經常在烹飪過程向李錦聯連環提出無聊問題,問到對方都唔耐煩咁答佢。(圖片來源:TVB《都市閒情》截圖)
安德尊經常在烹飪過程向李錦聯連環提出無聊問題,問到對方都唔耐煩咁答佢。(圖片來源:TVB《都市閒情》截圖)
香港娛樂圈 安德尊和李錦聯近年亦有齊齊現身《煮場爭霸》。(圖片來源:YouTube@HK E News)
安德尊和李錦聯近年亦有齊齊現身《煮場爭霸》。(圖片來源:YouTube@HK E News)

今年年初,大王在J2節目《玲玲友情報》中借機解開多年不和傳言,認真的說︰「平時我哋相處嘅模式,都好似節目咁,其實我對佢okay㗎。」但被問到雙方關係時,能言善道的大王一時語塞,接住解釋︰「我同你講點解,因為我成日干涉佢嘅生活,佢成日飲酒,我勸佢『你唔好再飲啦,又傷身,又會騷擾到側邊其他人』,由頭到尾就係唔准飲酒。」

香港娛樂圈 安德尊在《玲玲友情報》再次提及與「死對頭」李錦聯的事情。(圖片來源:TVB)
安德尊在《玲玲友情報》再次提及與「死對頭」李錦聯的事情。(圖片來源:TVB)
香港娛樂圈 安德尊表示其實2人並無心結,節目上見到的亦是他們私下的相處模式。(圖片來源:TVB)
安德尊表示其實2人並無心結,節目上見到的亦是他們私下的相處模式。(圖片來源:TVB)

3. 林盛斌(阿Bob):婚宴大鬧現場火藥味農

在2014年的《年代大激鬥》節目中,安德尊與林盛斌(阿Bob)的關係也十分緊張。當時安德尊在一場婚宴中擔任司儀,而阿Bob因不滿其嘈吵,醉酒後上臺奪麥並大聲斥責安德尊,導致場面一度尷尬。這次事件讓兩人的關係變得更加緊張。

香港娛樂圈 林盛斌同安德尊曾經一起主持節目《年代大激鬥》(圖片來源:TVB)
林盛斌同安德尊曾經一起主持節目《年代大激鬥》(圖片來源:TVB)

4.蕭秀香(三姐):大爆三姐脾氣火爆

在《流行都市》節目中,大王與蕭秀香(三姐)之間的互動同樣充滿火花。大王曾透露三姐的脾氣非常火爆,一旦發火便能令全場安靜:「三姐有時好爆火,我哋好驚佢,唔可以得罪。香港有幾多個女廚師?同埋拎住個殼,鏡頭唔見就敲落嚟。佢會話『你再講呀!』個個都收聲。」

香港娛樂圈 連三姐都有交惡!(圖片來源:TVB)
連三姐都有交惡!(圖片來源:TVB)

5. 李家鼎(鼎爺):狂窒安德尊網民讚好

鼎爺李家鼎加入《流行都市》的新環節「鼎爺家常菜」,與大王合作教煮餸。儘管兩人合作不多,但節目中的互動卻頻頻擦出火花。去年,大王在節目中的提問頻繁,引來鼎爺的不滿::「我未出聲,唔好問嘢住!」又呼喝安德尊要落油:「快啲快啲」,嚇到一向寸寸貢的安德尊都要乖乖收聲。安德尊接受訪問時直認,當時錄影廠「好火」,因鼎爺入廚火喉十足,不過對於被指「太嘈」引起鼎爺不滿,大王卻堅持要繼續講嘢大聲:「佢都咁大聲,咁我都咁大聲囉,我不嬲都咁大聲!鼎爺係我哋前輩,佢有啲咩我都跟住去做,佢話乜我就乜,呢個好平常。我同鼎爺相識幾十年,大家就係咁溝通㗎喇,可能大家少見我哋一齊上電視!」

香港娛樂圈 安德尊對住鼎爺講唔停,仲手勢多多,唔只鼎爺,連網民都話睇到好煩!(圖片來源:《流行都市》截圖)
安德尊對住鼎爺講唔停,仲手勢多多,唔只鼎爺,連網民都話睇到好煩!(圖片來源:《流行都市》截圖)
香港娛樂圈 鼎爺對住安德尊個樣勁唔耐煩。(圖片來源:《流行都市》截圖)
鼎爺對住安德尊個樣勁唔耐煩。(圖片來源:《流行都市》截圖)
香港娛樂圈 搞到鼎爺黑晒面。(圖片來源:《流行都市》截圖)
搞到鼎爺黑晒面。(圖片來源:《流行都市》截圖)
香港娛樂圈 仲開口呼喝安德尊!(圖片來源:《流行都市》截圖)
仲開口呼喝安德尊!(圖片來源:《流行都市》截圖)

之後兩集「鼎爺家常菜」中,鼎爺的拍檔而換由安德尊和宋芝齡,換成胡諾言和張美妮,網民紛紛表示支持:「應該係鼎爺要求掉走大王」、「安德尊真係好嘈好煩,鼎爺一定唔鍾意呢套,直頭都唔想望佢」、「原來好多人同我一樣都唔鍾意安德尊,冇佢喺度,真係睇得好舒服」等。

香港娛樂圈 依家已換成胡諾言同張美妮。(圖片來源:《流行都市》截圖)
依家已換成胡諾言同張美妮。(圖片來源:《流行都市》截圖)
香港娛樂圈 鼎爺即刻有番笑容。(圖片來源:《流行都市》截圖)
鼎爺即刻有番笑容。(圖片來源:《流行都市》截圖)

圖片來源:TVB