家暴

公開11位女星疑似家暴事件 打到要送入醫院!

早前,杜文澤同性感索女貝依霖(Chantale)拍攝自家節目,Chantale無意揭露自已童年時曾遭家暴經歷。其實社會上都不時出現家暴新聞,而娛樂圈也曾有女星捲入家暴疑雲,以下呢11單你哋又知唔知?!

撰文:東方新地|圖片:新傳媒圖片、畢瀅微博洪欣微博張丹峰微博、節目截圖

公開11位女星疑似家暴事件

貝依霖爆童年慘遭受家暴經歷

Chantale就講到自己細個時居無定所,更直言自己好憎父母,並解釋自己憎父母嘅原因除自小冇點照顧佢之外,原來爸爸更會出手打Chantale,仲會打到爆晒缸。

除咁將十幾條藤條綁埋一揸打,更會用玻璃煙灰缸扻落個頭度,唔係當時人講,隨時以為係大台劇嘅劇情!

被家暴原因

至於點解會不時被爸爸打,Chantale就指因為爸爸更年期,加上後來生意唔好,同時亦因為爸爸覺得個女腳頭唔好,所以特別唔鐘意Chantale!

洪欣 回應疑似家暴事件

上年,10月2日晚,洪欣突然在微博發文:「打女人的男人要不得。」令人非常擔心,懷疑發生家暴,其經理人更一度指未能聯絡到洪欣。

家暴
早前藝人洪欣的老公張丹峰傳偷食,本來事件告一段落,點知洪欣忽然話打女人嘅男人要不得,令網友懷疑佢遭家暴!

不過翌日早上洪欣現身澄清,指她說的是一則18歲男子在街上打老奶奶的新聞,但是有很多網民都認為根本是勉強打圓場。

網民一致認為洪欣知道事態嚴重就急忙自圓其說,好像不相信洪欣說的只是一單新聞!

肥媽 曾慘遭家暴

觀眾平時見到的都係肥媽強悍一面,或者同六號(陸浩明)嘻嘻哈哈教煮餸,你又點估到佢曾經係家暴主角?肥媽在去年大台節目《關你家事》中公開自爆受家暴,事緣18歲果時,肥媽嫁俾大過佢22年的菲律賓酒廊琴師,對方家境平俗,家庭經濟全靠肥媽支撐,養活一家八口。

200304241301509886175953

前夫曾偷食女傭

肥媽透露前夫婚後一年即失業,每月攤大手板問佢攞錢,每次出糧都要成個糧袋都交俾對方,但每每未到月尾就已經花光。所以肥媽的子女們都勸佢離婚,認為如此下去肯定冇前途。肥媽仲話前夫曾偷食家中女傭,令對方懷孕,衰到冇人有!

122221222

拳打腳踢 出刀仔

以為咁樣做已經夠賤?低處未算低!當前夫覺得肥媽自力更生,佢就想完全控制肥媽,不時拳打腳踢,連刀仔都出埋!只求打到你服。好彩肥媽夠健碩,擋到幾下刀攻拳踢,不過咁做已經傷透佢心,更對小朋友造成好大影響。雖然已經過去多年,但肥媽在節目中重提呢段慘痛經歷時都忍唔住爆喊,仲話家暴唔係講改過、原諒就可以當冇事發生過,陰影係跟一世嘅!

1111

幸好肥媽找到幸福,現任老公Rick對佢極好,令佢重拾信心,現時肥媽有6個仔女、13個孫,得閒登台得閒、弄孫為樂,總算苦盡甘來!

林雅詩

林雅詩去年都有份上節目《關你家事》,同肥媽齊齊剖白被家暴,講開傷心事,兩個都淚灑當場。林雅詩指前夫溫文英發脾氣時會搣個仔,搣到囝囝手臂瘀青,或者個仔做緊功課時「chok」他,原本林雅詩打算啞忍,但發現逐漸影響兒子的情緒,兒子在學校好怕事,聽到小小聲都成身震!

111

直至到2015年,溫文英被影到當街攬啜女子,林雅詩亦死心不再忍,正式離婚,復出娛樂圈養囝囝。

林雅詩自食其力,復出工作獨力湊大個仔!

黎燕珊

香港電視藝員兼首屆「亞洲小姐」冠軍黎燕珊,因不堪丈夫劉永虐打,決定申請離婚,與劉永結束8年的夫妻關係!

家暴
香港首屆亞洲小姐的冠軍黎燕珊就因為忍受不了丈夫劉永的家暴而選擇離婚,他們結束了 8 年的婚姻。

 

黎燕珊選擇向香港最高法院申請人身保護令,禁止劉永靠近自己,以保障自身和一對子女的安全。黎燕珊的做法雖然罕見,但是卻是對抗家暴的好辦法。

 

黃奕

2014年6月16日,內地女星黃奕工作室微博發表聲明,對丈夫黃毅清提出離婚訴訟和名譽侵權訴訟,其中聲明中更是指責黃毅清曾多次對黃奕施行暴力,甚至在女方坐月子期間,私生活不檢點,而且微博更是曬出黃奕受傷照片,報警後的驗傷證據及男方的保證書。

不過黃奕自貼傷勢相後,不少網友話「傷勢」看起來有點假,似是P圖,但遭黃奕否認!

那邊廂黃毅清不甘被屈,上傳兩條家中監視器拍下的短片,一段係夫妻嘈交,講緊電話的黃奕話:「他家暴了!他把我頭撞開,你趕緊把記者請來,他打人了!」黃毅清阻止反問:「我打你了嗎?」真係誰是誰非不得而知!

羅霖

「美魔女」羅霖當年同前仁濟主席劉坤銘結束16年婚姻,離婚原因眾說紛紜,但一直有傳她曾被家暴,多年後她出席公開活動時,含淚自爆離婚原因係家暴,在她身上發生過一次,羅霖又謂唔想嚇親小朋友,所以未有報警:「佢哋(兒子)喺房裏衝出嚟問,我只係話普通嗌交。」問有否受傷?她說:「唔係好犀利,我冇還手,因為都唔識反應,之後我提出分居。我都唔想小朋友介入咁複雜嘅情緒入面,希望佢哋乜都唔知,只係知道爹哋、媽咪性格唔啱。」不過前夫劉坤銘否認之餘,反指她攞家暴嚟博宣傳!

賈靜雯

台灣女星賈靜雯走紅不久,與孫志浩結婚,可惜在誕下女兒梧桐妹後不久便離婚。賈靜雯自爆離婚的真正原因遭到丈夫的家暴,加上丈夫出軌,令她大受打擊故選擇離婚。

當年二人為爭取女兒撫養權而打咗多年官司,賈靜雯更不惜開記招控訴前夫搶囡囡,因為長達半年以上都見唔到女兒梧桐妹一面,所以在無助又無奈的狀態下開記者會。

可嵐

歌手可嵐2010年下嫁圈外人尤子威後,於2014年7月突然爆出遭受家暴,並開記者會指婚姻四年內不時被暴力傷害,宣布離婚。之後二人一直為兒子嘅撫養權同贍養費爭拗,仲搞到要對薄公堂。

可嵐表示單係打官司都打咗一年,二人最終以調解方式解決,她成功獲兒子撫養權及贍養費,二人在融洽情況下完結咗件事。

江希文

江希文為全國政協委員兼資深大律師胡漢清未婚生女,但囡囡未滿兩歲二人已分手擘面,今年年初更為爭女兒Natalie的撫養權和生活費對簿公堂。江希文曾她向傳媒展示左腹半呎長瘀傷的相片,疑被打的江希文表示已報警處理。

不過身在英國的胡漢清也不甘示弱,透過友人越洋反擊,指被人以刀柄鋤傷,受傷照亦隨之曝光,真係清官難審家事!

鄺敏慧

線電視力捧主持崔建邦,涉嫌於周二(22日)與緋聞女友鄺敏慧(Elizabete)因感情瓜葛爭執,女方報稱被人「叉頸」毆打。鄺敏慧到灣仔律敦治醫院驗傷及報警,事後由「CID」帶署落口供,警方請崔建邦協助調查。

 

其實當年有傳「中巴」鄺敏慧的介入,令崔建邦和唐詩詠分手,現崔建邦又涉嫌毆打,負面新聞接二連三,但唐詩詠都力撐前度沒有動粗,又勸鄺敏慧多讀聖經令心境平靜。

曹央雲

曹央雲係94年亞洲小姐季軍,同屆冠亞軍分別是李妮及王慧嫻,曹央雲翌年代表香港參加世界亞裔小姐並贏得冠軍、最上鏡小姐及民族服裝獎,惟之後星運平平。01年曹央雲被爆認識時任嘉域集團主席何永安,先後為對方誕下兩女。09年4月,曹央雲在山頂加列山道豪宅報警稱被人襲擊,導致面頰、口角及手部受傷送院,其後曹央雲與何永安分手,她獨力照顧兩名女兒。

關鍵詞
家暴洪欣