秦嵐

【延禧攻略】原來唔識跳舞? 皇后秦嵐 跳「洛神舞」靠演技搭夠

正在無綫熱播嘅《延禧攻略》中,「富察皇后」秦嵐以一支「洛神舞」艷驚四座,曾經喺《還珠格格3》秦嵐亦飾演過擅長跳舞嘅「陳知畫」,但原來秦嵐本身並唔識跳舞,佢近日上內地跳舞比賽真人騷《新舞林大會》,就自爆一直以來嘅跳舞場面,都只係靠替身同演技搭夠!

撰文:東方新地|圖片:新傳媒圖片庫、秦嵐微博

秦嵐 曾參加《舞動奇蹟》

37歲秦嵐在《延禧攻略》中飾演溫婉大方、賢良淑德嘅富察皇后。劇集有口碑及收視,令秦嵐人氣急升!

網民都大讚秦嵐係最溫柔嘅皇后,仲讚佢演活乾隆心目中嘅「白月光」。

延禧攻略

秦嵐

秦嵐在《延禧攻略》以一支「洛神舞」艷驚四座,但佢就自嘲:「我是靠演技在跳舞的奇女子。」

秦嵐

秦嵐

秦嵐

秦嵐秦嵐

仲搞笑配圖話自己髮型同卡通小豬Peppa Pig同款㖭!

秦嵐秦嵐

原來佢最近參加咗一個跳舞比賽真人騷《新舞林大會》,喺節目上佢自白:「我以前演過的『綠萍』、『知畫』好像都會跳舞,但是這些都用了很多替身。」

秦嵐
《還珠格格3》陳知畫

延禧攻略

秦嵐話希望喺節目上搵到好老師,幫助佢認真學習跳舞。

秦嵐秦嵐

但喺節目後台佢一度哭崩,原來係因為壓力太大:「我想回家了,我覺得我坐這兒幹嘛?那麼多人都跳得那麼好,我為什麼要在裡面競演。」

秦嵐
節目上秦嵐著「叢林裝」獻舞。

秦嵐

秦嵐
參加比賽期間秦嵐曾在後台因壓力太大而灑淚。

秦嵐

秦嵐以往曾經喺劇集《還珠格格3》飾演擅長跳舞嘅「陳知畫」,又試過喺劇集《又見一簾幽夢》飾演芭蕾舞蹈家「汪綠萍」,巧合嘅係兩套都係由瓊瑤嘅小說改編,秦嵐喺劇中都係飾演一名富有心機嘅女配。

秦嵐
《又見一簾幽夢》汪綠萍
延禧攻略
07年《又見一簾幽夢》女主角為今次同劇的「順妃」張嘉倪,男主角為方中信。

除咗劇集,秦嵐07年仲參加過另一跳舞比賽真人騷《舞動奇蹟》,當時佢同無綫藝人黃致豪(前名黃長興)組成一隊。

秦嵐
黃致豪與秦嵐。

雖然秦嵐自爆唔識跳舞,但喺觀眾心目中秦嵐「舞技出眾」,仲紛紛表示希望佢可以重現「洛神舞」嘅風采!

秦嵐

《還珠格格3》演陳知畫

大家或許對秦嵐這名字有點陌生,但有沒有覺得她很熟面口?因為她在《還珠格格3》中曾飾演「知畫」,有印象吧!秦嵐接受內地媒體訪問時表示:「當年我拍《還珠格格3》(2003年首播),演的角色叫知畫,連自己也覺得她討厭,但當時對我來講是高攀,能演到就很慶幸了,但你會發現十幾年都洗不掉那個名字,現在居然很多人說,因為知畫討厭秦嵐,又因為富察愛上她,我很感動。」

03年2月,瓊瑤劇組赴京選角時,秦嵐從200多名候選人中脫穎而出,扮演《還珠格格3》中新增人物江南名媛陳知畫。瓊瑤曾經這樣形容秦嵐的美態:「秦嵐一滴淚,天上一顆星。」多年後,秦嵐演清宮劇演「富察皇后」比初出道時更美。

同黃曉明拍拖4年

唔講唔知,原來秦嵐同黃曉明02年拍《還珠格格3》中撻著,之後再喺《龍票》中合作過,更被封為「新金童玉女」,但二人在06年分手收場,對於分手原因眾說紛紜,點都好,二人分已經分手多時,而且黃曉明都結咗婚娶咗Angelababy仲生咗囝囝,有個大好家庭。

皇后教保養心得

秦嵐在劇中擁有絕美的美貌和知性氣質,但唔講唔知她37歲,比真實年齡要年輕多!秦嵐曾表示她膚質偏乾,除了基本的面膜保養,上妝前會用保濕乳霜先按摩,睡前一樣用乳霜當晚安面膜。她常常多喝水、愛喝湯,會用燕麥加水果打成飲品喝,也盡量不吃炸物。

秦嵐身穿白色連身裙,散發清新柔美的氣息,宛如少女般甜美可人!

皇后認為減肥最重要的就是「堅持」,走路收肚子,坐著縮小腹,隨時隨地讓肚子有用到力,自然就會瘦小腹。

原來秦嵐先後同港星應采兒、方中信合作過,也成為了好友,!

除了用飲食控制體重,秦嵐仲熱愛跳健身舞keep fit,難怪身形咁靚!