張繼聰

張繼聰考囡囡點叫老竇 萌爆張靖超醒目回答!

張繼聰呢家人耐不耐就會喺個人社交網上載相片或短片,分享生活點滴嘅同時,兩公婆亦愛互相留言「窒」對方,以打情罵俏嘅方式曲線放閃!日前,張繼聰就上載一段囡囡張靖(KaKaBall)可愛日常短片,今次就反被精靈嘅呀女引發笑蛋,爆出老竇日常!

撰文:東方新地|圖片:Instagram

張繼聰考囡囡點叫老竇

張繼聰一家四口幸福滿瀉就人人都知,昨晚張繼聰就上載一段不斷問囡囡「動物點叫」嘅對答短片喺個人社交網,片中開首老竇就起勢咁問囡囡KaKaBall狗、貓、鴨、牛、雞、羊呢啲動物點叫,而呀囡亦非常有耐性咁續一回答「谷谷」、「咩咩」嘅叫聲,非常萌爆!

問到鴨仔點叫時,KaKaBall仲勁叻叻豬咁拎起隻膠鴨仔畀老竇睇,真係醒目呀!

經過一輪問動物點叫嘅對答後,張繼聰終於入自己心中一直想問嘅正題,佢就問呀女:「咁爹哋點樣叫㗎?」

KaKaBall諗一諗後,就勁醒目咁答:「阿聰!」聽到老竇起勢咁爆笑!

就連唔少網民睇到都一致讚KaKaBall既精靈又夠醒目、可愛呀!有網友仲話忍唔住要睇多幾次添!

張繼聰「花式自殺」?

KaKaBall面對住老竇一個又一個提問都咁耐心答每個問題,難怪謝安琪(Kay)即刻留言指:「可憐呢位小朋友,每晚都要答咁多問題……」張繼聰就回應老婆:「同佢爸爸一樣」有網友就留言指呢個係「花式自殺系列」認真笑爆嘴!

有片睇!

張繼聰連環問問題

KaKaBalll耐性答老竇連環問題,已經唔係第一次,幾日前嘅另一段溫馨短片中,張繼聰講完「BB要奶奶,爸爸要Chu Chu~」就不斷問呀女「邊個要奶奶?」、「邊個要ChuChu?」、「爸爸要?爸爸要?」

雖然KaKaBall聽到一頭霧水,但依然好乖咁回答老竇,真是小啲耐性都頂呢個老竇唔順。

有片睇!

張繼聰:我係佢最大𠴱隻毛公仔

張繼聰首先分享了一張個人照片,見他拿著兩個毛公仔,指自己最近經常陪1歲大嘅女兒Karina玩毛公仔:「依排玩咩?陪妹妹玩毛公仔」。

不一會兒,張繼聰又分享一段影片,片中見到Karina主動跑去抱著爸爸,張繼聰sweet爆指:「我就係佢最大果(𠴱)隻毛公仔」,大晒幸福!

謝安琪呷醋:我係佢最鍾意𠴱隻

作為Karina的媽媽,謝安琪當然也不甘示弱,在老公的影片中留言:「但係我係佢最鍾意𠴱隻」,醋味超濃!

一起睇睇父女二人有幾sweet:

我就係佢最大果隻毛公仔👧🏻❤️
張繼聰 Louis(@louischeung2013)分享的貼文 於張貼

要哥哥定爸爸?張繼聰同11歲張瞻爭女

自從細女Karina出世後,張繼聰全家都非常愛錫囡囡,簡直當囡囡係公主!早前張繼聰就同囝囝張瞻玩爭寵,片中囡囡Karina企喺囝囝同張繼聰中間,囝囝同爸爸各自引Karina前往自己身邊,最後輸左嗰個竟然抱頭痛哭⋯⋯

張繼聰

只見最後囡囡揀咗攬哥哥,哥哥笑到見牙唔見眼!

張繼聰

而張繼聰爭寵失敗,竟然碌地兼「抱頭痛哭」!

張繼聰

張繼聰

爭女全程睇:

比賽過程峰迴路轉,補時階段,右方被絕殺🤦🏻‍♂️🤣 賽後雙方表情各異😂
張繼聰 Louis(@louischeung2013)分享的貼文 於張貼

張瞻教妹妹1至10英文數字 KaKaBall

其實難怪妹妹要哥哥張瞻不揀爸爸,因為11歲的瞻瞻實在對妹妹愛惜有加,亦盡好哥哥本份,日前阿聰在IG上載一段張瞻教妹妹1至10英文講數字的片段,阿聰則搞笑留言:「好老師,好學生」

片中見到張瞻好有耐性教妹妹讀One to ten,而張靖亦乖乖跟住哥哥讀,最後兩兄妹還齊齊拍掌叫Yeah,畫面真係好有愛﹗

哥哥都忍不住留言讚妹妹:「I taught my sister 1-10!! Don’t mind it. She says 4 as “Choi “ and eight as “ faggot” how cute is that?!!!」

牙牙學語的KaKaBall手指指跟住哥哥讀,偶有發不到音就再讀多次,讀完還拍手掌讚好。

1-10😱 好老師,好學生👦🏻👧🏻 ❤️
張繼聰 Louis(@louischeung2013)分享的貼文 於張貼

張繼聰 同囡囡玩「機動遊戲」

不過張繼聰都有絕招,就係同囡囡玩打關斗,呢樣「機動遊戲」哥哥就做唔到啦!

遊戲開始,先見囡囡衝埋張繼聰度,之後佢將囡囡成個擺咗上腳,再舉起雙腳,令囡囡幾乎倒立!

最後又成個秤起囡囡,安全落地!

連機動遊戲都撈埋🤨💪🏼
張繼聰 Louis(@louischeung2013)分享的貼文 於張貼

張繼聰話呢類親子活動其實對小朋友大腦,平衡力發展等都好有幫助,又提醒大家「動作係經老師教導,各位朋友切勿隨意嘗試」!

睇完上條片,有人問妺妹有冇好驚? 佢的確係好驚,好驚冇得再玩😂 依類親子活動其實對小朋友大腦,平衡力發展等都好有幫助👍🏼 不過動作係經老師教導,各位朋友切勿隨意嘗試😉
張繼聰 Louis(@louischeung2013)分享的貼文 於張貼