後父後母

視繼子女如己出 圈中7位後父後母

除咗親生父母會愛錫自己嘅仔女,後父後母都會對繼仔繼女愛惜有加。其實娛樂圈都有唔少後父後母,仲對佢哋嘅繼仔繼女萬分照顧添!除了與繼子Sean老友鬼鬼的雷頌德外,一齊睇下仲有邊幾個?

原文:Sunday Kiss |圖片:新傳媒資料庫、Instagram

視繼子女如己出 圈中7位後父後母

1. 雷頌德

音樂才子雷頌德(Mark)早前與太太梁家玉(Jade)早前接受訪問,Mark直認當年被太太的出眾外表吸引,而Jade更說Mark是不能不嫁的好老公!雷氏夫婦出名恩愛,原來二人在結婚時,Jade與前夫已育有一子。愛子深切的Jade直言:「當時如果他不接受兒子,或不疼愛他,我一定不會跟他結婚。」

後父後母 後父後母

後父後母

由於雷母亦是帶著自己再婚,Mark非常理解Jade當時的想法。於是,Mark在求婚前先向Jade的兒子Sean預告婚訊,並得到他的真誠祝福。梁家玉在訪問中道出,雷頌德向來視自己為Sean的朋友,而非繼父,這種相處模式亦令二人關係非常要好。

早前Mark和Jade擔任TVB節目《1+1的深情》嘉賓,大談兩人的愛情故事,觀眾都睇到非常感動,大讚阿Mark係好男人!

2. 楊卓娜

楊卓娜嫁給「廣告燈箱大王」楊志翹後,更成了兩個女兒舒婷和舒雅的後母,丈夫因早年喪妻,遺下兩名女兒,後來卓娜成了她們的手工藝老師,繼而認識丈夫,舒婷和舒雅既是父母的女兒,更是父母的紅娘。早前,她在節目《關你家事》分享與家人相處之道時,更一度感觸落淚。

她說:「我好希望佢嘅繼母會同佢哋媽媽一樣,俾到同等分量嘅嘢佢哋。雖然我先生嘅前妻已經唔係度,但係我同時都感受到佢做人媽媽嘅心情。每當我見到小朋友唔開心時,更加明白到作為人母嘅感受。」同時,她認為愛能解決一切煩惱,「我覺得愛同包容可以解決所有問題,但係呢種『愛』係一定要好無私、唔可以比較、唔可以拎去爭寵,係要包容。」

3. 張達倫

張達倫與Kimmy早於大專時期認識,Kimmy是達倫哥哥讀酒店課程的同學,當時兩人都各自有男女朋友,沒有撻着。縱使相識多年,一直有聯繫,但各自有生活,Kimmy曾與一名外國人結婚,育有一個囡囡,現已13歲。離婚後與達倫在一個聚會中重遇,方發覺雙方就是Mr. and Mrs. Right,拍拖兩年決定拉埋天窗,影婚紗相都帶同繼女Chloe一齊去,愛屋及烏。

雖然達倫與Chloe並非一齊住,但仍時刻關心對方,每逢周末見面,他讚Chloe的性格樂天,思想正面。「我哋關係十分之好,我同佢好似朋友,我都大唔透。喺呢個時代唔可以再用長輩同後輩之分,小朋友唔會想同你溝通,佢哋已經成日對住部電話,你再敦起個款佢哋睬你都傻啦,所以我同佢會保持朋友關係。」Kimmy指囡囡也很喜歡繼父,出街食飯都 會叫繼父一齊,又留意他所演的劇集,「佢話Fantastic個樣搞咩呀?依家可能興青靚白淨型,睇唔慣。」達倫笑言他這類「鬚根型」就快絕種,希望阿仔將來都會鬚根。

今個農曆新年,張達倫就上載咗「一家四口」的賀年照,連混血繼女Chloe都有一齊影呀!

4. 徐若瑄

徐若瑄(Vivian)嫁給新加坡富商李雲峰後,2015年生下兒子Dalton(小V寶),儘管已晉升幸福人母,對老公和前妻所生下的女兒仍疼愛有加、視如己出。

去年母親節前夕,Vivian卻被網友批評誕下兒子後,經常公開自己親生仔照片,而不再Post丈夫跟前妻所生的女兒照片:「最討厭看到妳們這種後母、整天只發自己親生的孩子」,結果佢在FB反擊:「女兒已經步入青春期,有自己的同學,也到了會注重自己的形象和隱私階段,因此,每要發有關女兒的照片,都需要詢問過女兒的同意,這是我該做的基本尊重。若不夠了解,請不要任意批判別人的人生,更何況,女人何苦為難女人。」帖文一出得到唔少網民正面回應。

5. 葉倩文

葉蒨文跟林子祥結婚多年一直無己出,只有林子祥跟前妻吳正元所生的兒子林德信(Alex)和女兒April作為繼子女。雖然不是親生子女,但葉蒨文仍非常愛錫佢哋,繼仔林德信仲話會同葉蒨文傾心事添!

6. 范姜

鍾鎮濤與拍拖17年的女友范姜2014年結婚,二人的女兒鍾懿與鍾幗更擔任花女,而前妻所生的一仔一女都有出席,一家六口非常熱鬧。范姜更話自己係優良後母,視鍾鎮濤同前妻所生嘅子女鍾嘉浚及鍾嘉晴如己出。

7. 章子怡

章子怡和汪峰結婚兩年,育有一女「醒醒」。章子怡雖然有自己嘅親生子女,但佢對繼女「小蘋果」亦視如己出,獲封「中國好後媽」!