photo1634970205

我要做業主2|29歲鄺潔楹大學畢業已有樓揸手 大埔2千呎獨立屋曝光

最新娛聞

《我要做業主2》專門訪問藝人的投資買樓心得,不少藝人都要咬緊牙關儲首期,不過這一集的嘉賓鄺潔楹就唔使咁辛苦,家住大埔獨立屋的她,原來一畢業就孖住哥哥做業主,她曾揚言31歲前要靠自己再投資入市,現年29歲的鄺潔楹細細粒卻胸懷大志。

撰文:東方新地 圖片:[email protected][email protected] Kwong 鄺潔楹、[email protected]_official、無綫娛樂新聞台影片截圖

鄺潔楹超豪家居有得睇

鄺潔楹出道後已有媒體爆她是富家千金,跟家人居於大埔淺月灣2,000呎獨立屋,不過獨立屋內貌從未正面曝光,在節目《我要做業主2》中,鄺潔楹的超豪華家居終於有得參觀。

鄺潔楹與家人住在大埔獨立屋。(圖片來源:IG@bigbigchannel_official)
鄺潔楹與家人住在大埔獨立屋。(圖片來源:[email protected]_official)
我要做業主2|31歲鄺潔楹大學畢業已有樓揸手 大埔2千呎獨立屋意外曝光
鄺潔楹表示自細就被父母灌輸進取的投資概念。(圖片來源:[email protected]_official)

大學畢業即做業主

鄺潔楹在節目中透露自小就被父母灌輸投資買樓的概念,家人對她說錢放在自己那裡是不會升值的,所以大學畢業就叫她與哥哥一起購入跑馬地一個舊樓單位,兄妹共同持有至今市值過千萬。

鄺潔楹廿歲出頭剛大學畢業已榮升業主,不過她一直與家人坐在大埔淺月灣獨立屋。(圖片來源:IG@judy.kwong)
鄺潔楹廿歲出頭剛大學畢業已榮升業主,不過她一直與家人住在大埔淺月灣獨立屋。(圖片來源:[email protected]
鄺潔楹家中的天台景色怡人,可看到周圍全是獨立屋。(圖片來源:IG@judy.kwong)
鄺潔楹家中的天台景色怡人,可看到周圍全是獨立屋。(圖片來源:[email protected]

鄺潔楹的家居生活

客廳布置以米色為主調,非常舒服。(圖片來源:IG@judy.kwong)
客廳布置以米色為主調,非常舒服。(圖片來源:[email protected]
鄺潔楹曾在睡房中拍Vlog,令其閨房曝光。(圖片來源:YouTube@Judy Kwong 鄺潔楹)
鄺潔楹曾在睡房中拍Vlog,令其閨房曝光。(圖片來源:[email protected] Kwong 鄺潔楹)
鄺潔楹曾拍下起身後的家居生活,第一時間入廚房榨果汁及煮早餐。(圖片來源:YouTube@Judy Kwong 鄺潔楹)
鄺潔楹曾拍下起身後的家居生活,第一時間入廚房榨果汁及煮早餐。(圖片來源:[email protected] Kwong 鄺潔楹)
鄺潔楹家中廚房有雙門雪櫃,大到可以容納一張餐枱,煮完早餐即坐低食,身後仲有電視機。(圖片來源:YouTube@Judy Kwong 鄺潔楹)
鄺潔楹家中廚房有雙門雪櫃,大到可以容納一張餐枱,煮完早餐即坐低食,身後仲有電視機。(圖片來源:[email protected] Kwong 鄺潔楹)

目標不靠父幹再置業

鄺潔楹父母從事傢俬生意,她更跟家人開設投資公司,絕對是隱形富家千金。不過鄺潔楹強調自己一向腳踏實地工作,更有計劃在31歲靠自己再次入市,拒絕靠父幹置業。近年鄺潔楹除了備受無綫力捧,更發展自己的事業,建立自己的曲奇品牌,近日更孖住另一男藝人伍富橋投資健身中心。

鄺潔楹早前推出自家曲奇,仲設有門市。(圖片來源:IG@judy.kwong)
鄺潔楹早前推出自家曲奇,仲設有門市。(圖片來源:[email protected]
無論整曲奇抑或宣傳,鄺潔楹都親力親為。(圖片來源:IG@judy.kwong)
無論整曲奇抑或宣傳,鄺潔楹都親力親為。(圖片來源:[email protected]
日前鄺潔楹又與多位好友合資搞健身中心,再次做老闆娘。(圖片來源:無綫娛樂新聞台影片截圖)
日前鄺潔楹又與多位好友合資搞健身中心,再次做老闆娘。(圖片來源:無綫娛樂新聞台影片截圖)
鄺潔楹與伍富橋一齊接受訪問,她表示花了6位數字投資健身中心,伍富橋就出錢出力,在健身中心做埋教練。(圖片來源:無綫娛樂新聞台影片截圖)
鄺潔楹與伍富橋一齊接受訪問,她表示花了6位數字投資健身中心,伍富橋就出錢出力,在健身中心做埋教練。(圖片來源:無綫娛樂新聞台影片截圖)

趷籮苦練兩個月拍《七公主》做劍擊好手

鄺潔楹入行七年,早前跳出綜藝主持、首次拍攝非處境劇的正劇,劇中跟演戲經驗都比佢多的黃翠如、林夏薇、高海寧、劉佩玥、陳瀅、江嘉敏拍攝劇集《七公主》,鄺潔楹在劇中飾演一名事務律師,除了要背一堆專業名詞的對白,更因同時是一名劍擊好手,所以由零開始去跟教練去學做一名劍擊手,更要狂操體能,由於疫情關係,不能到場館練習,只能在家不停練習進攻、退守、出劍等動作。

騷下苦練兩個月的成果,連人魚線同腹肌都出埋嚟﹗
騷下苦練兩個月的成果,連人魚線同腹肌都出埋嚟﹗(圖片來源:[email protected]

鄺潔楹入行四年首拍黃金檔劇集 豪宅私家場勤加訓練

鄺潔楹入行後首次拍黃金檔劇集,不敢怠慢,家住2,000呎大埔淺月灣獨立屋嘅佢,就喺超大私人嘅室內停車場練習,並搵來工人姐姐協助拎起枕頭畀佢用桔劍,鄺潔楹在IG貼出近兩個月的苦練過程並留言:「麻煩工人姐姐拎住個枕頭畀我桔,話說教練要我每日桔500下,過程唔容易,但我同方楚瑜(角色名)一樣喜歡挑戰」。

有個咁大嘅私人停車場,想練乜都得啦﹗
有個咁大嘅私人停車場,想練乜都得啦﹗(圖片來源:[email protected]
鄺潔楹激凸趷籮連桔五百下枕頭,不過網民大讚佢有仙氣又有劍氣之餘,就好擔心幫佢拎住枕頭練習的工人姐姐安全。
鄺潔楹激凸趷籮連桔五百下枕頭,不過網民大讚佢有仙氣又有劍氣之餘,亦好擔心幫佢拎住枕頭練習的工人姐姐安全。(圖片來源:[email protected]

深蹲趷籮有睇頭

練習時鄺潔楹壓低身趷籮,真係有姿勢又有睇頭﹗網民都留言話好期待,同時又笑身高只有155cm嘅佢「隻手會唔會唔夠長擊倒對方」,亦有不少網民替其工人姐姐擔心「工人姐姐驚到手震」、「有生命威脅叫工人姐姐戴番個劍擊面罩啦啦」。

每次練劍加體能訓練,花上三小時。
每次練劍加體能訓練,花上三小時。(圖片來源:[email protected]
更練出蜜桃臀。
更練出蜜桃臀。(圖片來源[email protected]
咪睇鄺潔楹天生哈比身高,佢都好鍾意運動架。
咪睇鄺潔楹天生哈比身高,佢都好鍾意運動。(圖片來源:[email protected]
特別鍾情水上活動
特別鍾情水上活動。(圖片來源:[email protected]
無論拍嘢定自己去旅行,鄺潔楹都會玩浮潛。
無論拍嘢定自己去旅行,鄺潔楹都會玩浮潛。(圖片來源:[email protected]
潛水都好like
潛水都好like﹗(圖片來源:[email protected]

讀者留言