陳秀珠

入行39年 擅演媽媽角色!59歲陳秀珠公開凍齡之道

最新娛聞

廣告

陳秀珠喺近日熱播中嘅《BB來了》飾演李佳芯媽媽,為個女同外孫女,不惜同李佳芯奶奶盧宛茵撐到行,又犧牲自己嘅睡眠時間幫阿女手湊B,認真係絕世好媽媽!但原來陳秀珠入行39年,以往經常都扮演「非常媽媽」,經常同仔女嗌大交!仲有網友睇深夜重播嘅99年《刑事偵緝檔案IV》,發現佢演宣萱表姨,個樣廿年如一日都冇變過,依然咁省鏡!

撰文:東方新地|圖片:新傳媒圖片庫、陳秀珠微博

陳秀珠 為幫手湊B死撐

陳秀珠在新劇《BB來了》飾演李佳芯媽咪,不斷催個女生B,自覺自己湊大十幾個BB,又聲稱讀咗陪月課程,對於湊B絕對綽綽有餘,點知畀女兒發覺原來媽咪都好唔專業,生咗都唔放心俾阿媽湊。

為了確保陳秀珠在幫忙照顧女兒時,能嚴格執行根據健康院指示及育嬰百科制定的規矩,李佳芯不厭其煩向她講解。

但要深夜幫手湊B,令陳秀珠腰患復發,兼體力透支,雖然她極力死撐,但仍被李佳芯發現。

最終陳秀珠大鬧李佳芯當她是工人,李佳芯向母親道歉,兩母女冰釋前嫌。

近日劇情講到陳秀珠打算重操故業再當陪月,李佳芯辭職接陪月公司「寶安心」的生意,黎諾懿出手說服楊卓娜擔任公司顧問。

但接手公司後,陳秀珠發現「寶安心」內的其他陪月員是以姚嘉妮馬首是瞻,不禁擔心日後難以駕馭眾人。

79年港姐出身

入行39年嘅陳秀珠,原來係79年港姐出身,參選時只得21歲,雖然當年三甲不入,但仍簽約無綫,主演過多部劇集。

88年《誓不低頭》 港女始祖

在88年神劇《誓不低頭》本來係謝文武(鄭少秋飾)老婆,但對方被陷害入獄後,居然改嫁老公仇人岑波(郭鋒飾),原因之一係貪岑波有錢!

99年《刑事偵緝檔案IV》做宣萱表姨

睇翻深夜重播嘅99年《刑事偵緝檔案IV》,陳秀珠演宣萱表姨,個樣廿年如一日都冇點變過。

劇中佢仲係殷寶莉(程可為飾)嘅私家看護。

95年《刑事偵緝檔案II》檔案八:寸草心

其實95年嘅《刑事偵緝檔案II》陳秀珠有份演其中一單案件,講舞女楊曉菁Betty(陳秀珠飾)為了籌錢替女兒治病,殺死嫖客胡兆宗,但不巧被曾志佳(歐紹偉飾)撞見。曾志佳讓屬下莫日飛(羅維飾)幫她做時間證人,但條件是她必須幫他再殺另外一個人曾百年(張英才飾)。當楊曉菁給曾百年下毒後,卻再次被人撞見。楊曉菁知道這次一定跑不掉,為了女兒的將來,於是她決定自殺,然後佈置成被曾志佳殺人滅口的局,以此來換取一筆保險金,給她女兒將來用。

劇中陳秀珠飾演嘅舞小姐Betty亦係位「非常媽媽」,生下女嬰冬冬,表面上對女嬰漠不關心,高婕(郭可盈飾)不值,常代湊女。

01年《酒是故鄉醇》馬德鐘媽媽

02年《戇夫成龍》宣萱媽媽

04年《一屋兩家三姓人》宣萱阿姨

由表姨、媽媽再到做番阿姨,宣萱同陳秀珠經常合作,兩個人至今都係keep得勁好!

13年《心路GPS》演陳展鵬媽媽

13年《愛我請留言》演黃翠如媽媽

陳秀珠喺《愛我請留言》係茹初見(黃翠如飾)嘅媽咪,劇入面叫「mamayu」,同《BB來了》一樣又係幫人湊細路!劇中珠姐幫黃浩然湊囡囡悠悠豬(楊鎧凝飾演),佢喺呢套劇同樣演得好到位!

15年電影《紀念日》做方力申阿媽

16年《警犬巴打》鍾嘉欣媽媽

又曾主持過多個節目,包括《K-100》、《體育世界》,以及86年世界盃。

孖劉華拍廣告

當年陳秀珠仲同初出道嘅劉德華拍過眼鏡廣告!

陳秀珠多年來都勤於運動,睇嚟呢個就係佢keep young之道!

常見問題

世界盃熱播中,電視台劇集方面有咩特別安排?

IFA卡塔爾世界盃足球賽於11月舉行,每天都有隊伍晉級,分組賽中勝出者分別為…即看世界盃2022賽果一覽;想知道每天世界盃賽事賽果及各個小組積分表、出線走勢,按此看世界盃分組賽積分表;如想知道世界盃外圍賽五大洲各出線國家隊伍的戰績及積分榜,按此看世界盃2022外圍賽詳情;各個國家除了競逐冠軍錦標外,每國球員也同時爭取個人榮譽及獎項,按此看世界盃神射手及助攻王排行榜。而電視台劇集方面,TVB台慶檔劇集陣容強勁,包括:晚上8:30黃宗澤蔡思貝主演嘅《法證先鋒V》,按此看劇集&角色介紹;到9:30播放《鐵拳》班底拍攝嘅《超能使者》,按此看劇集&角色介紹;而ViuTV熱播中嘅原創劇《繩角》即將進入結局周⋯⋯按此看大結局劇情劇透

聖誕快將來臨,而2022到2023演唱會更是多鑼鑼,有咩搶飛攻略?

一年一度的聖誕節又到啦!今年聖誕各個商場都有各式各樣的聖誕擺設,小編為你整合多個聖誕好去處2022聖誕餐廳推介,與親朋戚友一同品嘗聖誕大餐。而交換禮物更是每年聖誕必備環節,不同價位的實用聖誕禮物推薦,定有一款啱你心意!而隨著疫情過去,有不少歌手宣布舉辦演唱會,例如:MC張天賦演唱會(12月20日公開發售)Westlife演唱會(12月1日公開發售)、許廷鏗演唱會(12月2日公開發售),更有Twins演唱會鄭秀文演唱會Clockenflap;喜歡K-pop的你亦有福了,因不少韓國天團更宣布有巡迴演唱會香港站,即睇:AOMG香港演唱會,5大人氣歌手大唱Hip Hop騷(12月5日公開發售)、MAMAMOO演唱會!小編為你整合了優先購票日期、公開售票日期、門票價錢、座位表等,想搶飛粉絲必定要留意!

讀者留言