是咁的,法官閣下

【是咁的,法官閣下】做律師未必好風光 麥明詩:「可能得萬幾元一個月!」

最新娛聞

廣告

有好多人嘅夢想可能係做老師、醫生同律師,總會覺得呢啲精英職業先代表成功,賺得多錢又有前途。無綫將於下星期一晚(29/10)播出嘅《是咁的,法官閣下》請嚟讀現實世界讀法律嘅麥明詩做其中一位演員,而YouTube亦上載咗一條「是咁的,律師未必好風光」嘅宣傳短片,就完全表現出做律師唔係我哋想像中咁美好……

撰文:東方新地|圖片:影片截圖

無綫新劇《是咁的,法官閣下》將於下星期一晚(29/10)播出,搵嚟王梓軒、黎振燁、林秀怡、林景程及麥明詩飾演新牌律師。

日前,無綫上載咗一段叫「是咁的,律師未必好風光」嘅宣傳短片,片段中,幾個新牌律師喺茶餐廳食飯,個個都大呻做律師有幾慘。有人話要通三日頂、接一個Case得$5000,一碟飯兩份分,仲要住劏房。嘩!咩做律師係咁嘅咩?

現實世界喺英國劍橋大學法律系畢業嘅麥明詩就話做大狀第一年係無人工,之後要喺金鐘同中環租office就更加辛苦。頭幾年都未必會賺錢,甚至會蝕錢添!

麥明詩仲話事務律師人工有幾萬元一個月,不過要做有關上市嘅公司每日都要做14-15個鐘,就連假日都要做嘢。佢又話喺Local Firm做事務律師人工會比Corporate Firm低好多,每個月都係得萬幾至三萬幾蚊。

常見問題

世界盃熱播中,電視台劇集方面有咩特別安排?

IFA卡塔爾世界盃足球賽於11月舉行,每天都有隊伍晉級,分組賽中勝出者分別為…即看世界盃2022賽果一覽;想知道每天世界盃賽事賽果及各個小組積分表、出線走勢,按此看世界盃分組賽積分表;如想知道世界盃外圍賽五大洲各出線國家隊伍的戰績及積分榜,按此看世界盃2022外圍賽詳情;各個國家除了競逐冠軍錦標外,每國球員也同時爭取個人榮譽及獎項,按此看世界盃神射手及助攻王排行榜。而電視台劇集方面,TVB台慶檔劇集陣容強勁,包括:晚上8:30黃宗澤蔡思貝主演嘅《法證先鋒V》,按此看劇集&角色介紹;到9:30播放《鐵拳》班底拍攝嘅《超能使者》,按此看劇集&角色介紹;而ViuTV熱播中嘅原創劇《繩角》即將進入結局周⋯⋯按此看大結局劇情劇透

聖誕快將來臨,而2022到2023演唱會更是多鑼鑼,有咩搶飛攻略?

一年一度的聖誕節又到啦!今年聖誕各個商場都有各式各樣的聖誕擺設,小編為你整合多個聖誕好去處2022聖誕餐廳推介,與親朋戚友一同品嘗聖誕大餐。而交換禮物更是每年聖誕必備環節,不同價位的實用聖誕禮物推薦,定有一款啱你心意!而隨著疫情過去,有不少歌手宣布舉辦演唱會,例如:MC張天賦演唱會(12月20日公開發售)Westlife演唱會(12月1日公開發售)、許廷鏗演唱會(12月2日公開發售),更有Twins演唱會鄭秀文演唱會Clockenflap;喜歡K-pop的你亦有福了,因不少韓國天團更宣布有巡迴演唱會香港站,即睇:AOMG香港演唱會,5大人氣歌手大唱Hip Hop騷(12月5日公開發售)、MAMAMOO演唱會!小編為你整合了優先購票日期、公開售票日期、門票價錢、座位表等,想搶飛粉絲必定要留意!

讀者留言