王歌慧拍劇搏翻身 《棟仁的時光》演詩詠好姊妹

現正熱播的無綫劇《棟仁的時光》中,程敏琦(唐詩詠飾)身邊老是常出現一位好友,佢係王歌慧(Emily)飾演嘅律師江雪凝,原來Emily曾在黎明旗下做歌手,06年她已經簽約A Music的她只出過兩首歌,以及拍過三套港視劇,一直半紅不黑,直到2015年才轉投無綫懷抱。除了有份主持MV節目《無間音樂》同《今日VIP》,仲先後拍下《我瞞結婚了》和《心理追兇 Mind Hunter》,雖然都只係小角色,但總算有不少對白和戲分,經常被安排在女一身邊出現,有望成功搏翻身!

撰文:東方新地|圖片:新傳媒圖片

王歌慧 自覺唱歌難聽

無綫劇《棟仁的時光》中,王歌慧(Emily)飾演嘅律師江雪凝,是程敏琦(唐詩詠飾)的好友,Emily在劇中都幾搶鏡!現年27歲、擁有33C身材的王歌慧,出生在杭州,曾就讀協同國際學校,並於公開大學修讀經濟學系。在06年16歲時她巧遇黎天王,獲簽入A Music,初時諗住做歌手,點知佢自己同黎明都覺得佢唱歌難聽又冇天份,所以只係出咗兩首歌,就冇晒下文。

而在無綫劇《我瞞結婚了》中,王歌慧就做黃翠如身邊老是常出現的女同事,都幾搶鏡㗎!

未成功 幸有父幹

之後王歌慧曾經轉型做o靚模,又自掏腰包到北京學演戲,但冇工開就冇收入,多年來王歌慧都係靠在內地做生意嘅父親俾錢供養,在A Music八年期間夾夾埋埋用咗屋企五百多萬!不過王歌慧對黎明都冇埋怨,曾經話:「Leon有開解我,佢同我講,每個人都要等,人人都等緊運到,佢都一樣要等。」咁依家拍《我瞞結婚了》多咗咁多出鏡機會,算唔算時來運到?

讀者留言