未命名-1

田蕊妮厭惡無綫拍劇似工廠啤膠 親揭離巢真相禁講XX

田蕊妮加入無綫十二年,發展一帆風順,13年更憑劇集《巨輪》奪雙料視后,卻選擇在事業高峰時離開,未有新動向下於去年4月約滿離巢。日前田蕊妮接受張寶華的網台節目訪問,直指無綫拍劇是工廠式製作,田蕊妮拒絕再做「工廠女工」而萌去意,最後更因被禁聲,令她決心離開﹗
文:東方新地 |圖:張寶華YouTube截圖

田蕊妮最近接受張寶華訪問,親揭約滿無綫離巢的真相。田蕊妮指其實離開TVB這個決定想了好一段時間,她直言TVB的滲透力好廣,令有更多人認識,電視台有優勢。

田蕊妮 離巢
田蕊妮最近接受前無綫新聞主播張寶華的網台訪問。

田蕊妮不喜歡TVB工廠式拍劇

田蕊妮卻對TVB拍劇制度及模式,令她生厭:「我演戲嘅心好純粹,就係喜歡演戲,由亞視到拍電影再加入無綫都一樣心態,想拍好每一個作品去回報畀觀眾。 如果大家知道拍電視嘅製作模式,其實我哋係廿四小時不停嘅流程,因為要減低成本,時間愈短成本愈低,我哋不停外景接廠景、廠景接外景,同埋唔知點解就算你拍咗啲劇放一兩年先播,但拍攝過程都係要咁急嘅,就係大家講嘅工廠式。」

田蕊妮 離巢
田蕊妮在訪問中談工作、婚姻、未來計劃,有問必答。

田蕊妮唔想交行貨

田蕊妮話對自己工作要求高,與無綫拍劇的工作模式,產生很大矛盾:「好似你喺工廠打工,啤緊一舊膠,但係你就想喺嚿膠度雕花,你好似難為咗人,我不停諗我應該繼續配合你,乜都唔好諗,交啲行貨,有嚿膠咪得囉﹗」但田蕊妮指自己好想有進步,所以內心好大矛盾、好掙扎﹗

田蕊妮 離巢
田蕊妮坦言厭惡了過去無綫的拍劇模式,曾想離巢後到外國修讀演戲,但卻遇上新冠肺炎全球爆發。之後現在到老公杜汶澤「喱騷」工作,近日正忙於為舞台劇《聖荷西謀殺案》綵排。

田蕊妮不滿:「唔畀講『加油』﹗」

田蕊妮令她決心離巢的觸發點是因為遭禁聲,她指在19年為劇集《她她她的少女時代》宣傳時,當時正發生社會運動,宣傳人員叫各演員上台或做訪問時唔好講「加油」二字,以免太敏感,田蕊妮話:「心諗唔係呀嘛,我句『加油』未必同人哋講㗎,我同自己講『加油』都得啩,我喺呢間工廠已經啤膠,仲要自我審查,去到咁嚴重,講『加油』都唔得,創作唔可以咁,我哋演緊每一個角色都係一種創作,如果我再繼續喺度,唔止喺度啤膠,會變成嗰個機器,就係咁好肯定自己一定要走﹗」

田蕊妮 離巢
19年田蕊妮出席《她她她的少女時代》最後一個宣傳活動,這亦是她在無綫的告別作。

告別作:《她她她的少女時代》

田蕊妮在劇中人到中年面對婚變、女兒離家、重新找工作等種種衝擊,如何激勵自己和身邊中年人,勇敢面對失敗,為自己再活一次。

田蕊妮 離巢
劇中田蕊妮上擂台打拳。 《她她她的少女時代》劇照
田蕊妮 離巢
《她她她的少女時代》劇照。
田蕊妮 離巢
13年田蕊妮憑《巨輪》奪雙料視后,由黃秋生頒發視后。

田蕊妮怨被杜汶澤連累

田蕊妮在訪問中有問必答,張寶華問杜汶澤的高調發言,作為老婆田蕊妮有冇質疑過?係咪一直都撐?田蕊妮坦言曾埋怨杜汶澤「你影響到我」、「你連累咗我呀」等,田蕊妮話人人都是以自己出發,所以也會將自己跟別人的婚姻、家庭作比較,對老公的高調言行:「我嗰時會話使唔使咁呀?好好哋唔得嘅﹗」田蕊妮話:「唔止外界畀佢好大壓力,返到屋企個老婆我都不幾畀壓力佢,我仲講啲咁hurt人嘅說話,如果調番轉頭係佢講,坦白講我早就離開。」田蕊妮話其實是杜汶澤多年來對她的包容和忍耐:「好感激杜生令我成為一個更好嘅人,就算我哋有爭拗,佢都會發我脾氣,但佢從來無諗過放棄,點都要同我一齊﹗可能我好啦﹗」

田蕊妮、杜汶澤結婚十六年。
田蕊妮、杜汶澤結婚十六年。

讀者留言