21_20605288845b43110324dcf

拍拖兩星期痛失二百萬 連登巴打玩wechat慘被呃

其實依家騙徒嘅手法層出不窮,警訊都時不時提醒市民唔好咁易俾人呃,但總會有人中計,分分鐘騙財又騙色。事關最近又有一名港男因用WeChat 交友,中了別人的美人計,搞到一下子無咗兩百萬,真係肉都赤埋⋯⋯

來源:環球膠報|圖片:網上圖片、FACEBOOK|編輯:heitung@central

Wechat 騙局

每一段感情結束嘅時候,都會令人明白一個道理:帶眼識人。而呢位港男唔單止冇帶眼識人,仲要因爲玩 WeChat「附近的人」,俾人冼左鑊甘。

呢位港男中左「美人計」嘅投資騙局,令到佢係半日內左冇近200萬元嘅本金。呢個「美人」仲唔收手,仲話要「分手」,要求加碼400萬元俾佢操盤。好彩港男都俾唔曬,最後都知俾人呃,踢爆「美人」嘅大話。

港男Kent俾佢嘅靚女icon吸引住…

「見佢幾靚女,同埋大家幾好傾,佢話冇男朋友,我心諗大家有冇發展機會呢?」呢位港男Kent已經40幾歲,係一名專業人士,今年四月係微信「附近的人」交友,咁就俾「Angel」嘅靚女icon吸引住,加埋做好友,愈睇就覺得佢唔錯,以為今次終於揾到值得交往嘅對象,仲展開追求。(所以話:睇人唔好睇外表~)

而「美人」Angel自稱單身,話係港大畢業,做金融分析師。Kent就覺得大家都係專業人士,感覺上同佢好襯,最重要係佢先28歲,真係後生又靚女!兩人認識後就時不時用WeChat溝通,加上佢地係投資方面又好鬼投契,好快就熟左,仲通宵講電話。Kent仲話當時火速墮入情網,俾對方孝順,又經常做義工及物,有愛心所吸引,認為佢係難得的「好女仔」。(戀愛中的人智商真是⋯⋯)

之後Kent知道Angel做金融投資,而且壓力都幾大,於是係佢地相識第7日(連約會都未開始),Angel就提議佢先投資100萬元炒賣黃金,仲話保證風險最多蝕20萬元,又撩下佢咁話:「其他人都係靠收手續費食飯,但我唔會收你手續費,我等你畀家用。」(高招,高招!)

Kent見Angel似乎都對自己一往情深,加上想幫佢係工作上「達標」,就應承佢去佢嘅投資公司開戶,嗰日兩個先首次見面,先知佢係助理副總裁(巿場部),就應承存入100萬,仲簽埋授權書俾佢操盤。(係愛呀,哈利!)

Angel緊係唔知咩叫見好就收,第二日Angel又叫佢加碼到600萬,聲稱「回報最少2百萬,風險先78萬。」她仲應承拍拖,Kent一下子就俾愛情沖昏頭腦,加上對方保證止蝕80萬元,故再投資500萬元。「點知第二日起身,睇下個帳戶一共有300手買賣,一晚賬面就蝕咗200幾萬,我即時全部斬倉,如果再遲啲可能連渣都冇剩。」埋單結算後,Kent共蝕左180萬元,之後佢都有攞埋剩低嘅420萬元,Angel就不斷埋怨佢斬倉,如果唔係好可能賺回數百萬元。

Kent拒絕俾錢Angel就發火嗌分手

人嘅慾望係無止境嘅,Angel再出招:「如果相信我,400萬交比我操作。」但當Kent拒絕後,Angel就發火:「咁唔信我,大家分手!」好彩Kent事後都揭發原來一切都是大話!「佢講嘅嘢全部係假,包括唔係港大畢業、無金融分析師資格、有男朋友,連報的住址都係假。」同佢只係「拍拖」兩星期,就冇左「兩球」,「我哋見面得四、五次,拖手都只係兩次,佢根本係感情騙子。」(兩百萬買個教訓~)

事後回復清醒嘅Kent就緊係唔會就咁就算,就話Angel承諾風險最高是蝕80萬元,要求佢同其公司賠償,但反而俾佢威嚇「將個人資料及聊天紀錄上載上網」,佢於是決定報警處理,還自己一個公道!

同類型事件又點止一單半單,或者有人仲未能抽身啫,呢個Angel相信撈得唔錯,疑似埋到堆!

連登巴打疑似被騙

疑似有連登巴打發現被騙後,到社交平台尋人!