陳展鵬

篤信風水 運滯急搬 揭陳展鵬租約糾紛內情

近日被業主爆料指毀約欠租兼搞爛間屋的陳展鵬,同業主各執一詞,陳更反插業主間屋問題多多,事件鬧到滿城風雨,但實情煎pang(陳展鵬)被指毀約又急住搬,全因迷信而起。原來煎pang自11年開始租住維景灣畔,多年來都搵風水師上門睇風水,近年事業起飛做埋視帝,煎pang更將之前租住的維景灣畔兩房單位視為風水屋。

不過,去年在風水師教路下,提議他搬去向海單位會更旺,於是煎pang火速租住「出事」的海景單位,可惜入住之後,反而發覺近一年事業大不如前,母親早前入院,事事不如意就歸咎風水出問題,即使租約未滿,亦堅持要搬走,因未履行合約引發軒然大波。

撰文:東方新地|圖片:新傳媒圖片庫、陳展鵬IG微博

陳展鵬 信晒風水師

唔講唔知,視帝陳展鵬原來極之迷信,由入行改名到搬屋入伙等人生大小事,定必搵風水師指點迷津。11年陳展鵬同母親開始租住維景灣畔二座一個高層兩房單位,煎pang已不時搵風水師畀意見。據知情者透露:「佢最鍾意搵師傅去屋企擺陣,一搬入維景,佢就簽埋無綫做親生仔,發展愈嚟愈好,之後做《巨輪》走紅,無耐仲攞埋TVB視帝,事業一帆風順,佢當正係風水屋,仲想買埋間屋,但業主唔肯放盤佢都冇辦法。」

陳展鵬
陳展鵬十分迷信,每次搬屋都必搵師傅睇風水,跟堪輿學家楊皓雲(右)十分熟絡!

向海大旺

直至撻著單文柔,煎pang同女友同居,又與母親同住,兩房單位自然唔夠住,加上風水師教路,指他若搬向海單位可以更旺,陳展鵬就積極搵海景單位搬。據煎pang友人透露:「師傅話向海可以大旺佢,佢咪即刻搵樓搬,但又鍾情維景灣畔嗰度,最後就由二座搬咗去隔籬一座,一個三房三面都向海嘅單 位,但搬入去之後,佢同女友成日嗌交,反而又唔多順利,後來發現個單位其中一面對住個地盤,佢即時已好想搬,到年初佢媽咪又出事,佢覺得嗰度風水有問題,咪即刻諗辦法想搬走。」

陳展鵬
畀業主狂數欠租兼毁壞對方間屋,陳展鵬日前在電視城宣傳新劇《天命》,主動向傳媒反擊業主間屋問題多多,指入伙時要拆入牆櫃,之後自己仲要搵人髹番牆身,地板又翹起,業主遲遲唔搵人維修,同業主各執一詞,租屋變羅生門。

搬屋原本係小事一樁,偏偏陳展鵬就唔按租約規矩交足租金。據知情者透露:「佢覺得之前畀咗一個月按金業主,想用按金抵銷租金,但呢啲唔合規矩,業主當然不滿嘞!佢交樓又唔親身同業主交收,佢都唔係第一次租屋住,如果唔同業主交收清楚,間屋之後有咩問題邊個負責!呢啲佢冇理由唔知,依家搞到同業主爭拗,佢自己都有責任。」雙方各執一詞,希望事件盡快平息,和氣生財!

陳展鵬
陳展鵬話入住該單位後,發現其中一個熱水爐壞了,但他媽媽雙手唔凍得,催促業主多次不果,他惟有將熱水爐更換;但之後業主再出示單據向傳媒反駁他,即時以3千多元更換熱水爐,雙方各執一詞。

發毒誓

陳展鵬
陳展鵬又展示冷氣隔塵網鋪滿塵埃的照片,對於被業主指在分體式冷氣上鑽上一粒螺絲,他更發毒誓表示:「我做過雙手跛!」

陳展鵬

母親入院

陳展鵬
陳展鵬同母親感情要好,兩母子一直同住維景灣畔,煎Pang指媽媽因家中地板翹起令她受傷,至今要坐輪椅。據知,陳母今年初大病入院,至今仍未完全康復,令他心情一直唔多好!
陳展鵬
陳展鵬對阿媽非常孝順,即使同單文柔拍拖,亦未有搬出去過二人世界,反而要女友搬入維景灣畔同母親一齊住。
陳展鵬
煎Pang與陳媽媽及愛狗「包包」一家三口居住維景灣畔多年。

經常嗌交

陳展鵬
據知陳展鵬唔滿意單位的其中一個原因,是同女友單文柔搬入後經常嗌交,陳生確實迷信到一個點!
陳展鵬
16年陳展鵬同胡定欣拍《城寨英雄》攞埋視帝,如果真係咁信風水命理,似乎胡定欣比現任女友單文柔更加旺佢囉!

被指毀約欠租、弄壞地板電器?陳展鵬:我有做過,我雙手跛!

日前有報道指視帝陳展鵬欠租兼毀約,到底發生咩事?有報道指有業主向展鵬指控多宗罪,包括主動要求簽約兩年卻提前一年搬走,即等同毀約須賠償一年租金,又指展鵬並未繳付最後一個月的租金而用按金代替,還有弄壞單位內的電器同地板等。該業主還拍片去數臭展鵬,陳展鵬出席TVB新劇《天命》活動時,就逐一回應指控⋯⋯

事緣咁嘅,有業主於17年將將軍澳維景灣畔月租3萬元單位租畀陳展鵬同佢媽媽,租約一般都一年生一年死,但陳展鵬要求同業主簽兩年約,租約結束期為19年4月。今年初陳展鵬助手向業主投訴因地板撬起問題而令陳媽媽跌倒,對方搵裝修師傅去解決,但陳展鵬拒絕咗。之後透過助手轉發屋內地板撬起嘅短片俾A太,又講到地板問題多多咁,最後通知A太5月就會搬走。

業主稱收樓時發現地板變黑發霉、屋內某啲位置在無通知情況下鑽咗個大窿,而業主同陳展鵬訂立兩年死約,但他提早退租而且連最後一個月租金都無交,陳展鵬話以按金來抵銷。有指由於陳展鵬毀約在先,所以唔可以用按金抵押租金,但陳展鵬未有回覆對方。

究竟件事係真定假?陳展鵬在電視城宣傳即將播映的新劇《天命》時,回應欠租及毀壞單位一事。展鵬出示事前拍下多張租住單位照片,以及與業主談及單位問題的短訊對話截圖,聲稱感到無奈因無端端變成租霸,他指自己在該屋苑已住了7、8年,曾租住兩個單位,每個業主都成為好友,交吉時業主家人都來一起合照,而且也和其他鄰居及保安熟絡。他話現時的業主卻不斷在鄰居和保安面前數落他,故今次要出來公開澄清。

陳展鵬否認業主指控,並謂事件已交由律師處理。問到陳展鵬簽兩年死約,但一年就完?他沒正面回應︰「一定係有問題喺裏面。」他又指入住後屋內有很多問題,單位經常跳掣,冷氣、熱水爐又壞,終於忍不住,因媽媽天冷時要用熱水洗碗洗手,唯有自行修理,業主收到單據卻嫌貴,要找其認識的師傅修理。而展鵬又因自己常出埠,所以最終交給助手處理。講到地板拱起,他拿着照片說道︰「你哋睇吓係我整爛,定係佢自己因為天氣潮濕而拱起,因為啲地板拱起,媽咪受傷,都真係好嚴重。」

陳展鵬

陳展鵬首先否認整爛地板,而是熱漲冷縮才變成地板不平,用布和紙遮蓋地板只為方便搬傢俬並非遮醜。他指最氣憤是一直要求業主維修地板、冷氣、熱水爐卻愛理不理,拖數個月甚至半年才處理,最終導致媽媽在家被地板絆腳,搞到入院很大件事,腦震盪至今未好。

講到冷氣機有釘,他直言︰「如果我有做過,我雙手跛!我可以咁講!」陳展鵬指業主表示可以拆櫃︰「佢啲櫃係入牆櫃,拆咗啲牆紙全部好污糟,啲牆未油,我話唔緊要,你拆咗個櫃,我可以畀錢幫你油番佢,我畀錢去油油,又有單有據俾佢,我又點會做呢啲嘢(指欠租),我仲要喺維景灣畔住咗咁多年。」

至於最後租金方面,陳展鵬指跟對方表示會將按金變成租金,但對方沒再回覆,他以為已處理好。陳展鵬謂應循法律途徑去處理,更怒斥︰「一個月,我絕對可以畀,但係咪我哋藝人知名度高,就可以用呢啲方法去做佢想做到嘅嘢呢。」

展鵬稱不介意和業主雙方三口六面講清楚,並指租約列明若1年內退租只要賠1個月租就可離開,他知並非正確手續,承認自己做得不好,但否認租約是兩年死約,一直寫1年,業主竟倒轉來講。問是否想給業主一個月租來平息事件?他說︰「係,我幕前人,我點唔識都好,都知要履行業主同租客嘅嘢。例如話係租兩年,大家係咪兩年,但一年內有問題,就可以一個月前通知業主,但要畀一個月就可以冇事,並唔係冇交成年租。」

他表示因發生太多問題令媽媽住得不開心,所以想搬走,聯絡業主傾談時對方都同意,自己並不介意賠1個月租金,但想依正確手續,跟法律途徑做,起碼對自己有保障,覺得業主太反口覆舌。對於業主爆展鵬曾爆粗罵人,問展鵬會否是因此觸動對方爆料?他保證絕無用粗口罵對方,承認自己有因冷氣及熱水爐問題有怒火,也覺得自己無法再談下去才交由助手與業主交涉。陳展鵬嘆工作太忙,所以一直由助手代為處理。

煎Pang被老友記集郵

煎Pang 同業主各執一詞,唔知邊個真邊個假喇!惟有交由律師處理啦!不過睇番煎Pang個人雖然好木訥又cool cool 哋,但其實佢都幾有愛心!因為今年臨近農曆新年期間,佢帶住單文柔去咗筲箕灣護老院探訪一班老友記,單文柔同班義工幫手將一袋袋禮物送畀老友記,又陪啲老友記玩手工,被班老友記集郵,煎Pang當然唔會say no啦,見到班老友記個個笑晒口,一定過咗個好開心嘅晏晝,拍拖都不忘做善事!抵讚!不過煎Pang究竟幾時賜女友一個名份啫?

煎Pang
陳展鵬喜歡低調行善,不時會探訪護老院,臨近農曆新年,煎Pang帶埋另一半單文柔去探訪,好有愛心!
煎Pang
去到邊都成為焦點,兩個亦唔介意孖住同大家合照,單文柔企喺煎Pang旁邊,小鳥依人,笑得特別甜。
煎Pang
離開嘅時候,煎Pang同單文柔不斷被街坊蜂擁上前集郵。
煎pang
單文柔跟同屆港姐張寶兒由選港姐時已經好好朋友,大家嘅現況亦好相似,都係落選港姐戀上無綫一線小生,不過袁偉豪就公開認愛,但煎pang死口唔認,真係同人唔同命。

中佬特硃癖好 單文柔褻衣情挑陳展鵬

煎Pang去年與單文柔被斷正摸黑上山頂開餐兼談心,棄胡定欣攬嫩口小花令煎Pang人氣下滑,連累單文柔不停在網上被粉絲圍剿,為此煎Pang有意密冚戀情,唔肯正式畀名份,單文柔惟有默默等待,而為討好視帝男友,佢早前去挑選性感喱士內衣及真絲褻衣,實門閂埋門情挑,為閨房生活增加唔少樂趣,面對女友擋不住的風情,煎Pang心心眼迎戰啦!

煎Pang
煎Pang每次出席公開活動都唔肯認定女友,並指單文柔係其形象指導,大家在認識中、了解中及磨合中。

煎Pang

陳展鵬去年與胡定欣合作《城寨英雄》叫好又叫座,二人的緋聞更成為一時佳話,到煎Pang被影到與單文柔摸黑上山頂食包,網民即狠批男方對胡定欣用完即棄,替胡定欣不值。

拍拖唔見得光

當日晚上7時許,煎Pang與單文柔齊齊去九龍城做按摩,梳乎完後只見煎Pang率先離開,佢左望右望又用手遮臉,然後快步行去附近取車。其時佢講住電話,似是與仍在按摩店內的單文柔保持通話,未幾佢開車在九龍城狂兜圈,確定沒有可疑車輛尾隨後,就突然在街口停低,讓單文柔快速跳上車。煎Pang載單文柔到油塘港鐵站即絕塵而去,而單文柔則再轉港鐵去目的地會合女友人。

煎Pang

煎Pang

煎Pang 單文柔

單文柔 招呼男友有妙法

泊到視帝呢個碼頭,單文柔由籍籍無名的2016年落選港姐變身煎Pang嫂,身價雖不至於十級跳,不過總算多咗人識。對於未獲男友賜名份,單文柔早前直言最重要是自己舒服,認不認愛不是最重要,難怪煎Pang亦表揚佢EQ甚高。對付甚為大男人的煎Pang,單文柔自有一套辦法,40歲的中佬有咩喜好,佢都拿捏得一清二楚,下面睇睇!

煎Pang 單文柔

煎Pang 單文柔

煎Pang 單文柔
單文柔睇中幾件內衣,叫售貨員拎啱size即揸上手慢慢睇。

買噴血性感褻衣

早前單文柔曾被影到去內衣店買胸圍,當時佢主攻少女味重非常純純兔的款式,不過當日本刊記者卻見佢去到一間專賣性感褻衣的店舖,挑選多件惹火誘人內衣,看來為了迎合煎Pang口味,單文柔荷包要大出血。現場所見,單文柔在店內左揀右揀,睇啱仲拼上身照鏡,全部都係男士見到必定噴血的喱士透視款式,買了心頭好,單文柔才call車返家,等下次與煎Pang見面時大派用場!

煎Pang 單文柔
店內款式眾多花多眼亂,單文柔好有心機逐件揀,最後買走幾件戰利品。
煎Pang 單文柔
單文柔對這件黑色真絲喱士吊帶特別有興趣,研究完再拼上身照鏡,唔知陳展鵬喜歡唔喜歡呢?

外遊預支蜜月

想深入了解,外遊當然唔少得。雖然話要將戀情低調處理,但單文柔與煎Pang經常同時段在IG貼「外遊」相,變相自揭一齊外遊。單文柔仲吊帶低胸上陣,唔知有冇帶埋性感褻衣呢?

煎Pang

煎Pang 單文柔

煎Pang 單文柔