素顏

3位42歲女星騷素顏照 娛圈吹起素顏自拍風?

最近,娛圈好似吹起一股素顏自拍風,繼佘詩曼同楊丞琳後,再有3位女星上載自拍素顏照!她們同為42歲,但唔化妝的顏值依然相當高!不少網友都大讚各人的素顏照勁省鏡!唔知大家又有冇同感呢?

撰文:東方新地|圖片:微博、instagram

3位42歲女星騷素顏照

林心如

近日,有兩位台灣女神級女星不約而同地於個人社交網上載個人素顏照,恰巧二人同為42歲,但肌齡卻猶如大逆轉,故獲一眾網民激讚!講緊的其中一位是林心如,她素顏上陣兼自拍,仲留言話:「就是不用修圖啊!」

有網友見女神自拍都不用修圖,不禁留言話:「怎麼素顏也可以美成這樣 眼睛大就是贏一半」又指她根本不用修圖。

素顏自拍

其實女神為維持美貌及身型背後都下了不少苦功,就以林心如為例,她有時間亦會多做運動,以加快身體新陳代謝和維持纖瘦身型。

素顏自拍

做緊gym的心如都似是以素顏上陣,整體望落皮膚質素還不錯!

舒淇

另一位台灣女星則是一直受皮膚敏感困擾的舒淇,她近日近鏡自拍,見其皮膚回復白滑,心情大靚!

舒淇不時會上載自拍相上網,又同大家分享生活近況,素顏下的她亦不見倦容!

趙薇

今年同樣42歲的內地女星,「小燕子」趙薇亦大晒素顏照,相中見她眉清目秀,非常省鏡!她更留言:「不化妝真的挺舒服,不過真實原因是不太會化妝。」

佘詩曼素顏出海

日前,43歲美魔女之一嘅佘詩曼趁唔洗出席新戲宣傳,一於出海吹吹海風,感受一下炎夏帶嚟嘅樂趣。啊佘心情靚靚,於是上載一張素顏相於個人社交網,零妝容嘅佢皮膚質素非常好,肌膚白裡透紅!佢仲留言話:「Sunday.Funday! #enjoy #sea #sunday #girl」

Sunday.Funday! #enjoy #sea #sunday #girl

A post shared by Charmaine Sheh 佘詩曼 (@charmaine_sheh) on

雖然話啊佘今年已經43歲,但佢keep得非常好,無論係身型定外貌,都唔出佢已有4字頭!

Come..fly with me! #happyfriday

A post shared by Charmaine Sheh 佘詩曼 (@charmaine_sheh) on

佘詩曼愛騷素顏樣

另外,啊余其實都唔係第一次po素顏相上網,皆因上個月佢生日,同樣零make-up!啊余捧住個生日蛋糕,一啲歲月痕迹都睇唔到咁慶祝自己生日。

平日啊余唔洗工作,都愛以素顏出街,真係點睇都唔以四十幾歲,果然係名不虛傳嘅美魔女!

淸湯腩。我鍾意食呢間😋 #凍冰冰食碗熱河粉 #正

A post shared by Charmaine Sheh 佘詩曼 (@charmaine_sheh) on

早前,佘詩曼更化身「智慧女神」拍攝最新電視廣告,長長嘅裙擺不斷被多把大風扇吹起,加上工作人員嘅幫助下,啊余散發出陣陣仙氣!

台灣女星分享素顏自拍照

另一邊廂,現時34歲女藝人楊丞琳一向出名出道多年樣貌不變,近日佢就唔舒服,但喺個人社交網分享咗自己兩張素顏自拍照,仲留言強調冇修圖、冇濾鏡、冇美肌、冇上妝!

雖然面帶病容,Rainie個樣有啲赲之餘,仲有黑眼圈出咗嚟,不過都依然省鏡,大批網民亦紛紛讚好,仲話見到佢有精神,就放心晒咁話!