WONG FI

老婆買潛水衣畀佢保暖 黃長興:唔可以辜負佢嘅心意

Tvb新劇《BB來了》的演員黃長興(Stefan)及高海寧,日前下午時份二人在郊區進行拍攝求婚及下水的戲份。呢排天氣咁凍,要落水嘅黃長興話本身好怕凍,但佢大爆老婆Peggy超細心,知道要佢落水拍劇就買潛水衣畀佢打底保暖,黃長興直言太太此舉令佢大為感動!
撰文:東方新地

圖片:新傳媒圖片庫

黃長興拍落水戲凍到震

二人說到這次拍攝下水戲也是因為要求婚,長興話喺劇中向高海寧求婚,但佢又唔太願意,所以諗咗一啲方法等佢答應,就係一早準備2隻戒指,扮唔見咗跳落水搵,期間拎咗另一隻戒指扮搵得番,結果梗係成功抱得美人歸啦!

黃長興
黃長興大讚太太準備潛水衣畀佢保暖好細心,令佢好感動!


而長興自己就很怕冷,長興話到老婆知道佢要拍落水戲都好很貼咁特地買咗一件潛水衣畀佢,點知道今天溫度又比較熱,所以依家佢在出汗,但老婆呢個舉動真的令佢好感動,唔可以能辜負佢嘅心意。;

怕太太陀B辛苦 不再造人

法籍港男黃長興(Stefan)除了拍劇,仲忙於照顧家庭,同太太Peggy婚後育有兩名可愛小朋友,兩歲半的大女晞桐(Paige )和九個月細仔子晉(Tristan ),想不到Stefan已是兩孩之父!形象鬼佬,內裏傳統的Stefan,一直渴望組織大家庭,不過有見老婆Peggy陀第二胎好辛苦,就打消追多個的念頭,一家四口已經夠幸福。

法國長大的Stefan當然有教弓木女一些簡單法文,希望對佢哋的將來有用。

顧家好男人

Stefan坦言做演員都希望成為主角,但魚與熊掌不能兼得,做主角就要犧牲好多家庭時間,令他心情矛盾,但家庭始終排第一位,為了家庭他安於做配角,返屋企才做男主角,希望待仔女長大一點,演藝事業就更上一層樓。

雖然女兒是前世情人,兩歲多的Paige亦好黐爸爸,但Stefan強調自己不會偏心,兩個都是親生㗎嘛!

Stefan的同屆港男高鈞賢是兩人的「紅娘」,有晚收工高鈞賢邀請Stefan去party,介紹了Peggy給他認識,從此兩人走在一起。

關鍵詞
黃長興