AA

智能愛人|蔡嘉欣入行兩年一直被封拜金女 為有米新歡狠飛舊愛 出自白文爆料圖洗底

最新娛聞

近日有份參演新劇《智能愛人》的蔡嘉欣,前年選港姐時已是當紅KOL,是非多多被揭一大堆黑歷史,有指她因拜金而狠飛拍拖數年的無綫藝人吳子沖,轉而結識現任有米ibanker新歡,日前她忽然在社交網的限時動態中出po為自己大平反!

文:東方新地|圖:蔡嘉欣IG、蔡嘉欣YouTube影片截圖、新傳媒圖片庫

男友租屋方便蔡嘉欣出入電視城

娛樂圈向來都是憎人富貴厭人貧,入行只有兩年的蔡嘉欣前年選港姐時已是當紅KOL,是非多多被揭一大堆黑歷史,有指她因拜金而拋棄無綫藝人吳子沖,並結識有錢ibanker新歡,男友更在將軍澳天晉租了一個月租近二萬五元的單位,方便她參選時出入將軍澳電視城。

蔡嘉欣近日在TVB新劇《智能愛人》中飾演奇點銷售部職員Joey(張祖儀),不時大晒長腿。(圖片來源:TVB劇照)
蔡嘉欣近日在TVB新劇《智能愛人》中飾演奇點銷售部職員Joey(張祖儀),大騷長腿。(圖片來源:TVB劇照)
曾被指為了有米新歡撇大茄演員男友的蔡嘉欣,與ibanker男友拍拖三年經常出埠外遊,蔡嘉欣唔介意男友高調曝光,在IG狂晒二人親密合照。
曾被指為了有米新歡撇大茄演員男友的蔡嘉欣,與新歡男友Derek拍拖四年多經常出埠外遊,蔡嘉欣唔介意男友高調曝光,在IG狂晒二人親密合照。(圖片來源:蔡嘉欣IG)

蔡嘉欣日前忽然在社交網的限時動態中出po為自己大平反,她先是貼出一段有關網民指她「為識現任富貴男友而狠飛吳子沖」的報道,她說:「已經入行2年,相信大家對蔡嘉欣了唔深,我自己都學習了解自己多啲,從來都係一個唔喜歡解釋嘅人,所以藉住今次畀大家了解我多啲。」

蔡嘉欣忽然重提她「為識現任富貴男友而狠飛吳子沖」的舊報道,為自己大平反。(圖片來源:圖片來源:蔡嘉欣IG)
蔡嘉欣忽然重提她「為識現任富貴男友而狠飛吳子沖」的舊報道,為自己大平反。(圖片來源:圖片來源:蔡嘉欣IG)

蔡嘉欣:「分手原因唔想去回憶」

她續說:「簡單來說,5年前我係被分手的,分手原因我都唔想去回憶,畢竟已經事過境遷,放下雖則放下但朋友是做不來的,至於現任,係分手後一段時間因為緣分而結識的。謝謝大家的關心和理解,我會繼續努力做好自己的工作!」

蔡嘉欣指與現任男友是在與前任男友分手一段時間後,因為緣分而結識的,她更大讚對方好細心。(圖片來源:蔡嘉欣YouTube影片截圖)
蔡嘉欣指與現任男友Derek是在與前任男友吳子沖分手一段時間後,因為緣分而結識。(圖片來源:蔡嘉欣YouTube影片截圖)

澄清男友冇做過ibanker

蔡嘉欣日前拍片分享同男友Derek去酒店玩staycation時,亦有乘機在片中澄清Derek其實無做ibanker,而係做匯豐MT(管理培訓生)出身,之後跳過幾間銀行,職務比較接近業務銀行,cover過好多大型跨國企業,蔡嘉欣更指他以前幫公司搵幾千萬上落,不過現在他已轉行無再做銀行業。片中蔡嘉欣更透露兩人的初遇,是因為她在失戀後,被朋友帶去clubbing,而後透過朋友介紹認識。

Derek自言已做了9年銀行工覺得太悶,因此決定轉行去摸索其他嘢。(圖片來源:蔡嘉欣YouTube影片截圖)
Derek自言已做了9年銀行工覺得太悶,因此決定轉行去摸索其他嘢。(圖片來源:蔡嘉欣YouTube影片截圖)

其實當年蔡嘉欣參選港姐時,被指「紅左之後拋棄舊愛去識ibanker」,已有網民立即幫佢澄清,話當年佢地一齊開網店兼同居,點知有一日男方突然講分手,搞到蔡嘉欣要喊住返娘家。後來睇IG留言,先知道原來係男方識咗第二個。

去年參選港姐即成頂頭大熱,蔡嘉欣打入五強後落選,有指是非纏身所致。
前年參選港姐即成頂頭大熱,但蔡嘉欣打入五強後最終落選,有指是因是非纏身所致。(圖片來源:新傳媒圖片庫)

舊愛有份參演新劇《七公主》

而她這個前男友原來是TVB藝人吳子沖(Felix Ng),曾是青少年節目《Y Angle》的主持,在新劇《七公主》中,也有份飾演劍擊手兼物理治療師張文豪。2016年兩人都仲有一齊去韓國旅行,仲好sweet咁去花花cafe。直到同年10月,蔡嘉欣一個人出走新疆,而她亦曾在一段訪問中表示出走原因就係因為同男朋友分咗手,估計當時她所講嘅就係吳子沖。

2016年蔡嘉欣曾與吳子沖一齊去韓國首爾旅行,食弘大花花cafe。
2016年蔡嘉欣曾與吳子沖一齊去韓國首爾旅行,仲好sweet咁去弘大花花cafe打卡歎美食。(圖片來源:蔡嘉欣YouTube影片截圖)
吳子沖自2017年加入無綫,一直被派演閒角,近日在新劇《七公主》飾演的張文豪,是他戲份最多的一個角色,上位速度明顯不及蔡嘉欣。(圖片來源:吳子沖IG)
吳子沖自2017年加入無綫,一直被派演閒角,近日在新劇《七公主》飾演的張文豪,是他戲份最多的一個角色,上位速度明顯不及蔡嘉欣。(圖片來源:吳子沖IG)

工作機會遠超同年港姐三甲

雖然蔡嘉欣在2019年參選港姐大熱倒灶,但隨即被無綫睇中簽約成親生女,極速被安排加入扮靚節目《姊妹淘》做主持,更有份參演近日播出的劇集《智能愛人》、《金宵大廈2》、《飛虎之壯志英雄》及處境劇《愛‧回家之開心速遞》,工作機會遠遠超過同年港姐三甲黃嘉雯、王菲和古佩玲。近日她還有份在無綫重頭節目《開心大綜藝》中作為常駐班底參與演出,並將參加新節目《代溝關注組》。

姊妹淘
27歲的蔡嘉欣樣貌比實際年齡成熟,19年10月開始加入《姊妹淘》成為台柱主持之一,不過《姊妹淘》近日已停播。(圖片來源:無綫影片截圖)
入唔到三甲焉知非福,蔡嘉欣有得主持《姊妹淘》又有得拍劇,機會跑贏晒港姐三甲。
入唔到三甲焉知非福,蔡嘉欣有得主持《姊妹淘》又有得拍劇,機會跑贏晒港姐三甲。(圖片來源:新傳媒圖片庫)

呻無錢做首期上車 但一櫃名牌袋

在蔡嘉欣的IG內,幾乎每日都拎不同名牌手袋,絕大部分都係Hermès同Chanel,有數得計總值肯定超過五十萬,不過佢就曾在無綫的樓盤節目內大呻未夠首期上車,又話唔想畀一成首期供幾十年樓,節目一出即被明眼網民鬧爆佢啲名牌袋都夠畀首期。不過作為野心勃勃的港女,或者蔡嘉欣想買幾千萬以上的豪宅,區區幾十萬真係唔夠呢?與其賣袋換首期,冧男友送樓可能仲可行。

早前蔡嘉欣上無綫節目《我要做業主》接受胡諾言訪問,她呻樓價高企難圓業主夢,又表示唔想畀一成首期供九成,寧願儲多幾年錢先買樓。
蔡嘉欣曾上無綫節目《我要做業主》接受胡諾言訪問,她呻樓價高企難圓業主夢,又表示唔想畀一成首期供九成,寧願儲多幾年錢先買樓。(圖片來源:無綫影片截圖)
與家姐同住將軍澳兩房私樓單位的蔡嘉欣,早前自拍家居實況放上 youtube,兩個大櫃放滿名牌手袋,她竟說依家已經冇咁揮霍。
與家姐同住將軍澳兩房私樓單位的蔡嘉欣,早前自拍家居實況放上 youtube,兩個大櫃放滿名牌手袋,她竟說依家已經冇咁揮霍。(圖片來源:蔡嘉欣YouTube影片截圖)
26歲蔡嘉欣殺入《姊妹淘》搶fo上位 晒名牌袋炫富犯眾憎
有網民睇完蔡嘉欣的供樓論,直斥她賣晒啲包包就可以當首期,插爆佢不切實際。(圖片來源:蔡嘉欣YouTube影片截圖)
廿歲出道已經周身名牌的蔡嘉欣,擁有的名牌多不勝數,不過她對Hermès與Chanel最情有獨鍾,多年來收藏不少經典同長青的款式,睇佢IG淨係睇袋都目不暇給。
廿歲出道已經周身名牌的蔡嘉欣,擁有的名牌多不勝數,不過她對Hermès與Chanel最情有獨鍾,多年來收藏不少經典同長青的款式,睇佢IG淨係睇袋都目不暇給。(圖片來源:蔡嘉欣IG)

讀者留言