蔡思貝 貝遊歐洲

貝遊歐洲|蔡思貝親生哥哥首曝光 定居蘇格蘭多年與達哥零似樣

最新娛聞

廣告

蔡思貝(Sisley)主持的TVB旅遊節目《貝遊歐洲》播到第二星期,她除了去北威爾斯挑戰巨型鞦韆和過山車外,之後又去蘇格蘭與在當地生活了17年的親哥哥見面,首度將收埋多年的哥哥曝光於鏡頭前!

蔡思貝 貝遊歐洲 蔡思貝的TVB旅遊節目《貝遊歐洲》播到第二星期。
蔡思貝的TVB旅遊節目《貝遊歐洲》播到第二星期。(圖片來源:TVB

展開速度與激情之旅

思貝在今晚(4日)的第4集中,去到北威爾斯展開速度與激情之旅,首站走入森林挑戰超巨型韆鞦、過山車和空中繩索,更在事前簽下生死狀!思貝坐在韆鞦上以90度俯衝向下,事後她直言刺激又好玩:「好彩頭先唔係食得好飽,嗰吓離心力好勁,如果頭先嗌爆咪真係唔好意思!」

蔡思貝 貝遊歐洲 思貝喜歡刺激的事物。
思貝喜歡刺激的事物。(圖片來源:TVB
蔡思貝 貝遊歐洲 去到北威爾斯展開速度與激情之旅。
去到北威爾斯展開速度與激情之旅。(圖片來源:TVB
蔡思貝 貝遊歐洲 走入森林挑戰超巨型韆鞦、過山車和空中繩索,更在事前簽下生死狀!
走入森林挑戰超巨型韆鞦、過山車和空中繩索,更在事前簽下生死狀!(圖片來源:TVB

空中繩索全世界最快

之後她再玩過山車,並抱着「沒有最驚險只有更驚險」的精神挑戰全歐洲最長、全世界最快
的空中繩索,該空中繩索全長一英里,思貝穿好裝備後,以時速160公里的速度飛落山谷,令她開心表示:「真係自由自在到一個點!」

蔡思貝 貝遊歐洲 思貝直言自由自在到一個點!
思貝直言自由自在到一個點!(圖片來源:TVB)
蔡思貝 貝遊歐洲 望見都覺得驚。
望見都覺得驚。(圖片來源:TVB)

首度公開親哥哥容貌

第5集思貝去到蘇格蘭的格拉斯哥,與多年沒見的親哥哥見面,更首度揭開哥哥的廬山真面目!思貝笑言收埋哥哥多年,連身邊的好友和粉絲亦未見過他,思貝哥哥在蘇格蘭生活了差不多17年,2人甫見面即來個深情擁抱,思貝笑言:「諗唔到第一次嚟蘇格蘭探你,係因為拍旅遊節目!」

蔡思貝 貝遊歐洲 思貝去到蘇格蘭的格拉斯哥,與多年沒見的親哥哥見面。
思貝去到蘇格蘭的格拉斯哥,與多年沒見的親哥哥見面。(圖片來源:TVB)
蔡思貝 貝遊歐洲 2人並不太似樣。
2人並不太似樣。(圖片來源:TVB)
蔡思貝 貝遊歐洲 2兄妹感情好好。
2兄妹感情好好。(圖片來源:TVB)
蔡思貝 貝遊歐洲 與哥哥一起擺出鬼馬表情。
與哥哥一起擺出鬼馬表情。(圖片來源:TVB)
蔡思貝 貝遊歐洲 繞實哥哥行街。
繞實哥哥行街。(圖片來源:TVB)

哥哥親手煮餸超感動

2兄妹難得重聚,思貝哥哥答應為妹妹煮一餐飯,更炮製了思貝最愛的蒸水蛋,雖然最後失敗收場,但思貝仍然十分感動:「你咁多年都冇煮過嘢食畀我,今次真係第一次,多謝你!」

蔡思貝 貝遊歐洲 思貝哥哥為妹妹煮了一餐飯。
思貝哥哥為妹妹煮了一餐飯,不過蒸蛋失敗收場。(圖片來源:TVB)
蔡思貝 貝遊歐洲 非常認真下廚。
非常認真下廚。(圖片來源:TVB)
蔡思貝 貝遊歐洲 雖然最後失敗收場,但思貝仍然十分感動。
雖然最後失敗收場,但思貝仍然十分感動。(圖片來源:TVB)
蔡思貝 貝遊歐洲 一度眼濕濕。
一度眼濕濕。(圖片來源:TVB)

思貝見完哥哥後,又去到一間魔法用品店參觀,獲店員請食最難食的臭蛋味Jelly Bean,思貝竟然面不改容說:「好似甜番薯味,佢(店員)話:『你冇嘢呀嘛?你係咪味覺有啲問題?』」之後思貝再穿上蘇格蘭裙參觀格拉斯哥大學,該大學更是電影《哈利波特》霍格華茲魔法學校實景拍攝地,啱晒打卡!

蔡思貝 貝遊歐洲 思貝獲店員請食最難食的臭蛋味Jelly Bean,竟然面不改容。
思貝獲店員請食最難食的臭蛋味Jelly Bean,竟然面不改容。(圖片來源:TVB)
蔡思貝 貝遊歐洲 在霍格華茲魔法學校打卡!
在霍格華茲魔法學校打卡!(圖片來源:TVB)

蔡思貝激罕泳衣look大玩「冰火兩重天」

蔡思貝首先就去到英格蘭南部的布萊頓感受陽光與海灘,當中最大睇頭絕對是「冰火兩重天」桑拿浴,以一件頭泳衣上陣的蔡思貝大晒健美身材。由於當時天氣只得 15 度,思貝沖凍水涼時凍到彈彈吓,畫面搞笑。

沖完凍水涼後,思貝即急急腳走入桑拿房歎世界,一邊焗桑拿一邊欣賞無敵海景,Chill 級享受。美景當前,思貝有感而發:「呢個 Moment,最掛住係一班姊妹朋友,成日都話想一齊去旅行,但一直都未試過,因為大家都為自己嘅家庭、事業奮鬥緊,但我相信總會有呢一日。」

蔡思貝 貝遊歐洲 貝遊歐洲 蔡思貝 一件頭泳衣上陣的蔡思貝大晒健美身材
一件頭泳衣上陣的蔡思貝大晒健美身材(圖片來源:TVB)
蔡思貝 貝遊歐洲 貝遊歐洲 蔡思貝 沖完凍水涼後,思貝即急急腳走入桑拿房歎世界
沖完凍水涼後,思貝即急急腳走入桑拿房歎世界(圖片來源:TVB)
蔡思貝 貝遊歐洲 貝遊歐洲 蔡思貝 思貝焗完桑拿再浸凍水,但佢做乜拎起自己隻腳呢?
思貝焗完桑拿再浸凍水,但佢做乜拎起自己隻腳呢?(圖片來源:TVB)

蔡思貝巧遇智利粉絲

思貝於 Brighton Palace Pier 遊玩時發生小插曲,思貝玩滑梯時偶遇一名因掉了帽子爆喊的小男孩,思貝見狀即為他「執番頂帽」,小男孩則送上抱抱感謝思貝,畫面有愛。之後,蔡思貝出發到布里斯托和巴斯遊玩,行逛期間獲智利旅客邀合照,原來該名智利旅客是思貝粉絲,一直都有Follow她的社交網,思貝知道後感動得眼濕濕說:「媽咪我成功喇,我衝出國際喇!有啲感動,我做咗十年係冇白費嘅!」

觀眾睇完反應兩極 :佢把聲太尖 又成日大叫

對於蔡思貝主持《貝遊英倫》後,今次再添食拍《貝遊歐洲》,唔少觀眾睇完反應兩極 :「人靚不造作❤️」、「雖然大材小用,但蔡思貝做主持確實出色」、「以前佢5係咁㗎,5係普通啲嘈係嘈死人嗰種!表情誇晒張,個樣又變到男人樣咗咁多… 以前覺得佢靚,睇完呢集就覺得佢扣晒分」、「佢把聲太尖 又成日大叫 唔想聽佢介紹 咁多年都唔改 唉」。

蔡思貝 貝遊歐洲 貝遊歐洲 蔡思貝 今次再添食拍《貝遊歐洲》,唔少觀眾睇完反應兩極
今次再添食拍《貝遊歐洲》,唔少觀眾睇完反應兩極 (圖片來源:YouTube圖片)
蔡思貝 貝遊歐洲 貝遊歐洲 蔡思貝 有網友嫌聲太尖,又成日大叫。
有網友嫌聲太尖,又成日大叫。(圖片來源:TVB)
蔡思貝 貝遊歐洲 貝遊歐洲 蔡思貝 網友直言唔想聽佢介紹
網友直言唔想聽佢介紹 (圖片來源:TVB)
蔡思貝 貝遊歐洲 貝遊歐洲 蔡思貝 不過亦有人平反,讀她人靚不造作。
不過亦有人平反,讀她人靚不造作。(圖片來源:TVB)

網民嘲泳衣look有陣達哥味

蔡思貝難得以一件頭泳衣上陣大晒健美身材,不過被批似「阿婆泳衣」,又指蔡思貝仍難摵甩同達哥撞樣的感覺,「硬係有陣達哥味」、「既生達 何生貝」、「睇達哥沖涼」。

蔡思貝 貝遊歐洲 貝遊歐洲 蔡思貝 蔡思貝 周星馳 好有誠意!
好有誠意!(圖片來源:IG@sisleychoi )
蔡思貝 貝遊歐洲 貝遊歐洲 蔡思貝 蔡思貝 周星馳
蔡思貝相當有心思,在早前拍新旅遊節目《貝遊歐洲》期間,專誠在IG拍片激罕出動水着Look大派福利(圖片來源:IG@sisleychoi )
蔡思貝 貝遊歐洲 貝遊歐洲 蔡思貝 蔡思貝 周星馳
雖然有少少肚腩,但勝在有長腿加分(圖片來源:IG@sisleychoi )
蔡思貝 貝遊歐洲 貝遊歐洲 蔡思貝 蔡思貝 周星馳
(圖片來源:IG@sisleychoi )

蔡思貝 介意被稱「達哥」

蔡思貝先後被指似陳煒、梅艷芳,木村拓哉,又或者係網絡紅人「達哥」,佢話被指似樣撞樣唔緊要,但最介意係網民喺佢專頁叫佢做「蔡思達」,甚至直接叫佢做「達哥」,佢認為:「改名叫我做蔡思貝,就一世都係蔡思貝,而唔係其他名!」

蔡思貝 貝遊歐洲 貝遊歐洲 蔡思貝
(圖片來源:東方新地)
蔡思貝 貝遊歐洲 貝遊歐洲 蔡思貝 同網絡紅人「達哥」出席活動,被笑似孖「兄弟」,令蔡思貝勁尷尬。
同網絡紅人「達哥」出席活動,被笑似孖「兄弟」,令蔡思貝勁尷尬。(圖片來源:東方新地)
蔡思貝 貝遊歐洲 貝遊歐洲 蔡思貝 達哥
達哥(圖片來源:[email protected]

將來還有什麼演唱會值得留意?

有不少歌手宣布舉辦演唱會,小編為你整合了2023香港演唱會+搶飛攻略一覽,包含各演唱會優先購票日期、公開售票日期、門票價錢、座位表等,想搶飛粉絲必定要留意!

香港有甚麼週末好去處推介?

週末可以參觀博物館,例如太空館科學館香港藝術館M+香港文化博物館等,更為你整合行山路線野餐地點,絕對是假日消遣的必然之選!

撰文:東方新地圖片來源:TVB、東方新地