趙希洛

趙希洛07年選港姐五強止步 現躋身無綫小花

最新娛聞

廣告

現年35歲的趙希洛,自小與家人移居澳洲,在英國進修法商科,進修碩士時回港以原名「趙嘉迪」參選07年度香港小姐,雖然五強止步,但翌年加入無綫藝訓班之後才晋身成為TVB藝員⋯⋯

撰文:東方新地|圖片:新傳媒圖片庫、趙希洛IG

趙希洛御用癲婆爆出

趙希洛08年加入無綫藝訓班後,晋身成為TVB藝員,不過大都被派演閒角,由於經常演精神病人,有無綫「御用癲婆」之稱,直至近年多部劇集演出被網民追捧成功上位。

趙希洛在新劇《棟仁的時光》演巴辣刻薄上司,但原來角色身世坎坷,家住公屋,有個自閉細佬,趙希洛演出收放自如被網民激讚,成為劇中最搶人物。

不過趙希洛家底豐厚,父親趙崇康是大律師出身,在澳洲經營石油生意、與多間國企有生意往來,在港亦有不少鋪位及物業收租。媽媽是前無綫藝員梁小玲,同屆藝訓班同學有李司棋、黃淑儀、盧大偉同黃韻詩,仲係當年《歡樂今宵》台柱之一。

而趙希洛與父母及胞妹Katrina更在父親安排下開設多間投資公司,12年已經以公司名義,以6千萬購入半山梅道嘉富麗苑一個近3千呎單位,物業現時市值已超過8千萬,名符其實隱形富豪。

日前,趙希洛到寓所附近跑步放狗,一身透視裝加短褲非常養眼。跑到熱辣辣,趙希洛突然攞出橡筋紮頭髮。

跑了一圈,趙希洛同愛狗一齊做熱身,見佢企埋石壆做拉筋近20分鐘,唔知係咪怕悶關係,期間更邊做邊講電話。

另一日,趙希洛揸車去九龍城街市買餸,唔怕污糟在街市穿梭買完牛肉又去魚檔揀魚,攞住幾袋餸再揸車返家,生活相當貼地。

讀者留言