鄭俊弘

鄭俊弘去「殮房」拍《逆緣》主題曲MV 自爆靈異經歷…

最新娛聞

廣告

早前一集《逆緣》中,黎諾懿與夏文汐喺房間的一段戲出現神秘黑影,疑似係有長髮女鬼「探班」睇戲,網民議論紛紛!日前鄭俊弘為《逆緣》主題曲拍攝MV,鄭俊弘形容拍攝現場好似殮房咁,之後仲分享自己的靈異經歷…

撰文:東方新地|圖片:節目截圖

《逆緣》驚現女鬼黑影?

講番早前一集《逆緣》,講述患末期癌症的黎諾懿與家人爭吵後頭暈不適,於是夏文汐扶佢上房,坐喺床邊休息。呢個時候,畫面偏右位置竟然出現一個神秘黑影,感覺似係一個長髮女性,該黑影只見上半身,正正位於椅子上方。望真啲,個黑影仲好似伸手拎住杯一樣…

該黑影由始至終都係一動不動,仿似望住黎諾懿同夏文汐演戲咁… 不過咁,其實片場到處都係工作人員、到處都係燈,有人唔小心將影子打喺木板上都唔係冇可能的,但事實係點就無從得知了…

網民齊搵鬼!起底 & 查證!

到底係嚇一跳定係得啖笑?話說電視城經常有撞鬼傳聞,今次在片場的異物,難免引起觀眾亂諗嘢!甚至幫手用Photoshop查證:

鄭俊弘去「殮房」拍MV?

有傳去年被飛出《逆緣》的鄭俊弘,最後負責主唱劇集主題曲〈逆天〉,日前佢為主題曲拍MV,不過見到拍攝現場氣氛陰森,鄭俊弘坐喺度對住塊又殘又舊的鏡唱歌,難怪佢拍完都驚一驚:「絕對係殮房嚟㗎!」

分享靈異經歷

提到去過咩怪地方取景,鄭俊弘透露自己曾經喺殯儀館拍攝,更經歷靈異事件!試過當時現場有燈從高跌下、拍完一場戲後又發現原來冇roll機… 鄭俊弘表示現場其他人都覺不妙:「Cam Man即刻話:冇事冇事!再嚟過!」

禍不單行,鄭俊弘拍攝當日更「拗柴」受傷,佢笑言可能由於拍攝前未攞利是!至於係唔係靈異事件,就信不信由你啦…

常見問題

世界盃熱播中,電視台劇集方面有咩特別安排?

TVB台慶檔劇集陣容強勁,包括:晚上8:30黃宗澤蔡思貝主演嘅《法證先鋒V》,按此看劇集&角色介紹;到9:30播放《鐵拳》班底拍攝嘅《超能使者》,按此看劇集&角色介紹;而ViuTV包攬世界盃賽事播放,即睇緊湊嘅賽程表,仲有熱播中嘅原創劇《繩角》即將進入結局周⋯⋯按此看劇集&角色介紹

2022到2023上半年度演唱會多鑼鑼,有咩搶飛攻略?

本地歌手/組合包括:ERROR日前終於宣布12月中開show,門票於11月24日公開發售,按此看購票詳情;許廷鏗成立個人公司後開首個個人音樂會,門票將分為三個階段進行,於11月24日進行優先購票,按此看詳情;仲有闊別三年終於回歸嘅Clockenflap,將於2023年3月於中環海濱舉行,即睇場地及售票詳情;另外,疫情逐漸緩和,不少外國歌手/組合亦陸續宣布來港開Show與一眾粉絲久別重逢,包括:女團MAMAMOO舉行世界巡迴,香港站定於2023年1月7日,即睇票價及搶飛攻略;出道25周年的愛爾蘭男子天團Westlife都來香港開Show,仲要定於情人節2月14日亞博館Arena舉行,將於11月28日優先購票,按此看售票詳情

讀者留言