鄺潔楹

30歲鄺潔楹再爆舊聞自爆重120磅 稱豬膽鼻以天然方式捏走

最新娛聞

廣告

鄺潔楹入行第八年,自從《3日2夜》以三點式亮相開始,被封為仙氣女神,近一年來她又副業多多,賣曲奇、搞健身室、賣衫,連NFT都玩埋。上年29歲時佢被人話外貌經過加工,於是自爆自己黑歷史,到了近日過30歲,佢再次舊事重提,似乎想再一次證明自己係天然無添加。

《3日2夜》後被力捧頻頻拍劇

鄺潔楹樣子甜美,的骰身高,在《3日2夜》以三點式出鏡後,馬上火速升格做仙氣女神,更被無綫力捧。她在之後參與劇集包括《愛回家》 、《逆天奇案》、《七公主》、《十月初五的月光》等,不過近年她就被指係外貌經過加工。鄺潔楹面對質疑,就索性在自己的youtube channel中自揭黑歷史,貼出舊照對比她由一個豬膽鼻肉女變高鼻臉尖玉女的變化過程,以證自己純天然演化而成。

鄺潔楹 最近一年頻頻建立自己影視以外的事業
最近一年頻頻建立自己影視以外的事業(圖片來源:[email protected]

17歲時:重達120磅

鄺潔楹在片中公開自己從17開始到現在的成長史,她當時在美國讀高中,155cm身高但體重120磅,相中的她箍牙、濃妝,有啲鬼鬼哋,鄺潔楹話當時正在箍牙,她指箍牙後會令面形變細,連帶豬膽鼻都同時變走。

鄺潔楹 黑歷史 豬膽鼻
鄺潔楹話過去不時被指愈大愈靚有古怪,她上年親自拍片解答大家的疑問﹗(圖片來源:鄺潔楹YouTube影片截圖)

鄺潔楹為融入鬼妹去曬燈

鄺潔楹指當年體重比現在重三十磅:「其實任何人瘦三十磅都會有被人覺得整過嘅錯覺﹗」鄺潔楹高中時化濃妝,所以有啲鬼鬼哋,她指:「讀高中時得我一個亞洲人,我為咗融入大家,打扮都同鬼妹好似,出一出街都要畫上下黑眼線,仲會同佢哋一齊去曬燈﹗」

鄺潔楹 黑歷史 豬膽鼻
鄺潔楹指自己為了融入美國生活,跟足鬼妹的飲食、打扮及妝容,直指自己愈化愈濃妝,現在翻看舊照片笑言不堪入目﹗(圖片來源:鄺潔楹YouTube影片截圖)
鄺潔楹指會同鬼妹同學一起去曬燈令自己膚色變健康,佢話:「我呢個look好煞食㗎,好多鬼仔鍾意我呢個type㗎﹗
鄺潔楹指會同鬼妹同學一起去曬燈令自己膚色變健康,佢話:「我呢個look好煞食㗎,好多鬼仔鍾意我呢個type㗎﹗」(圖片來源:鄺潔楹YouTube截圖)
鄺潔楹 黑歷史 豬膽鼻
鄺潔楹笑言知自己當時變脹,但被鬼妹同學指有肉地會好睇,所以一直狂食沒有節食減磅的念頭﹗(圖片來源:鄺潔楹YouTube截圖)
鄺潔楹 黑歷史 豬膽鼻
鄺潔楹曾自爆同黑人拍過拖,在學校好受歡迎,因為全校得佢一個亞洲人﹗(圖片來源:鄺潔楹YouTube截圖)

鄺潔楹親解大學變靚因為有亞洲人同學

鄺潔楹高中後到西雅圖讀大學,開始接解觸到亞洲同學,她才開始追求亞洲人靚的標準:「其實高中時我知自己脹咗,食得係過份咗,不過嗰時啲同學話我有啲肉會好睇啲,直至大學接觸番亞洲人開始瘦番啲,不過啲打扮都仲係…哈哈哈﹗」其後她在影片中展示21歲時大學畢業時的相片,她指身型及打扮都亞洲風格,體重大約一百磅﹗笑自己化一字眉妝好古怪,不過她的豬膽鼻的確開始逐漸消失。

鄺潔楹 黑歷史 豬膽鼻
鄺潔楹指大學認識亞洲同學後,打扮都變得冇咁鬼妹仔,體型由高中時的120磅減至當時100磅左右﹗(圖片來源:鄺潔楹YouTube截圖)
鄺潔楹 黑歷史 豬膽鼻
21歲大學畢業時的鄺潔楹與高中時的模樣(圖片來源:鄺潔楹YouTube截圖)

鄺潔楹「捏鼻」自然修型

鄺潔楹少女時有一個豬膽鼻,但後來消失,她的鼻子就漸漸變窄變高,原來是跟捏鼻習慣有關。她說:「我由十一、二歲開始會捏鼻,真係捏到二十幾歲就變咗唔再係豬膽鼻,呢招真係work,除咗呢個原因,我自己都解釋唔到個鼻點解會改變﹗」她又表示,大學畢業後就返港做硬照模特兒,當時22歲,體重大約一百磅。

鄺潔鄺潔楹 黑歷史 豬膽鼻
鄺潔楹美國大學畢業後返港做硬照模特兒,當時22歲,體重大約一百磅﹗(圖片來源:鄺潔楹YouTube截圖)

影照被當中學照片

鄺潔楹曾經拍攝過一輯為快餐店廣告,以學生妹造型登場,被誤認為舊照。它對此表示:「雖然係著住校服,其實嗰時我已經唔係學生,正確啲嚟講係model,大學畢業返嚟去咗做硬照模特兒,喺嗰時拍嘅﹗大家以為呢啲叫黑歷史咩?哈哈哈﹗我公開嗰啲先夠黑﹗哈哈哈﹗」

鄺潔楹指廣告中雖然著住校服,但其實已經大學畢業不是學生了﹗
鄺潔楹指廣告中雖然著住校服,但其實已經大學畢業不是學生了﹗(圖片來源:鄺潔楹YouTube截圖)

在 Instagram 查看這則貼文

𝑱𝒖𝒅𝒚 𝑲𝒘𝒐𝒏𝒈鄺潔楹(@judy.kwong)分享的貼文

鄺潔楹 鄺潔楹指為了入行而努力減肥,當時約94磅體重,剛入無綫時擔任娛樂主播﹗
鄺潔楹指為了入行而努力減磅,當時約94磅體重,剛入無綫時擔任娛樂主播﹗(圖片來源:[email protected]
鄺潔楹 鄺潔楹25、26歲開始拍攝旅遊特輯《3日2夜》,她笑言:「我依家一定唔會再著三點式畀大家睇,你知唔知,為咗要著嗰泳衣要捱餓,好慘﹗同埋唔知點解人愈大會保守咗,我知自己咩料,都係收埋好啲﹗」
鄺潔楹25、26歲開始拍攝旅遊特輯《3日2夜》,她笑言:「我依家一定唔會再著三點式畀大家睇,你知唔知,為咗要著嗰泳衣要捱餓,好慘﹗同埋唔知點解人愈大會保守咗,我知自己咩料,都係收埋好啲﹗」(圖片來源:[email protected]
鄺潔楹 目前她已很少以清涼裝示人
目前她已很少以清涼裝示人(圖片來源:[email protected]
鄺潔楹 鄺潔楹當時打扮仍然相當自由
鄺潔楹當時打扮仍然相當自由(圖片來源:[email protected]

馬上去片睇自爆黑歷史

真係好大變化!

常見問題

世界盃熱播中,電視台劇集方面有咩特別安排?

IFA卡塔爾世界盃足球賽於11月舉行,每天都有隊伍晉級,分組賽中勝出者分別為…即看世界盃2022賽果一覽;想知道每天世界盃賽事賽果及各個小組積分表、出線走勢,按此看世界盃分組賽積分表;如想知道世界盃外圍賽五大洲各出線國家隊伍的戰績及積分榜,按此看世界盃2022外圍賽詳情;各個國家除了競逐冠軍錦標外,每國球員也同時爭取個人榮譽及獎項,按此看世界盃神射手及助攻王排行榜。而電視台劇集方面,TVB台慶檔劇集陣容強勁,包括:晚上8:30黃宗澤蔡思貝主演嘅《法證先鋒V》,按此看劇集&角色介紹;到9:30播放《鐵拳》班底拍攝嘅《超能使者》,按此看劇集&角色介紹;而ViuTV熱播中嘅原創劇《繩角》即將進入結局周⋯⋯按此看大結局劇情劇透

聖誕快將來臨,而2022到2023演唱會更是多鑼鑼,有咩搶飛攻略?

一年一度的聖誕節又到啦!今年聖誕各個商場都有各式各樣的聖誕擺設,小編為你整合多個聖誕好去處2022聖誕餐廳推介,與親朋戚友一同品嘗聖誕大餐。而交換禮物更是每年聖誕必備環節,不同價位的實用聖誕禮物推薦,定有一款啱你心意!而隨著疫情過去,有不少歌手宣布舉辦演唱會,例如:MC張天賦演唱會(12月20日公開發售)Westlife演唱會(12月1日公開發售)、許廷鏗演唱會(12月2日公開發售),更有Twins演唱會鄭秀文演唱會Clockenflap;喜歡K-pop的你亦有福了,因不少韓國天團更宣布有巡迴演唱會香港站,即睇:AOMG香港演唱會,5大人氣歌手大唱Hip Hop騷(12月5日公開發售)、MAMAMOO演唱會!小編為你整合了優先購票日期、公開售票日期、門票價錢、座位表等,想搶飛粉絲必定要留意!

撰文:東方新地圖片來源:鄺潔楹YouTube頻道截圖、[email protected]資料或影片來源:鄺潔楹YouTube頻道、[email protected]

讀者留言