野外步出2

野外步出2|奶仔方紹聰變催淚大師 連環搞喊朱智賢 李君妍

最新娛聞

廣告

《野外步出2》的賣點除了有25位索女陪主持奶仔方紹聰上山下海,介紹香港好去處外,還有在節目中可以見到班女嘉賓真情流露。繼第2集奶仔令關嘉敏想起當年出道糧單試過得8毫子而淚崩後,今周播出的第3集及第4集,奶仔又搞喊女嘉賓。

撰文:東方新地 圖片:《野外步出2》官方發相、截圖

《野外步出2》第3集朱智賢行山

《野外步出2》一周只在J2台播出兩集,今晚(11月8日)播出的第3集請來朱智賢做嘉賓,同奶仔一齊挑戰人氣高級行山路線 -「鳳凰山虎吼石河」及「一線生機」,雖然山路非常難行,但硬淨的朱智賢絕對應付得到。

《野外步出2》第3集嘉賓是朱智賢,原來她與奶仔都好老友。
《野外步出2》第3集嘉賓是朱智賢,原來她與奶仔都好老友。(圖片來源:《野外步出2》官方發相)
野外步出2 朱智賢與奶仔挑戰高難度。
朱智賢與奶仔挑戰高難度。(圖片來源:《野外步出2》影片截圖)

朱智賢當場灑淚

據知朱智賢與奶仔在傾心事一環,憶起往事一時感觸當場灑淚。去年4月朱智賢被揭與人夫黎振燁在車廂偷食蛋糕,幾乎令自己前途盡毀,好彩得到男友謝東閔原諒及支持,朱智賢才得以重生,經一事長一智,她非常珍惜現在的一切。不過,當奶仔希望她分享一件「最軟弱的事」時,朱智賢卻認為是養育17年的愛犬離世的一日:「我喺車,我抱住佢嗰一刻,佢慘叫嗰時,我喊到癲咗!當時我係慌到不得了,佢一嗌我就癲咗……我知道佢聽唔到、睇唔到,我捉實佢隻手,好想佢感受到我,因為我知道我作為佢嘅主人,我相信佢離開呢個世界最尾嗰一刻,要有佢最愛嘅主人陪喺佢身邊,我拖住佢隻手,睇住醫生幫佢打針。」而朱智賢亦非常後悔當日自己去了看電影,所以令愛犬痛苦多兩小時。

野外步出2 朱智賢忍不住淚灑鳳凰山。
朱智賢忍不住淚灑鳳凰山。(圖片來源:《野外步出2》螢幕截圖)
野外步出2 朱智賢忍不住淚灑鳳凰山。
朱智賢忍不住淚灑鳳凰山。(圖片來源:《野外步出2》螢幕截圖)
野外步出2 朱智賢忍不住淚灑鳳凰山。

朱智賢談起自己的經歷與往事,當場灑淚。(圖片來源:《野外步出2》影片截圖)

朱智賢談起自己的經歷與往事,當場灑淚。(圖片來源:《野外步出2》官方發相)

野外步出2 朱智賢同奶仔一齊挑戰「鳳凰山虎吼石河」及「一線生機」,沿途風景非常優美。
朱智賢同奶仔一齊挑戰「鳳凰山虎吼石河」及「一線生機」,沿途風景非常優美。(圖片來源:《野外步出2》官方發相)

《野外步出2》第4集蔡嘉欣、李君妍打野戰

至於明晚(11月9日)播的第四集《野外步出2》,女嘉賓有蔡嘉欣與李君妍,奶仔笑言香港女仔除了最鍾意收花,仲好鍾意收兵,所以呢集就搵兩位女嘉賓一嚐當兵滋味,齊齊接受槍械、攻擊戰術及手榴彈訓練。打完野戰又例牌傾吓偈,李君妍回憶起婆婆的往事,在鏡頭前傷心流淚。

《野外步出2》第4集有蔡嘉欣與李君妍。
《野外步出2》第4集有蔡嘉欣與李君妍。(圖片來源:《野外步出2》官方發相)
野外步出2 手榴彈都玩埋。
手榴彈都玩埋。(圖片來源:《野外步出2》影片截圖)
野外步出2 兩位靚女都要接受軍訓。
兩位靚女都要接受軍訓。(圖片來源:《野外步出2》官方發相)

奶仔點解搞喊女嘉賓

奶仔唔止帶隊行山叻,催淚都有一手,他多次在節目中令女嘉賓講到喊,究竟有咩方法,奶仔說:「啲女嘉賓同我去活動相處咗成日,大家打開心窗說真話,加強咗信任度,佢哋好願意分享自己嘅內心說話,好容易一時感觸流淚,絕對係一個舒緩壓力嘅好方法。」

野外步出2 李君妍在節目中爆喊。
李君妍在節目中爆喊。(圖片來源:《野外步出2》官方發相)
野外步出2 奶仔話班女嘉賓好信任佢,所以乜都講。
奶仔話班女嘉賓好信任佢,所以乜都講。(圖片來源:《野外步出2》官方發相)

常見問題

世界盃熱播中,電視台劇集方面有咩特別安排?

TVB台慶檔劇集陣容強勁,包括:晚上8:30黃宗澤蔡思貝主演嘅《法證先鋒V》,按此看劇集&角色介紹;到9:30播放《鐵拳》班底拍攝嘅《超能使者》,按此看劇集&角色介紹;而ViuTV包攬世界盃賽事播放,即睇緊湊嘅賽程表,仲有熱播中嘅原創劇《繩角》即將進入結局周⋯⋯按此看劇集&角色介紹

2022到2023上半年度演唱會多鑼鑼,有咩搶飛攻略?

本地歌手/組合包括:ERROR日前終於宣布12月中開show,門票於11月24日公開發售,按此看購票詳情;許廷鏗成立個人公司後開首個個人音樂會,門票將分為三個階段進行,於11月24日進行優先購票,按此看詳情;仲有闊別三年終於回歸嘅Clockenflap,將於2023年3月於中環海濱舉行,即睇場地及售票詳情;另外,疫情逐漸緩和,不少外國歌手/組合亦陸續宣布來港開Show與一眾粉絲久別重逢,包括:女團MAMAMOO舉行世界巡迴,香港站定於2023年1月7日,即睇票價及搶飛攻略;出道25周年的愛爾蘭男子天團Westlife都來香港開Show,仲要定於情人節2月14日亞博館Arena舉行,將於11月28日優先購票,按此看售票詳情

讀者留言