鍾鎮濤

鍾鎮濤自認呷醋岳父 支持阿女入行

鍾鎮濤(B哥)在家是兒女的廿四孝爸爸,面對逆境懂得自強的B哥,除了有太太范姜做後盾,還有四個子女做原動力,當年破產,B哥坦言被人睇低自己無所謂,最難忍受是子女在學校裡也被同學歧視。

撰文:東方新地|圖片:新傳媒圖片庫

鍾鎮濤 陪住子女成長

B哥向來是個與子女沒有代溝的好爸爸,為了捍衞家庭,B哥工作家庭兩兼顧。為了陪著子女成長,有時更會放棄賺錢,「我唔會為咗賺錢而放棄屋企人。盡量每年都可以同啲仔女去到五次旅行,帶細路去唔同地方見多啲唔同嘅嘢。所以每逢學校假期,我盡量唔會接嘢做。為咗仔女,事業有時都要有所犧牲,如果唔係我大可以去北京住,因為工作主要喺大陸,上去住可能更加幫到我事業。但係為咗陪佢哋我覺得值得。由入學開始,每次見家長、每甩一隻牙、每次睇醫生,我都跟得好足,都係一齊經歷,我冇錯過佢哋成長任何一樣嘢。有好多爸爸因為做嘢,會覺得做乜啲細路突然大咗咁多,佢哋miss咗好多嘢,但我唔會。」

鍾鎮濤
仔女就是B哥的心肝椗,他表示女兒的生活所需他都會準備好,買樓做嫁妝當然唔少得,並自言是呷醋岳父,未來女婿要娶三個女都要過五關斬六將。
鍾鎮濤
問B哥捨得踏入青春期的鍾懿識男仔、拍拖嗎?哥哥直截了當:「呢個絕對未可以接受,仲係太細。大女啱啱過咗23歲生日,我就捨得。」

買定樓做嫁妝

影相當日,B哥帶住二女鍾懿與細女鍾幗前來影樓,兩個囡囡與爸爸又錫,關係不言而喻,講到他日女兒要嫁人,B哥十個不情願,對於會否買定每人一層樓當嫁妝,B哥說:「最緊要養大佢哋,讀完書長大後生活基本嘅嘢已經準備晒,車、樓嗰啲基本需要冇問題,但我唔會買架法拉利畀佢哋。我絕對百分之百係呷醋岳父,最好就唔好嫁,陪我幾耐得幾耐啦!其實我要求好簡單,如果有人錫佢哋多過我錫佢哋,咁我就願意畀個女嫁喇!呢啲都係講笑,都係隨緣啦!」

鍾鎮濤
B哥笑言8歲的細女鍾幗是家中的小霸王,個個都錫到燶,正所謂孻女孻心肝,囡囡啜一啜,B哥冧爆。
鍾鎮濤
家有4個寶貝的B哥出名愛錫子女,尤其對住3位千金更是冇晒符,現年28歲的鍾嘉浚在美國生活,23歲的大女鍾嘉晴正於台灣讀書,只有13歲的鍾懿和8歲的鍾幗陪伴在側。14年B哥與范姜素貞在峇里島舉行豪華婚禮,一家六口齊人影全家福。
鍾鎮濤
面對與前妻章小蕙所生的大女鍾嘉晴,與范姜所生的二女鍾懿、細女鍾幗,B哥永遠都一副冧樣,正所謂「女兒是爸爸的前世情人」,眼見囡囡日漸成長,阿B特別珍惜跟她們共處的時光。

父女檔上陣

四名子女當中,二女鍾懿的表演慾最強,亦遺傳了B哥的音樂天份,對於女兒想入行,B哥持開放態度,「鍾懿鍾意藝術,唱歌亦係最好嘅,佢想入行我一定幫,如果入演藝界會比一般人著數好多,成日都有人想斟佢,我唔係推,不過都係讀書為先,讀書先係對佢哋將來最有保障最有利。佢哋仲細,仲會變。」

鍾鎮濤
鍾鎮濤早前出HiFi大碟《A Better Bee》圓夢,更帶埋二女鍾懿入錄音室Jam歌,「佢細細個我已經覺得佢好有唱歌天份,連出台都唔驚,如果佢做歌手嘅話我一定支持!」因為經常帶住家姐周圍表演,細女曾為此呷醋,而令阿B最驚訝的是鍾幗識唱韓國天團BigBang的歌,他笑謂:「佢一句韓文都唔識,點解會識唱晒成首歌!」兩女都遺傳了B哥的演藝天份。

鍾鎮濤

「細女鍾幗呢三、四年都話想做科學家,唱歌都係玩吓,佢睇好多天文地理科學書,睇愛因斯坦呀,成日講嘅嘢我都聽唔明,佢最大機會做專業人士,四個仔女個個性格都唔同,你估仲係以前咩,要仔女繼承父業,佢哋鍾意做咩,我都會支持。做咩都好,希望佢哋唔好怕蝕底,呢樣嘢好重要,有時行多步理想達到。」

鍾鎮濤

在B哥眼中,子女永遠是最優秀的,所以經常把他們掛在口邊,女兒的生日他一定會記得,如此痛錫子女,難怪仔女都爭住黐實呢個廿四孝爸爸啦!

鍾鎮濤

自小跟住爸爸走埠與表演的鍾懿,見慣大場面,比起哥哥、姐姐及妹妹,她與B哥相處的時間最多,對於有個像超人無所不能的爸爸,鍾懿說:「好多人話好羨慕我有 個咁型嘅爸爸,話我爸爸唱歌叻、又可以同佢去咁多好靚嘅地方,仲有好多經驗,可以教我好多嘢。我覺得我爸爸最值得我學習嘅就係勇敢同正面。」有個好太太與四個乖仔女陪住走高山低谷,難怪B哥正能量爆燈。

鍾鎮濤
B哥經常在內地工作與走埠,在港的日子不多,但他堅持晚晚與女兒視像通話,有時更叫囡囡彈結他畀佢聽。
鍾鎮濤
為了家庭,B哥有時寧願放棄賺錢,換取見證子女成長的每一個時刻,在「貴精不貴多」的大前提 下,近年他會選擇收入較可觀的內地工作,在港則專心做個幸福「湊仔公」。
鍾鎮濤
嘉浚七歲、嘉晴四歲的時候已經開始跟著繼母范姜一起生活,很早已改口叫媽媽,范姜照顧他們親力親為仆心仆 命,對於培養子女更不遺餘力,除了是最佳母親,她亦是最佳老婆。B哥多謝范姜的無私付出:「最好彩係身邊有個人,陪住我,有粥食粥,有飯食飯。有個人share真係爭好遠,好多嘢淨係范姜至明。我好彩嗰陣識咗范姜,除咗精神上支持,仲有經濟上支持,所以我咪以身相許囉!」

關鍵詞
鍾鎮濤