陳奕迅

陳奕迅IG翻生賀48歲生日 竟惹網民熱議累MIRROR、MC被狙擊

最新娛聞

廣告

陳奕迅Eason 2021時被大批網友到IG留言攻擊,因此一次過刪除所有帖文只剩下三則帖文;而早前曾再刪post清空IG,到今日(7月28日)忽然出post,疑似多謝大家的生日祝福,因為Eason剛於7月27日生日踏入48歲。

Eason IG突然翻生:謝謝你們的愛與支持

48歲陳奕迅剛於7月27日過生日,翌日凌晨他忽然在已清空的IG出post,成為今年第一post,相片中他頭戴白帽,只影到自己雙眼,簡單用英文寫下:「THANK YOU for all your love and support.」(謝謝你們的愛與支持)而且留言數量都被限制,只見蘇永康老婆馮翠珊,及日本名廚DEN的主廚長谷川在佑留言說生日快樂及表達掛念;該帖文目前有2萬人讚好。

陳奕迅剛踏入48歲,在原本已清空的IG出post,謝謝大家的愛與支持。
陳奕迅剛踏入48歲,在原本已清空的IG出post,謝謝大家的愛與支持。(圖片來源:[email protected]
陳奕迅 Eason的新post留言數量被限制,只得蘇永康老婆馮翠珊,及日本名廚DEN的主廚長谷川在佑留言說生日快樂及表達掛念。
Eason的新post留言數量被限制,只得蘇永康老婆馮翠珊,及日本名廚DEN的主廚長谷川在佑留言說生日快樂及表達掛念。(圖片來源:網頁截圖)

陳奕迅多次清空IG 去年留下「密碼」供網民解讀

陳奕迅不是第一次清空IG,最為人關注是2021年因被大量網民抨擊而清空IG,當時只留下3個post,分別是Mike曾比特的《我不如》、錄音室的一支咪、許鞍華《好好拍電影》的電影海報,當時有網民按順序解讀Eason的意思:「我不如專心唱歌,好好拍電影。」但不久又再清空IG。

陳奕迅 有網民按順序解讀Eason的意思:「我不如專心唱歌,好好拍電影。」但不久又再清空IG。
有網民按順序解讀Eason的意思:「我不如專心唱歌,好好拍電影。」但不久又再清空IG。(圖片來源:網頁截圖)

陳奕迅被重提新疆棉風波

陳奕迅久休復出又大動作清空IG有網民重提陳奕迅去年的「新疆棉風波」,當時其公司宣佈Eason同合作十年的運動品牌割席,有指要賠上過億元,事件惹來不少負評,令Eason清空社交平台。不少網民提起仍然好激動,但同時有一批網民指Eason算係咁,指他沒有趁機北上狂賺人仔,反而低調留港。

陳奕迅
(圖片來源:IG@yisiyinyue)

為陳奕迅平反:佢可以食住個勢賺人仔,但佢留喺香港好似退休咁﹗

網民:欣宜上TVB又多謝TVB都被當女神?

網民就此在討論區掀起罵戰,指陳奕迅無論實力或影響力,絕對可以再賺到盆滿砵滿,但疫情期間反而選擇在港,指要「為陳奕迅大平反」,更指連登仔雙重標準,稱鄭欣宜出席TVB節目及頒獎禮,更公開多謝TVB,「但就當欣宜女神咁拜」、又指「林二汶同Supper Moment食相仲肉酸啦﹗」,又指MC張天賦最近更接拍了支付寶廣告「支賦寶又無事嘅?」、「MIRROR又食M記唱獅子山下,佢哋被迫,好在冇乜乜乜,又揞住個心去撐嘅?」、「仲有Jer食𦼦店,Marf返深圳拜年,屋企睇春晚?」網民互罵令陳奕迅生日出po變成熱搜及戰場﹗

陳奕迅 欣宜出席無綫及港台合辦的《香港金曲頒奨典禮》,後面是《聲夢》出身歌手﹗
欣宜出席無綫及港台合辦的《香港金曲頒奨典禮》,後面是《聲夢》出身歌手﹗(圖片來源:IG@princejoyce)
陳奕迅
(圖片來源:IG@princejoyce)

網民:MIRROR食M記又冇事?﹗

陳奕迅 MIRROR曾接拍麥當勞廣告,當時都引網民熱議。
MIRROR曾接拍麥當勞廣告,當時都引網民熱議。(圖片來源:IG@mirror.weare)
陳奕迅 姜濤等十二子Mirror之前為M記拍廣告﹗
姜濤等十二子MIRROR之前為M記拍廣告﹗(圖片來源:IG@keung_show)

網民:支賦寶又冇人話?

陳奕迅 MC張天賦最近同李璨琛囡囡Lucy拍香港支付寶廣告﹗
MC張天賦最近同李璨琛囡囡Lucy拍香港支付寶廣告﹗(圖片來源:IG@mcheung1201)

網民踢爆陳奕迅有盤算?

另外,有網民踢爆陳奕迅忽然上水,好大機會為12月演唱會開始宣傳,不過至今官方未有證實Eason紅館開騷的消息,「之前MIRROR話申請唔到12月個紅館期,好大機會係因為Eason霸咗﹗」、「你班人係咁鬧Eason,到時唔好又去搶飛呀﹗」、「你哋繼續X啦睇番啲冇水準的MIRROR騷啦,我睇啲咩叫唱歌同實力嘅騷﹗」。

陳奕迅 陳奕迅的社交網已半年未有更新﹗
陳奕迅的社交網已半年未有更新﹗(圖片來源:IG@yisiyinyue)
陳奕迅 LIHKG討論區截圖
(圖片來源:LIHKG討論區截圖)
陳奕迅 LIHKG討論區截圖
(圖片來源:LIHKG討論區截圖)

撰文:東方新地圖片來源:[email protected]、網頁截圖、IG@mcheung1201

讀者留言